"Oyun bitti... Tek başına hareket eden para politikası işe yaramıyor"

Güncelleme Tarihi:

Oyun bitti... Tek başına hareket eden para politikası işe yaramıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2016 10:24

"Oyun bitti... Tek başına hareket eden para politikası işe yaramıyor"

Haberin Devamı

İstanbul, 14 Ekim (DHA) - Saxo Bank Döviz İşlemleri Strateji Müdürü John Hardy, piyasalarda "artık oyunun bittiğine" dikkat çekerek, "tek başına hareket eden para politikasının işe yaramadığı" uyarısı yaptı.
Yılın son çeyreğine ilişkin bir değerlendirme yapan Hardy, “Bu nedenle son çeyrek için ana işlem temamız - parasal genişlemeye ve etkisine inancımızın zayıflamasıyla - büyük parasal genişleme kurlarının diğer kurların çoğuna göre daha iyi performans göstermesini beklemek" dedi.
Yılın ilk üç çeyreğini değerlendirirken, Ocak ayında finans piyasalarındaki erimenin, ABD Merkez Bankası’nı (Fed) faiz artırımı niyetlerinden geri çekilmeye zorladığını vurgulayan Hardy, "Üçüncü çeyrekte Brexit oylaması ve İngiltere Merkez Bankası’nın oylamayı izleyen gevşemesi, merkez bankalarının asla piyasayı altüst edecek bir şey yapmayacakları fikrini vurguladı ve yeni bir risk alma uzantısını teşvik etti" dedi ve ekledi:
"Beklentimiz, yılın dördüncü çeyreğinde volatilitede bir artıştır"
"Oyun bitti! Tek başına hareket eden para politikası işe yaramıyor. Fed’in piyasada kredibilitesini tamamen yitirdiğinin farkına varmaması, en hafif tabiriyle rahatsız edici. Beklentimiz, yılın dördüncü çeyreğinde şimdiden üçüncü çeyreğin altında olan volatilitede bir artıştır. O halde yılın son çeyreği için ana trading temamız, parasal genişlemeye inancın ve parasal genişleme etkisinin zayıflamasıyla, büyük parasal genişleme kurlarının diğer çoğu kura, özellikle de emtia ve gelişmekte olan piyasa kurları gibi bu yıl ‘kazanç için davran’ temasından en büyük yararı sağlayan kurlara göre çok daha iyi performans göstermesini beklemektir."
"Trump zaferi, daha fazla belirsizlik ve daha büyük düzeltme riski anlamına gelecek"
ABD'nin Kasım seçimlerinden "Trump zaferi"nin, daha fazla belirsizlik ve daha büyük düzeltme riski anlamına geleceğini vurgulayan Hardy, "Trump’ın bazı harcama ve vergi indirimi tasarılarının mali sonuçlarının da doları negatif olarak etkileyeceğinden söz ediliyor. Fakat Trump yönetiminde dolar iki sebeple güçlenebilir de" dedi ve ekledi:
"Birincisi; piyasalar yakında büyük bir kurumsal kâr barışı için pozisyon alabilir ve bu barış ABD ekonomisi için diğer ekonomiler kadar risk yaratmaz. İkincisi; aynı zamanda Trump mali harcamaları ancak uzun bir gecikme ile gerçekleşebilir ve Amerikan Merkez Bankası kaçınılmaz olarak Fed politikalarını siyasallaştıracak olan Trump ile top oynamakta isteksiz olabilir."
"Euro, dolara karşı keskin bir düşüş görebilir"
Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeden ayrılmasıyla euro'nun da göreceli dirençli olabileceğini vurgulalyan Hardy, "Fakat AB’nin geleceği hakkındaki yeni bir politik kriz ve Avrupa bankaları için süregiden zorlukların Avrupa’yı hızla mali destekli büyük bir yeni parasal genişlemeye zorlamasıyla euro, dolara karşı keskin bir düşüş görebilir" öngörüsünde bulundu ve şöyle devam etti:
"Sterlin çok ucuz hale geliyor"
"Sterlin nereye kadar düşebilir? Madde 50 yürürlüğe girdiğinde belirsizliğin -maksimum momentine kadar- 2017’nin birinci çeyreğine uzayan bir zayıflama riski olasılığına rağmen, son çeyrek içinde bir yerde sterlinin düşük bir seviye bulmasını bekliyoruz. Sterlin çok ucuz hale geliyor, fakat kurun istikrar kazanması ve muhtemelen yükselişe geçmesinden önce, gelişmiş dünyanın en büyük cari açığının tersyüz olduğunun işaretlerini görmeye ihtiyaç duyabiliriz. Sterlin ilk olarak 2017’de büyük olasılıkla sorunlu olacak euroya karşı köşeyi dönebilir."
(Fotoğraflı)
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!