Otoparkın üstünü güneş paneli yapalım araçları koruyup elektrik üretsin

FORM Temiz Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret Genel Müdürü Enis Behar, TEDAŞ’ın Ankara’daki merkezinden şöyle bir oda görüntüsü çizdi:

Haberin Devamı

- Odada iki masa var. Bütün Türkiye’den giden başvurular orada. 3’üncü masanın üstünde güneşten kendi elektriğini üretmek isteyenlerin başvuruları dolu.

Sonra izin alma süresine vurgu yaptı:

- Güneşten kendi elektriğini üretmek isteyenlerin izin almaları bir yıl kadar sürüyor.

- Evimin çatısında saatte 1-2 kilovat elektrik sağlayacağım bir fotovoltaik panel oluşturmak istesem, bunun için de izin mi almak gerekiyor?/images/100/0x0/55ea7ff2f018fbb8f883ffb1

Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun, araya girdi:

- Aslında tüm konu ana şebekeye bağlanmak, eerektiğinde fazla enerjiyi şebekeye vermekle ilgili. Elektriği sadece kendi evinde kullanacaklar için fazla sorun yok gibi. En azından şu anda izin alınmasa da idare ev sahiplerinin üzerine gitmiyor.

Enis Behar, konuyu açma gerekçesini ortaya koydu:

- Hükümet güneşten kendi elektriğini üreteceklerin önünü açsa, vergisini indirerek destek verse, en az 60 bin kişilik istihdam kapısı açacak kadar iş hacmi ortaya çıkar. Bu işi yapacak yeni şirketler kurulur. Türkiye’de bu sistemin üretimi de gündeme gelebilir.

Tunç Korun, sistemi kurmanın maliyetini anımsattı:

- Ben 4-5 yıl kadar önce kendi evimin çatısına 1.5 kilovatlık bir sistem kurdum. O zaman 5-6 bin Euro’ya mal olmuştu. Şimdi aynı sistemi kurmanın maliyeti 1500 Euro’ya indi.

- Saatte 1.5 kilovat elektrik üreten sistem sizin ihtiyacınızı tamamen karşılıyor mu?

- Hayır. Çünkü, gece elktrik üretmiyor. Sadece gündüz, güneş ışığı varken üretim oluyor. Evin ihtiyacının bir bölümünü karşılıyor. Elektrik faturamız düşüyor.

- Büyük binalarda güneş enerjisinden elektrik üretme sistemi kuranlar da var
değil mi?/images/100/0x0/55ea7ff2f018fbb8f883ffb3

- Varyap Meridien’in binalarının tepesine kurduk. Saatte toplam 60 kilovatlık elektrik üretimi söz konusu. Binaların ortak alanlarının aydınlatılması oradan karşılanır. Bir de “yeşil bina” imajına katkıda bulunuyor.

Enis Behar, Carrefoursa’ya yaptıkları öneriyi anlattı:

- İstanbul Kozyatağı’ndaki Carrefoursa’nın otoparkının üstünü güneş panelleriyle kapatma önerisi götürdük. Hem park edilen araçlar güneşte yanmaz, hem de elektrik üretimi gerçekleşir.

- Binalarda kendi elektriğini üretmenin yanında güneş tarlaları oluşturulması söz konusu.

Tunç Korun ve Enis Behar, bu konuda farklı bakış açısı sergiledi:

- Güneş tarlaları oluşturup, o elektriği ülkemizin başka noktalarına nakletmek çok anlamlı bir yöntem değil. En iyisi kendi elektriğini üretim, şebeke kayıplarını bu yöntemle de en aza indirmek.

60 milyar dolarlık enerji faturasını göz önünde bulundurup, güneşi, rüzgarı, suyu sonuna sonuna kadar değerlendirmenin yolunu açmak gerekiyor.

Haberin Devamı

18 kilometre yeraltına inen borularla ısıtma soğutma işini çözüyoruz

Haberin Devamı

FORM Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun, babası Bedi Korun’un 1965 yılında temellerini attığı şirketlerinin ısıtma-soğutma sistemleri
üzerinde yoğunlaştığını vurguladı:

- Zamanla daha çevreci çözümlere yöneldik. Metro Grubu’na ait Ümraniye Meydan’da yeraltına inip borulardan geçirdiğimiz suyun yardımıyla ısıtma-soğutma işlemini gerçekleştiriyoruz. Orada ayrıca kalorifer kazanı yok.

Bir örnek de Antalya’dan verdi:

- Antalya’da da falez sularını aynı sistem için kullanıyoruz. Falez suyu yaz-kış 17 derecedir. Dolayısıyla ısıtma-soğutma sistemlerimizde bu suyu kullanıyoruz.

Munters’i üretime çekti İtalya’daki fabrika bitti

FORM Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun, İsveçli Munters’in üretim alanlarında hava şartlandırma sistemlerini başlangıçta ithal ederek kurduklarını belirtti:

- Daha sonra 2008 yılında Türkiye’de ortak üretime de geçtik. Şu anda Mersin Serbest Bölge’de üretim yapıyoruz. Fabrikayı İstanbul’a taşımak üzere yer arıyoruz.

- Teşvik nedeniyle artık yatırımlar daha çok Anadolu’ya kayıyor. Siz Mersin’deki fabrikayı neden İstanbul’a taşıyacaksınız?

- Munters, İtalya’daki fabrikasını kapatıyor. Oradaki üretim de Türkiye’ye kayacak. Bizim bu işte teşvik almaya ihtiyacımız da yok. Diğer işlerimizin çoğunda ithal ettiğimiz sistemleri kuruyoruz. Munters Form, ihracat da yapıyor.

Haberin Devamı

Gerek yokken 400 güneş ölçüm istasyonu kuruldu

FORM Temiz Enerji Sistemleri Genel Müdürü Enis Behar, güneş enerjisi için ölçüm zorunluluğu üzerinde durdu:

- Dünyada hiçbir yerde ölçüm zorunluluğu yok ama bizde var. Oysa geçmişe dönük meteorolojik veriler, tüm bölgelerde güneşle ilgili değerlendirme olanağı veriyor.

Türkiye’nin çeşitli noktalarına 400 dolayında güneş ölçüm istasyonu kurulduğunu vurguladı:

- Bunun için 6-7 milyon Euro’luk harcama yapıldı.

Yazarın Tüm Yazıları