Otizmli çocuklar ve eğitim

Otizmli çocukların eğitimle ilgili resmi yerleştirmelerini yapıyorum. Bu nedenle otizmli çocuk sahibi ailelere, çocuklarının eğitim haklarıyla ilgili bilgi vermek istedim.

Haberin Devamı

Bir süre önce bir okurunuz otizmli çocuğunun eğitimi için size bir yazı göndermiş, sizden yardım istemişti.
Ben de okumuştum bu yazıyı.
İşim gereği bu çocukların resmi yerleştirmelerini yaptığımı söyleyeyim. Bu nedenle hem bu okurunuza hem de onun gibi otizmli çocuk sahibi ailelere yardımcı olmak istedim.
Devlet bu çocuklara ayda 12 saat özel eğitim desteği için (özel rehabilitasyon merkezlerine) ücret ödemekte aynı zamanda devlet okullarında da eğitim vermektedir. Velimizin bulunduğu yerde otizmli çocuklar için okul olmalı. Eğer yoksa, il veya ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu kararı ile bir okul bünyesinde otistik çocuklar özel eğitim sınıfı açılabilir.
Otizmli bir çocuk normal sınıfta kaynaştırma olarak devam edebileceği gibi, davranış problemlerindeki yoğunluğa göre otistik çocuklar eğitim merkezi, o da yoksa otistik çocuklar özel eğitim sınıfına devam edebilir. Mutlaka bir eğitim tedbiri alınır. Bağlı bulunduğu yerdeki rehberlik ve araştırma merkezi bu konuda bilgi aktarmış olmalı bu veliye.
Ama duygusal yoğunluk yaşayan bu tür velilerimizin bazı istekleri maalesef karşılanabilecek düzeyde değil.
Her veli çocuğu için en iyisini yapmak ister mutlaka. Onlara elbette ki hak veriyoruz ama bu konuda biraz araştırma yapmak gerekiyor mutlaka.
Turan Çevik

Haberin Devamı

Çok teşekkürler Turan Bey, verdiğiniz bilgiler elbette ki pek çok otistik çocuk ailesi için aydınlatıcı oldu. Ülkemizdeki birçok otistik çocuk velisi gerçekten ne yapacaklarını bilmiyorlar ve bu konuda da haliyle çok hassaslar. Kime başvuracaklarını bile bilmiyorlar. Hele büyükşehirlerde yaşamıyorlarsa...
Bu arada otistik çocukların kendilerini ifade edebilmelerine çok yardımcı olan resimle ifade konusunda, onlarla ilgilenen bir resim öğretmenini, özellikle otistik çocuklarıyla iletişim kuramamaktan dertli velilerimiz için bir kez daha buradan tanıtmak isterim. Alime Şahin’in (0507 755 33 67) onlara çok yararlı olduğunu görüyorum.

İlk birlikteliğimde nasıl davranmalıyım

Merhaba Güzin Abla, ben 17 yaşında bir genç kızım. Erkek arkadaşım da 22 yaşında. Biz ilk birlikteliğimizi yaşamaya karar verdik, ama açıkçası korkuyorum. Sizce nasıl davranmalıyım? Ne olur yardımcı olun, üstelik kesinlikle hamile kalmak da istemiyorum.
Rumuz: Merve

Haberin Devamı

Bu bana sorulacak soru mu kızım? Ben ki, 18 yaşını doldurmamış, cinsel ilişki hakkında hiçbir bilgisi olmayan senin gibi kızlara, “bu sizin geleceğiniz için çok önemli, sevdiğinizi düşündüğünüz erkek istiyor diye kendinizi kapıp koyuvermeyin” diye uyarıyorum.
Bu genç adama ne derecede güveniyorsun?.. Kızım gözünü seveyim, bu bir oyun değil. O gencin etkisinde kalma, sorumluluğunun bilincine varmayı bekle.

Yazarın Tüm Yazıları