Oscar’ın yolu Antalya’dan geçer (mi)

CUMA akşamı, Oscar sonuçlarını büyük heyecanla bekleyen biriyle akşam yemeği yedim.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’le.

Bu yılın Oscar adayları arasında geçen yıllarda Uluslararası Avrasya Film Festivali’ne konuk olan oyuncular var.

Helen Mirren ve Peter O’Toole.

Menderes Türel, şaka yapıyor, eğer bizim konuklarımız kazanırsa gelecek yılın afişlerine, posterlerine şöyle yazabiliriz: "Oscar kazanmanın yolu Antalya’dan geçer."

Altın Portakal ulusal, Avrasya da uluslararası. İki yıldır Türk sinemasının uluslararası alana açılmasını sağlıyor.

Geçen yıl ilk kez Avrasya Film Market kuruldu. Burada yapım şirketleri ile dağıtım şirketleri bir araya geliyor. Geçen yıl Nuri Bilge Ceylan’ın İklimler’i Litvanya’ya buradan satılmış, 30’a yakın filmin de talibi çıkmış.

Yerel yönetimlerin kentlerindeki kültürel etkinliklerini artırmasını savunduğumdan, Menderes Türel’in kültüre, sanata yatırımını destekliyorum.

ANTALYA’NIN KÜLTÜRÜ ÜÇ SÜTUN ÜZERİNDE DURUYOR

SİNEMA
, müzik ve edebiyat. Menderes Türel, bu üç kültür sütunu üzerinde Antalya’yı kültür alanında yüceltmek için çabalıyor.

Film festivali önümüzdeki yıl 44 yaşına basıyor.

Dünyanın ünlü sinemacıları buraya gelip Türk filmlerini seyrediyor.

Avrasya olarak da, belli bir coğrafyanın tek festivali olma özelliğini taşıyor.

Müzik olarak da Piyano Festivali yapılıyor. Sanat danışmanı, uluslararası üne sahip besteci piyanistimiz Fazıl Say. 15 ile 30 Kasım arasında festivalin sekizincisi gerçekleştirilecek.

Menderes Türel de piyanist.

Edebiyat alanında ise Antalya Altın Portakal Şiir Sempozyumu ve Şiir Ödülü’nün bu yıl onuncusu gerçekleştirildi. Bu yılın şairi, geçen yıl ödül alan Birhan Keskin.

Kültür işlerini birbirinden devralıp sürdüren yönetimlere gereksinimiz var. Her şeyi yeniden başlatmak kompleksi, bir yönetici için eksi bir kimliktir.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin yeni girişimini de övmek isterim: İki yıldır sinema kitapları yapılıyor, gerek festival gerek yayınlar TÜRSAK’la birlikte gerçekleştiriliyor. Kitap yayını, festivale kalıcılık kazandırıyor.

Film festivalini eski belediye başkanı Dr. Avni Tolunay kurdu, piyano festivalini Bekir Kumbul başlattı, şiir sempozyumu da Hasan Subaşı zamanında yapıldı.

* * *

ANTALYA’ya Şiir Sempozyumu için geldim. Bir yemek süresince de Menderes Türel’le birlikte Antalya’nın kültür coğrafyasını dolaştım.

Kentin kültürel geleceğine umutla baktım.
Yazarın Tüm Yazıları