Oruçluyken ağız kokusuna dikkat

Ramazan ayında beslenme düzeninin değişmesi, gün içinde öğün sayısının ikiye inmesi, özellikle yaz aylarında sahur ve iftar arasındaki sürenin uzunluğu gibi etkenler; ağız sağlığı için tehlikeler oluşturabilir.

Haberin Devamı

Oruçlu olunan günlerde yeme-içme işlevi yapılmadığı için, tükürük salgısı azalır. Tükürüğün, doğal temizleme kapasitesi zayıflar. Bu durum, ağızda bakterilerin üremesine ve diş çürüğü oluşumuna uygun ortam sağlar.
Oruç tutarken oluşan ağız kokusu, kişiyi ve sosyal çevresini rahatsız eder. Açlığa bağlı oluşan ağız kokusuna; çürük dişler, eskimiş protezler, dişeti rahatsızlıkları da eşlik etmesi durumunda, koku dayanılmaz boyutlara ulaşabilir. Oysa ki basit önlemler alarak ağız kokusu önlenebilir.
DİLİNİZİ FIRÇALAYIN


Sahur ve iftardan sonra dişler ve dil fırçalanmalı; ayrıca diş ipi kullanılmalıdır. Takma dişler çok iyi temizlenmelidir. Antiseptik gargaraların kullanılmasında büyük yarar vardır. Soğan, sarımsak, pastırma gibi baharatlı yiyecekler yerine; elma, domates, maydonoz gibi gıdalar tercih edilmelidir. Lokmaların uzun süre çiğneyerek yutulması, tükürük salgısını artırarak ağız kokusunu azaltır. Oruçluyken, macun kullanılmasa bile, gün içinde dişler fırçalanmalıdır. Sigara alışkanlığı minimuma indirilmelidir. İftarda ve sahurda yeterli miktarda su ve ayran tüketilmelidir. Düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidilmeli; diş ve dişetleri sağlıklı olmalıdır. Su ve kanı yutmadığınız takdirde, oruç tutarken de diş tedavisi yapılabilir.
YARDIMCI GIDALAR

Haberin Devamı

Limon: Limonu keserek emebilirsiniz. Bulunduğunuz ortam bu davranışa uygun değilse, soda-limon içebilirsiniz. Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecektir.
Maydonoz ve biberiye: Taze maydanozun ve biberiyenin nefesi tazeleme özelliği bulunur. Elma, armut, havuç, turp gibi lifli gıdalar tükürüğü temizler, aynı zamanda damakta hoş bir tat bırakırlar.
Nane, tarçın, karanfil: Nane, ferahlatıcı etkisiyle birlikte özellikle sarımsak ve soğan gibi kokulara karşı etkilidir. Tarçın veya nane içeren aromalı sakızlarda benzer etkiyi yaratır.
Yoğurt: Günde bir iki kere yiyeceğiniz yoğurt ağız içerisindeki çürük yumurta kokusu veren hidrojen sulfütü, yok etmeye yardımcı olur.
Şeker, kalp-böbrek rahatsızlığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı bulunan, gebe ve emziren kadınların, gelişme çağındaki çocukların sağlıkları açısından oruç tutmamalarında yarar vardır.
Ramazan ayının bereket, sağlık ve huzur getirmesi dileğiyle, aydınlık günler...

Yazarın Tüm Yazıları