Ortaklık Konseyi çok iyi izlensin

TURİZM Şurası'nda gündeme gelecek konulardan bir tanesi de AB normlarına uygun turizm tüketici yasasının hazırlanması.

Geçenlerde sohbet ettiğim CPS Danışmanlık Grubu Başkanı Tulû Gümüştekin ‘‘Yeni teknolojiler, on line pazarlama alanlarında AB müktesebatının bir an önce Türkiye'de yürürlüğe girmesi gerekiyor. Aksi takdirde turizm sektörü zorlanabilir’’ diyor.

Gümüştekin ile önümüzdeki salı günü, yani 16 Nisan'da Lüksemburg'da toplanacak Ortaklık Konseyi'ni konuşuyoruz.

Konsey toplantısının siyasi boyutunun yanısıra sektörleri de ilgilendiren teknik boyutunun da olduğunu hatırlatıyor.

Ne yazık ki, sektörler kendilerini ilgilendiren teknik boyutla yeterince izlemiyorlar.

Oysa izleseler, otomotiv sektörü örneğinde olduğu gibi meyvelerini toplayacaklar.

Gümüştekin'e göre, Konseyin çalışmalarını ve aldığı kararları dikkatle izlemesi gereken sektörlerin başında gıda, ilaç, telekomünikasyon, denizcilik gibi sektörler geliyor.

Peki, ya 16 Nisan 41. Ortaklık Konseyi'nin siyasi boyutu?

AB'nin müzakereler konusunda herhangi bir angajmana girmeme kararı aldığı iddiaları?.

Gümüştekin ‘‘Aralık ayındaki Laeken Zirvesi'nde Türkiye ile üyelik müzakerelerinin açılmasını destekleyen ciddi ilerleme sağlanmıştı. Lüksemburg'da bu söylemin devamı ve teyidi bekleniyor’’ diyor.

Turizmde yol ayrımına geldik

2. TURİZM Şurası bugün başlıyor.

Turizm Bakanlığı'nın gönderdiği şura bildirileri tam üç ciltte toplanmış.

Ankara'da üç gün bu bildiriler okunacak, komisyonlar toplanacak, kararlar alınacak.

Turizm Bakanı Mustafa Taşar'a şuranın ne anlama geldiğini soruyorum.

‘‘Şuranın hedefi çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve en önemlisi hükümetten hükümete değişmeyecek tutarlı milli bir turizm politikası ortaya koymak. Turizm sektörüne yönelik kısa, orta ve uzun vadeli eylem planlarını netleştirmek’’ diyor.

Şuraya ilk kez cumhurbaşkanı ve başbakan katılacak.

Taşar ‘‘Şura ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde açılıyor. Turizmden anlayan herkesi çağırdık. Bakan, eski bakan, akademisyen, sektörün temsilcileri herkes konuşacak’’ diyor ve ekliyor: ‘‘Turizm artık siyaset üstü bir konuma getirilmelidir. Düşünün ki dünyadaki turizm pastası 500 milyar dolar ve Türkiye bunun ancak 8,5 milyar dolarını alıyor. İyi bir stratejiyle yüzde 10 oranından pay almalıyız bu pastadan.’’

Turizmde 2. Atılım Dönemi'ni başlattıklarını söyleyen Taşar'ın verdiği bilgiye göre, Başbakan'ın başkanlığı altında bir ‘‘Turizm Koordinasyon Kurulu’’ oluşturulmuş. Kurulun esas görevi, devletin çeşitli birimleri arasında koordinasyonu sağlamak.

Bir diğer yeni oluşum da ‘‘Turizm Uygulama Kurulu.’’ Bu kurulun görevi bir anlamda alınan kararların takipçisi olmak.

Yıllardır ilk kez yapılan şura, yeni kurullar, kuşkusuz turizmin ülke ekonomisi için ne kadar önemli bir yer tuttuğunun nihayet anlaşıldığını gösteriyor.

Peki Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Tavit Köletavitoğlu şuradan ne bekliyor?

‘‘Turizmi geliştirmek, hareketlilik kazandırmak için tanıtım dışında başka önlemleri gündeme getirecek mi? Alt yapı, özel sektöre teşvik, yabancı yatırımlar, arazi arzı gibi beklentilere cevap verecek mi.’’

Tavitoğlu
'nun işaret ettiği diğer önemli bir konu turizm senaryolarının merkezden, yani Ankara'dan yazılmaması. Turizmde artık yerel sivil inisiyatifin sesinin duyulması, bunun için de yerel mevzuatın ortaya çıkması gerek.

Şura bu konulara el atarsa ne álá...

‘‘Yoksa bu günleri arar hale geleceğiz... 2. Turizm atılımı ya iyi yapılacak, ya da bugünkü performansımızın gerisine düşeceğiz’’ diyor Tavitoğlu...

Neticede, turizmde yol ayrımına gelmiş bulunuyoruz.

İstanbul'a Modern Sanat Müzesi

TURİZM Bakanı Mustafa Taşar, konuşmamızda Şura'da İstanbul'a özel bir önem verildiğini söylüyor.

‘‘Hedef İstanbul'a gelen 2,5 milyon turist sayısını 10 milyona çıkartmak’’ diyor.

Turizm Şurası'nın üçüncü cildinde İstanbul ile ilgili çok sayıda bildiri var.

Beni en yakından ilgilendiren bildirilerin bir tanesi de ‘‘İstanbul Modern Sanat Müzesi’’ başlığını taşıyor.

Yıllardan beri İstanbul'da modern bir sanat müzesinin kurulması için mücadele eden Profesör Tomur Atagök'ün turizm şurasında bildirisini okuyacak olması çok sevindirici.

Profesör Atagök'in verdiği rakamlara göre, meselá Paris'teki George Pompidou sanat merkezini yılda 8 milyon kişi ziyaret ediyor. Atagök, modern sanat müzesi için gerekçeler arasında, turizme ekonomik katkının yanısıra AB'ye üye olma aşamasında böyle bir müzenin çağdaş bir toplumun simgesi olduğunu söylüyor.

Doğru.

Düşünün ki, Avrupa'da insanlar artık kendi müzeleriyle yetinmiyorlar, iyi bir sergi olduğu takdirde günü birliğine ya da hafta sonu için sınır ötesi yolculuğu göze alıyorlar. Amsterdam'da, Van Gogh Müzesi'ndeki ‘‘Gauguin-Van Gogh’’ Sergisi için Paris'ten iki günlük turlar düzenlenebiliyor.

Ömer Uluç'un cinleri

SÖZ İstanbul Modern Sanat Müzesi'nden açılmışken, ressam Ömer Uluç'un Atatürk Kültür Merkezi'ndeki sergisini mutlaka gezin diyorum.

Uluç'un A,B,C,D Deniz Cinleri Sergisi 20 Nisan'a kadar açık.

Ömer Uluç'un buradaki 50 resim ve heykellerinden bir bölümü de New York'taki Trans Houdson Galerisi'nde sergilenmişti.
Yazarın Tüm Yazıları