Ortadoğu'ya bombalı biçimlendirme

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

Adı üstünde Çöl Tilkisi. Altında petrol kaynayan uçsuz bucaksız çöllerde, avına usul usul yaklaşmasını bilen tilkinin kurnaz operasyonu.

Amerikan Başkanı'nın azil oylamasından kurtuluş manevrası değil, Ortadoğu'yu yeni bir yüzyılın senaryolarına hazırlık süreci.

* * *

BAĞDAT'a düşen bombaların mesajını iyi okumak için bu harekatın hedefini iyi anlamak gerekir.

Körfez Savaşı'nın hedefi Kuveyt'i Irak işgalinden kurtarmaktı.

Çöl tilkisinin hedefi ise Saddam.

ABD Dışişleri Bakanı, askeri müdahalenin Saddam'ın kitle imha silahlarını, askeri komuta ve kontrol mekanizmasını tahrip etme amacını taşıdığı açıklamasını yaparken bunun altındaki nedeni de gizlemiyor.

Albright, ‘‘Amaç, Saddam Yönetimi'ni zayıflatmak’’diyor

Clinton da aynı şeyi söylüyor. Saddam Bağdat'ta oturdukça Irak halkının ‘‘maalesef’’ bu muameleye maruz kalacağını, askeri müdahale tehdidinin süreceğini açıklıyor.

Washington'un Saddam'ı resimden silme amacının ardında 21'inci yüzyılın su (GAP) ve enerji (Bakü-Ceyhan-Yumurtalık) havzası olacak olan Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'yu yeniden biçimlendirme amacı yatıyor.

Bağdat'ın başına düşen bombalar, bölgesel yeniden yapılanma sürecinde Türkiye'ye de rol düşeceğini haber veriyor.

* * *

ORTADOĞU barış sürecinin bir amacı İsrail-Filistin ve Suriye arasındaki savaş durumuna son vermekse bir amacı da İsrail-Türkiye ekseninde gelişecek bir barış dengesi ile Doğu Akdeniz'i Hazar ve Irak petrolünün aktığı güvenli bir ekonomi bölgesi haline getirmek, İran'ın denetimindeki Körfez'e karşı alternatif havza yaratmaktır.

Bu havzanın bekçiliği de Türkiye'nin olacaktır.

Ama bunun için Türkiye'nin, yeni kurulacak olan Federal Irak'ı içine sindirmesi gerekecektir.

Federal Irak Kuzeyde Kürt, ortada Arap ve güneyde İran'a yakın Şiilerden meydana gelecek ve İran bugünkü gibi devam ettiği sürece o Federal Irak'ın bölünme tehlikesi de her zaman olacaktır.

İşte böyle bir durumda kendi Kürt sorununu çözümlemiş, İslamcı akımlarını ehlileştirerek onları sisteme entegre etmiş ve büyümeye yatkın, demokratik, laik, müslüman (tercihan) federal Türkiye bölge Kürtleri için çekim merkezi olabilecek, bu olasılık aynı zamanda İran için caydırıcı bir nitelik taşıyacaktır. Irak'ın bölünmesini göze alması zorlaşacaktır.

* * *

ABDULLAH Öcalan'ın Suriye'den çıkmasının ardından Washington'un aktif bir biçimde devreye girererek PKK'nın Kürt sorunundan ayrılmasını sağlamak için harcadığı çaba dikkat çekicidir.

Washington, Türkiye'nin PKK ile masaya oturmayacağını bilmekte ve Türkiye'nin kabul edebileceği bir çözüm için, Kuzey Irak'ta da olduğu gibi, Türkiye'deki resimden de PKK'yı dışlamaya çalışmaktadır.

Ortadoğu barış süreci İsrail-Filistin-Suriye; Irak ve Türkiye olmak üzere üç ayrı ayakta yoğunlaşıyor.

Yaşadığımız bölge yeniden biçimlenme sancıları çekiyor.

Ve kurnaz İngiliz, Amerikan tilkileri çölde sinsi adımlarla Saddam'a yaklaşırken, Bağdatlının başına düşen bombalar Türkiye'ye de mesajlar taşıyor.



Yazarın Tüm Yazıları