Örnek bir kadının hikayesi

İzmirli Aylin Tüzün, birçok kadına örnek olabilecek bir hikayenin kahramanı.

Haberin Devamı

Emekçi kadınların gününde, onun hikayesini dinlemek için buluşuyoruz. O hem sanatçı hem pastacı hem de anne. Kişiye özel pastaları ilgi gören ve bugünlerde bir fabrika gibi sipariş yetiştirmeye çalışan Tüzün’le tatlı bir sohbet yaptık. Pastaların tariflerinin yanı sıra başarının da tarifini aldık.
Tüzün, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Tasarım Bölümü’nden mezun olmuş. Annesi ev ekonomisi öğretmeniymiş. Çok yetenekliymiş ve birbirinden güzel pastalar yapıyormuş. Aylin Hanım, pasta yapmayı annesine bakarak öğrendiğini anlatıyor:
“5 yaşından itibaren annem elime hamur verdi. Ben de çok meraklıydım. Pasta yapmak en büyük hobimdi, zamanla mesleğim haline geldi. Bu işi iyi yapmak için sevmek gerekir. Çünkü uzun saatlerinizi bu işe ayırıyorsunuz. Bir sanatçının eserine şekil verdiği gibi ben de pastalarıma şekil veriyorum.”

Haberin Devamı

Hobi olarak başladım

Aylin Tüzün, tekstil tasarım eğitimi almasına rağmen, meslek olarak pasta yapmaya nasıl başladığını da şu sözlerle anlatıyor: “Uzun yıllar tekstil sektöründe çalıştıktan sonra çocuklarım olunca işimi bıraktım. Evde çocuklarımla zaman geçirirken boş vakitlerimde pasta ve kurabiye yapmaya başladım. Sadece çocuklarım için pasta yaparken, zamanla çevremdeki arkadaşlarım ve komşularım için kurabiye-pasta hazırladım. Talep artınca bu işi meslek haline getirdim. Evimden sipariş almaya başladım. Doğum günleri, evlilik törenleri, sevgililer günü ya da bekarlığa veda partileri için birbirinden ilginç ve özgün pastalar yapıyorum. Şimdi de hamur ve şekerden sanat eseri yaratıyorum. Birbirinden ilginç ve güzel pastalar için zaman ve emek harcıyorum. Duygularımı yansıtıyorum. Kendimi bir sanatkar gibi hissediyorum. Pastalar benim eserlerim. Kendi imzamı atıyorum. Bu işi iyi yapmak için sevmek gerekir. Çünkü uzun saatlerinizi bu işe ayırıyorsunuz.”

KİŞİYE ÖZEL ÜRETİM

Butik üretim tarzında, evinin mutfağında tamamen doğal ürünlerle, hiçbir katkı maddesi kullanmadan kurabiye ve pasta yapan Aylin Tüzün’ün ilginç pasta modelleri var. Hikayelerden yola çıkıp güne özel sanat eserleri yaratıyor. Düğün, doğum günü ve bekarlığa veda partisi gibi önemli günleri pastalarıyla süsleyen Tüzün, “Kişiye özel pastalar yapıyorum. İlginç ve özgün olmaya çalışıyorum. Çıplak erkek ya da kadın, sutyenli pastalar, popo gibi cinselliği çağrıştıran pastaların yanında kişinin hobisine ve zevkine göre de özel siparişler yapıyorum. Çocuklar için arabalı, bisikletli, futbol sahası gibi pastaların yanında, kişinin hobisine uygun kitapla pipoyu çağrıştıran figürler de kullanıyorum” diyor.

Haberin Devamı

KURSİYERLERİ VAR

Aylin Tüzün, pastaların satışıyla ilgili de şu bilgileri veriyor: “Kurabiyelerim Hilton Oteli’ndeki Topoline mağazalarında da satılıyor. aylintuzun.net internet adresi ve Facebook’tan da sipariş kabul ediyorum. Eş ve dost aracılığıyla da siparişler geliyor. Ayrıca, Konak Belediyesi’nin semt evlerinde pastacılık kursu veriyorum. Kursiyerlerim aracılığıyla da hedef kitlem genişliyor.”

 

Yazarın Tüm Yazıları