GeriSeyahat Oprah'ın Türkiye'deki Top 10'u
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Oprah'ın Türkiye'deki Top 10'u

Oprah'ın Türkiye'deki Top 10'u

Amerikalı talk show’cu Oprah Winfrey’nin çalışanlarıyla çıktığı, Türkiye’yi de kapsayan gemi yolculuğu sona erdi. Winfrey, Türkiye’deki en sevdiği 10 şeyi, Saffet Emre Tonguç’a anlattı.

Oprah Winfrey’e gemi turu sırasında yakın arkadaşı Gayle King de eşlik etti.

Oprah’ın Türkiye’de hayran olduğu 10 şey

Amerikalı talk show’cu Oprah Winfrey’in, yanında çalışanlar ve onların ailelerinden 1700 kişiye hediye ettiği gemi yolculuğu pazar günü sona erdi. Türkiye dahil toplam dört ülkeyi kapsayan 15 günlük seyahat boyunca gemide bulunan Hürriyet Seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç, izlenimlerini Kelebek’e anlattı.

Dünyanın en güçlü kadını seçilen Oprah Winfrey’in bu kadar popüler olmasının sebebi, hiç kuşkusuz insanların yüreklerine dokunması ve paylaşmayı sevmesi... Afrika’daki okuma şansı olmayan kızlara eğitim imkanı veriyor. Hatta 6 bin kız arasından seçilen 600 öğrenciyle tek tek mülakat yapmak için en yakın arkadaşı Gayle King’le Güney Afrika’ya gidiyor.

Sultanahmet Camii’ni gezdikten sonra bağış yapmayı ihmal etmiyor, sokakta bir şeyler satan çocuklara yüklü miktarda bahşiş dağıtıyor. Kendisine sokakta “merhaba” diyen herkese gülümsüyor, hatırlarını soruyor.

TÜRKİYE MUHTEŞEM

Gelelim Winfrey’in organize ettiği o muhteşem tura... TOAL (Trip of a Lifetime) yani Yaşamınızın Tatili olarak adlandırılan bu seyahatte en uzun süre Türkiye’ye ayrıldı.

Roma ve Atina gibi şehirlerde sadece birer gün geçirilirken, ıstanbul’da iki gün kalındı ve seyahatin en büyük kutlaması da Çırağan Sarayı’ndaki partiyle yapıldı. Misafirler diğer şehirlerde turlar için para öderken, Türkiye’deki kara turları Oprah tarafından karşılandı.

Bu 15 günlük seyahat sadece çalışanlarının değil, Oprah Winfrey’in de tatiliydi. O yüzden seyahat boyunca en çok dikkat ettiğimiz şey gazeteci ve televizyonculara yakalanmamak oldu. ıki hafta boyunca, dört ülkedeki sekiz limanda bir tek Topkapı Sarayı’nda NTV ekibiyle karşılaştık.

Saraya Gülhane Parkı’ndaki protokol kapısından girmiştik. Günlerden salıydı ve saray kapalıydı, sadece Winfrey’in özel grubu için açılmıştı. Çıkarken ana giriş kapısını görmek istedi. Orada bir kamera ve muhabirle karşılaşınca “ısterseniz araca geçebiliriz” dedim. “Bu kadar uğraşıp beni bulmuşlar, konuşacağım” dedi.
ılk parti Barselona’daki Hoşgeldin Partisi idi. Ardından ıstanbul’da görkemli bir kutlama yapıldı. Son olarak gemide 4 Temmuz Bağımsızlık Günü için özel bir parti düzenlendi. Parti öncesi vedalaşmak ve Hürriyet okurları için Türkiye’deki en sevdiği 10 şeyin neler olduğunu sormak için suitine gittim. Cevabını verdikten sonra iznini istedim.

Tam giderken “Bana sarılmadan mı ayrılacaksın?” diye sordu. Çok sıcak bir vedalaşmanın ardından “Çırağan Sarayı’ndaki partide belirttiğim gibi Türkiye olağanüstü bir ülke, tekrar geleceğim ve gene görüşeceğiz” dedi.


İŞTE TOP 10 LİSTESİ

1 Olağanüstü bir tarihiniz var. Sen Yeni Cami’nin yanından geçerken “Adı Yeni, çünkü sadece 400 yıllık, bu da Türkiye standartlarında yeni sayılır” demiştin. Gerçekten de Türkiye tarihi açıdan çok zengin bir ülke, o kadar çok uygarlığa ev sahipliği yapmış ki...

2
Kültürünüz... Yüzyıllardan süzülüp gelmiş ve çok etkileyici.

3 Alışveriş... Özellikle ıstanbul bir cennet. Halılarımı 1995’te almıştım. Banyoma her girişimde yerdeki halı bana Türkiye’yi hatırlatıyor. ıznik çinileri, kilim çantalar, kaftan şeklinde yapılmış dekoratif objeler bu seferki alışveriş listemi oluşturdu.

4 İstanbul... Bir tarafta Avrupa, diğer tarafta Asya, ortada onları ayıran ya da birleştiren Boğaz, 2700 yıllık tarih ve üç imparatorluğa başkentlik yapmış bir şehir. Muhteşem bir kombinasyon.

5 Şirince... Adeta Toskana’nın Türkiye versiyonu, huzurun adresi.

6 Boğaz. Eşsiz bir su yolu. Tarihin sudaki aksi. Sarayları, kaleleri ve yalılarıyla çok çarpıcı.

7 Efes... Dünyanın kazılmış en büyük Grekoromen şehrinde yürürken insan kendini Roma ımparatorluğu’nun sokaklarında dolaşıyormuş gibi hissediyor. Celsus Kütüphanesi çok görkemli.

8 Demet Sabancı Çetindoğan’ın yalısı... 300 yıllık yapıdaki Türk Hamamı ve Kahve Odası çok etkileyici.

9
Şirince Güllü Konak’taki yemek... Gezimin en güzel lezzet noktası.

10
Çırağan Sarayı’nın Sultan Suiti’ndeki yatak. Hiç bu kadar rahat bir yatakta uyumamıştım. En kısa zamanda tekrar gelip kalacağım.

TÜRKİYE PLANI SEYAHATİ UZATTI

Saffet Emre Tonguç, seyahatin perde arkasına, nasıl planlandığına ve rotasına dair merak edilenleri de anlattı.

Bu seyahat fikri nasıl ortaya çıkmış?
- Oprah Winfrey elindekini paylaşmayı seven insanlardan. ıki yıl önce Hawai’de ağırladığı çalışanlarına “Sizi hayatınızın seyahatine götüreceğim” diye bir söz vermiş. Ardından da çalışmalara başlamışlar.
? Seyahate Türkiye’nin de dahil edilmesinin sebebi ne?
- Oprah Winfrey’nin avukatı Bill Becker yıllar önce Türkiye’ye geldiğinde onu Sedef O’Connell gezdirmiş. Becker ülkemizi çok sevmiş. Sedef Hanım’la dostlukları hep devam etmiş. Bu seyahat gündeme gelince de Becker, Winfrey’e Türkiye’yi programa eklemesini söylemiş. Gezinin en büyük etkinliği ıstanbul’daki partiydi. O gece Winfrey yaptığı konuşmada. “Bu ülke muhteşem, sizin Efes’i görmenizi, Aziz Pavlus’un izlerinde yürümenizi ve ıstanbul’da büyülenmenizi istedim. Bu gemi sadece bir haftalık turlar yapıyor. Türkiye’yi de içine koyabilmek için seyahati iki haftaya çıkardım” dedi.
? Seyahatle ilgili en önemli izleniminiz ne?
- Oprah Winfrey gördüğüm en bonkör, mütevazı, samimi, kendiyle barışık ve zeki insanlardan biri. “Yaşam paylaştıkça güzelleşir, aynı bu seyahatte olduğu gibi” dedi. Egosunu törpülemiş, hayatı süzmüş biri.

 

False