Önüne gelen müteahhit oluyor

Güncelleme Tarihi:

Önüne gelen müteahhit oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2007 00:00

İnşaat sanayicilerinin en önemli sorunun dileyen herkesin müteahhitlik yapabilmesi olduğunu kaydeden İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, "İnşaat gibi önemli ve teknik bir konuda, sektörde ehillerin yer alması gerekiyor. İnsanların can emniyeti kimlere emanet ediliyor bakılmalıdır" dedi. Patron Patrona’nın bu haftaki konuğu müteahhitlerin patronu İNTES Türkiye İnşaat Sanayicileri İşverenleri Sendikası Başkanı, aynı zamanda TİSK Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkan Vekili Şükrü Koçoğlu.

İŞVEREN sendikalarının yanı sıra bir çok sivil toplum kuruluşunda da aktif görevleri olan, sosyal sorumluluk sahibi, önce ülkem ve devletim diyen idealist işadamı Koçoğlu ile enine boyuna Ankara’yı, Ankara’nın dününü, bugününü, yarınını, altyapısını ve şehirciliğini konuştuk. Çocukluk arkadaşım olan Şükrü Koçoğlu’na çok ilginç soruları yönelttim ve çok ilginç cevaplar aldım.

VELİ SARITOPRAK: Ankara’nın dünü ve bugününü bir inşaat sanayicisi olarak nasıl değerlendiriyorsun?

M. ŞÜKRÜ KOÇOĞLU: Ülkemizdeki birçok şehirde özellikle 60’lı yıllardan sonra başlayan ve 1980’li yıllarda en yüksek seviyeye çıkan çarpık yapılaşma yaşanmaktadır. Ankara’yı örnek aldığınızda, Cumhuriyet dönemindeki yapıların ne kadar güzel ve düzenli olduğunu görürüz. Ancak bugün özellikle Ulus’ta güzelim binalar gecekondu bile denilemeyecek kadar kötü yapıların arasında kaybolmuştur. Demetevler dünya ölçeğinde kötü bir gecekondu örneğidir. Siz dünyanın neresinde eski binaların (şahsiyetli binaların) yıkıldığını ve yerine anlamsız binaların yapıldığını gördünüz.

RANT İÇİN GEÇMİŞİ SİLİYORUZ Afyon’da eski mimariye sahip çok güzel bir Hükümet Konağı vardı. Bir gün Afyon’a gittim yıkıldığını gördüm. Sonra yakın zamanda yerine yeni bir bina dikildi, ama hiçbir özelliği, karakteri olmayan şahsiyetsiz bir bina yapılmıştı. Ankara’da da böyle oluyor. Düşünün Atatürk Bulvarı üzerinde eski mimariyi yansıtan ama şahsiyetli ve sağlam yapılar yıkıldı, Neden? Fazla alan yaratma uğruna yıkıldı. Değer mi? Şehircilik sadece yoğunluğu artırmak mıdır? Kızılay’daki eski Kızılay Binası ve bahçesi yıkıldı. Bahçelievler, bahçesiz beton yığını oldu. Bahçesi olmayan Bahçelievler semti olarak ismi kaldı. Örnekler yüzlercedir. Saymakla bitmez. Özetle, Ankara’da (sadece Ankara değil, tüm şehirlerde) sadece yoğunluk artırmak için, rant için, hem geçmişi siliyoruz, hem güzelliği yok ediyoruz, hem milli serveti heba ediyoruz, hem kötü örnek oluyoruz, hem de park yeri bulamıyoruz. Yapılması gerekenleri söyleyebiliriz, teknik aklı verebiliriz ama bildiğiniz gibi Yerel Yöneticilerimiz (Belediye Başkanlarımız) genellikle başka aklı beğenmezler. Hep kendi yaptıklarını doğru sanırlar. Allahın onları multi mühendis olarak dünyaya getirdiğine inanırlar. .

VELİ SARITOPRAK : İnşaat Sanayicileri ve müteahhitlerin en önemli sorunları ne? Sektörü önümüzdeki yıllarda hangi sorunlar bekliyor?

M. ŞÜKRÜ KOÇOĞLU: İnşaat sanayicilerinin en önemli sorunu; dileyen herkesin müteahhit olabilmesidir. Kimse kendi mesleğini yapmak peşinde değildir. Herkes müteahhit olma hevesindedir. Kimisi silah ruhsatı için, kimisi kız istemek için, kimisi politik getirilerden yararlanmak için müteahhit olur. Ama sonuçta herkes müteahhit olur. Koyun çobanı da, türkücü de, herhangi biri de eğer isterse müteahhit sıfatını elde edebilir. (yukarıda meslekleri tamamen örnek olarak verdim, tüm mesleklere saygım var) Fırsat eşitliği kavram eşitsizliği platformunda uygulanmamalıdır. İnşaat gibi önemli ve teknik bir konuda, sektörde ehillerin yer alması gerekiyor. İnsanların can emniyeti kimlere emanet ediliyor bakılmalıdır. Diğer bir sorun ise; devlete büyük işler yapan inşaat sanayicileri, vergisini, sigortasını ve diğer mükellefiyetlerini fazlasıyla devlete ödemesine karşın, biraz önce söylediğim gibi kuralsız iş yapanlara karşı küçülme sürecine giriyorlar. Diğer haksız rekabet de burada başlıyor. Ekonomi içindeki kayıtlı/kayıtsız ama devlete yükümlülüklerini yerine getirmeyi sevmeyen insanlar bizim en büyük sorunumuzdur.

İNTES’İN HEDEFLERİ

VELİ SARITOPRAK: Başkanlığını yaptığın İNTES Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın Ankara’daki çalışmaları ve yatırımları neler? Önümüzdeki dönem plan ve projeleriniz var mı?

M.ŞÜKRÜ KOÇOĞLU: Sendikamızın Türkiye’ye hizmet üretmek üzere Ankara’da yaptığı en önemli yatırım Mesleki Eğitim Merkezi’dir. Türkiye Eğitim Şantiyesi İNTES ve YOL-İŞ tarafından ortaklaşa kurulmuştur. TES’in temel hedefleri: İnşaat sektöründe çalışan insanların seviyelerinin ölçülmesi, değerlendirilmesi ve duruma uygun belge/sertifika verilmesi, Yurtdışında çalışacak işçilerimizin eğitimi ve sertifikalandırılması, önümüzdeki dönemde İNTES olarak amacımız; ülkemiz inşaat sektöründe çalışacak olanların meslek standartlarını hazırlamaktır.

VELİ SARITOPRAK : Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı sen olsaydın Ankara’nın şehirleşme politikasını nasıl belirlerdin, nelere ve hangi yatırımlara öncelik verirdin?

M.ŞÜKRÜ KOÇOĞLU: İlk önce eski binaları (eski tabirini bağımsız otoriteler ile birlikte belirlemek kaydıyla) kesinlikle yıkmazdım. Ulus’taki eski yapıları mümkün olduğu kadar açığa çıkarmaya çalışırdım, şahsiyetsiz yapıları temizledikten sonra, oradaki esnafı, yeni konumuna ve sosyal yapısına göre şekillendirirdim. Ankara’da cadde ve sokak isimleri sürekli değişebiliyor, trafik sistemi de sürekli değişebiliyor. Bu konuda stabilite getirirdim, en doğruyu bulduktan sonra da başka değişiklik yapmazdım. Mesela işyerimin olduğu (Çankaya) bölgesinde 10-12 sene içinde belki 7-8 kez trafik düzeni ve yönü değişti. Siz Amerika’da Avrupa’da böyle bir şey görebilir misiniz? Oralarda 25 sene önce gittiğin adrese bugün aynı şekilde gidiyorsun ve cadde/sokak ismini de değişmemiş görüyorsun. Fiilen otopark yapmayı kesinlikle zorunlu hale getirirdim. (Otopark yerine, cezasının ödenmesine izin vermezdim) Binaların dış cephesine kesinlikle müdahale ederdim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!