Olimpiyata adım adım

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyata adım adım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uluslararasi Olimpiyat Komitesinin (IOC) ÿsviçrenin Lozan kentindeki toplantisi sonucu 2008 Yaz Olimpiyat Oyunlarina evsahipliği yarışında resmi 5 aday kent belirlendi. Olimpiyat oyunlarina 3. kez aday olan İstanbul, Pekin, Toronto, Osaka ve Paris ile birlikte 2008 Olimpiyatina evsahipliği için yarişacak.

IOC'nin toplantısında 2008 Olimpiyatına aday 10 kent incelendi. IOC, oyunlara aday 5 resmi kenti belirlerken, Bangkok, Havana, Sevilla, Kuala Lumpur ve Kahire yarişta elenen kentler oldu. 2001 Temmuzunda Rusyanin Başkenti Moskovada yapılacak seçimle Pekin, Toronto, Osaka, Paris ve İstanbul arasindan 2008 Olimpiyatınin evsahibi belirlenecek.

25 Eylül'de Sydneyde yapılacak IOC'nin ilk toplantısında resmi aday 5 kentin izleyeceği prosedür tebliğ edilecek. Toplantıda aday kentler de projelerini sunacak. Hazırlanacak resmi adaylık dosyası 2001 Ocakinin sonuna kadar IOC'ye teslim edilecek. 2001'in Şubat ve Mayıs ayları arasında IOC'nin 25 kişilik değerlendirme komisyonu aday kentleri 4-5 gün süreyle dolaşiı sunulan verileri yerinde inceleyip, değerlendirecek.

Bu komisyonun hazirlayacaği rapora g”re de muhmeleyen mayis ayinda toplanacak IOC Yönetim Kurulu, olmaya gidecek kentleri belirleyecek. Eğer hazırlanan raporlarda sunulan verilerin raporla uyuşmadiği görülürse bu kentin adaylıktan elenmesi gündeme gelecek.

İstanbul Olimpiyat Oyunlari Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Genel Direktörü Yalçın Aksoy, resmi adaylıkla İstanbulda olimpiyat yapılabileceğinin tescil edildiğini söyledi.

İstanbulun 2004 adaylıği sirasinda uğradiği haksizliğin bu kez tekrarlanmadiğini belirten Aksoy, ``Olimpiyat 8-10 milyar dolarlik bir pasta bu yüzden aslinda kentler arasinda değil, devletler arasinda bir yariş. Resmi aday seçilen 5 kentin adasinda girmek ve olimpiyat yapabilir olmak büyük bir iş. İstanbul adaylıkta teknik açıdan projleriyle diğer kentlerden daha iyi'' dedi.

Adaylık seçimi öncesi şehrin genel altyapısından güvenliğe varana kadar IOC'ye 22 konuda çeşitli dökümanlar gönderildiğine değinen Aksoy şunlari söyledi: ``Bunların değerlendirmesi sonrasi 5 aday kent belirlendi. İstanbul'un olimpiyat yapabileceği tescil oldu. İstanbul 8 yıldır bu işle uğraşıyor. Bu süre içinde 120 milyon doları aşkın spor tesisi yatırımı yapıldı. 80 bin kişilik olimpiyat stadının yüzde 63'ü bitti ve aralik 2001de işletmeye açılacak.

Ancak herşeyden önemlisi toplumun desteğini almak. Ülke halkı ne kadar olimpiyat evsahipliğine destek olabiliyorsa şansınız bu oranda artıyor. 2004 adaylığında her ne kadar olimpiyat yasasıyla devlet bu konunun ardindan olsa da yapılan değerlendirmede üyeler `Belediye başkanı ve yetkililer bizimle 5 dakika görüştü' diyerek eksikliği belirtti. Sokaktaki insana da Olimpiyatı görülür kılarsanız şansınız artıyor.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!