Okur tarih yazıyor

NBA'deki ikinci sezonunda istatistiklere giren milli basketbolcumuz, bu sezon oynadığı maçlarda double-double yaparak dikkatleri çekti, tecrübeli coach Larry Brown'un gözüne girdi.

Milli yıldızımız Mehmet Okur, NBA'deki ikinci sezonunda çok başarılı bir grafik çiziyor.

Eylül ayında İsveç'teki 33. Avrupa Şampiyonası'nda Milli Takımımız’ın en etkili isimlerinden bir tanesi olarak göze çarpan Mehmet, bu çizgisini Detroit Pistons forması altında NBA'e taşımayı da başardı. 2002-03 sezonunda, bir başka deyişle çaylak yılında maç başına 19.0 dakika oynayarak 6.9 sayı, 4.7 ribaund, 1.0 asist, 0.5 blok ortalamalarına ulaşan Mehmet bu sezon ise tüm istatistiklerini oldukça önemli bir şekilde yukarıya çekmeyi başardı. Şu ana dek çıktığı 21 maçta ortalama 24.0 dakika süre alan Mehmet 10.5 sayı, 7.80 ribaund, 1.0 asist, 1.15 blok istatistiklerine ulaştı.

İki sebep vardı

Sezon başında Detroit’in başına tecrübeli teknik adam Larry Brown geldi. Genç oyuncuları eğitmekteki başarısı ile ünlenen Brown'ın gelişinin Mehmet üzerinde nasıl bir etki yaratacağı ise büyük bir merak konusuydu. Geçtiğimiz sezon verdiği ışığın ardından bu sezon takımda ilk beşte kendisine yer bulması beklenen Mehmet, takıma katılan tecrübeli pivot Elden Campbell'ın gelişiyle birlikte benchte kaldı. Pistons gazetelerinde yapılan yorumlara göre ise bu tercihin iki sebebi vardı.

İlk olarak Campbell'ın ilerlemiş yaşı nedeniyle sahaya ilk beşte çıkmadığında konsantrasyon kaybına uğrayabileceğini göz önünde tutan Brown oyuna onunla başlamayı tercih etmekteydi. İkinci olaraksa Brown, Mehmet'in rakip takımın benchinden gelecek uzunlara karşı büyük bir üstünlük kuracağı gerekçesiyle onu ikinci periyoda taze saklamak arzusundaydı.

Bu düşüncelerin haklılık payı ise ilerleyen günlerde ortaya çıktı. Mehmet, Pistons benchinin en önemli ismi haline gelirken, çoğu maçta Elden Campbell'dan fazla süre almayı başardı. Maçların en kritik bölümlerinde Campbell'ı keserek oyunda kalmayı başaran Mehmet, zaman zaman tecrübesizliğinden kaynaklanan hatalar yaptıysa da genel anlamda çok başarılı bir grafik çizdi ve hocasının güvenini kazanmayı bildi.

Bu sezon sonunda Pistons ile olan 2 yıllık sözleşmesi sona erecek olan genç yıldızımızın bir çok takımdan teklif almasına kesin gözüyle bakılıyor. 3 Aralık'ta Miami Heat maçında sahaya ilk beşte çıkan Mehmet 28 dakika içerisinde 17 sayı, 12 ribaund, 5 blok, 1 top çalma, 2 top kaybı ile oynadı ve takımını galibiyete taşıyan isimlerin başında geldi. 23 Kasım'daki New Orleans Hornets maçında sahaya yine ilk beşte çıkan Mehmet, 31 dakika içerisinde 10 sayı, 18 ribaund, 1 asist, 1 blokluk bir performans sergileyerek kariyerinde ikinci kez bir maçta NBA'nin ribaund kralı ve en iyi savunmacısı olan takım arkadaşı Ben Wallace'tan fazla ribaund almayı başardı.

Müthiş ribaundlar

Bunun ilk örneği ise 7 Kasım'daki Milwaukee Bucks maçında yaşanmıştı. O maçta Memo benchten gelerek 26 dakika içerisinde 12 sayı, 18 ribaund, 4 blok, 3 asistlik bir performans sergilemişti. Son olarak 6 Aralık günü benchten gelen ve 22 dakika sahada kalan yıldızımız, 21 sayı, 4 ribaund ile oynadı ve bu sezon en yüksek sayısına ulaştı. Formunun zirvesinde olduğunu gösterdi.

Mehmet'in tüm bu çabası ve başarısı takım arkadaşlarının, Pistons yöneticilerinin ve tabii ki coach Larry Brown'ın da gözünden kaçmış değil.Brown'ınOkur hakkındaki tenkitlerini iyi oynadığı maçtan sonra, övgülerini ise bekleneni veremediği karşılaşmlardan sonra yaparak onun motivasyonunu en üst seviyede tutuyor. Mehmet'in ileride NBA'nin büyük yıldızlarından biri olduğuna inandığı için de ona büyük önem veriyor ve yakından ilgileniyor.

Miami maçının ilk çeyreğinde 11 sayı, 5 ribaund, 3 blok gibi müthiş bir performans sergileyen Memo, ikinci çeyrekte hocasının istediği gibi oynamayınca Brown onu benche çekti, maç sonrasında Okur için ‘İlk çeyrekte müthiş oynadı. Sanki Wilt Chamberlain ya da Bill Russell gibiydi. Ama ondan sonra sanki maçı bırakmış, doyuma ulaşmış gibi oynadı. Gereksiz ve acele şutlar kullandı. Topu aldığında direkt olarak potaya ve smaca yönelmek yerine rakip oyuncularla kontağa girmek istedi. İçeriye drive etmek yerine uzak mesafeli şutlar kullanmaya başladı, onu kenara aldım’ yorumunu yaptı. İlk 5 konusuna da açıklık getiren Brown ‘İki yıl içinde Mehmet kaç maça ilk beşte çıktı ki? Bu tür şeyleri öğrenecek. Çünkü bize verebilecek daha çok şeyi var. Ayrıca ben onun benchten gelmesinden memnunum. Onu ilk beşe koymamı kimse beklemesin, Mehmet benchten gelerek daha önemli katkı yapıyor’ dedi.

Çaylakların yıldızı

Miami maçından sonra Brown'nın kendisi hakındaki görüşlerine saygı duyduğunu belirtenMemo verdiği demeçte, ‘Benim için ilk beşte olup olmamam çok da önemli değil, sadece takım arkadaşlarıma biraz daha enerji getirmek istedim. Bu akşam iyi oynadım ve biliyorum ki karşımda benden uzun birisi olduğunda şut atmak yerine onu geçmeye çalışmalıyım. Ancak bu her zaman olmuyor’ dedi.

Memo halen hedefinden çok uzak olduğunu ve ulaşmak için çok çalıştığını dile getirdi. Okur, 'Bazen maçlarda basit hatalar yapıyorum. Bir şut kaçırıyorum, bir ribaundu alamıyorum ve kendi kendime savaş vermeye başlıyorum. Ne biçim oynuyorum diye kendi kendimi sorguluyorum. Ama biliyorum ki öyle devam etmeyecek. Benim için her oynama fırsatı aynı zamanda bir öğrenme şansı’ diye konuştu.

Mehmet Okur, bu performansı ile şubat ayında Los Angles'ta yapılacak All Star'da Çaylaklar Karması'na girme yolunda hızla ilerliyor.
Yazarın Tüm Yazıları