Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Alkol ve cinsel güç ilişkisi

47 yaşında bir erkeğim. 22 yıllık eşimle herhangi bir sorunumuz olmadı. Ancak son dört ayda bende bazı sorunlar belirmeye başladı. Cinsel ilişki sıklığında azalma oldu, aynı zamanda cinsel organım tam olarak sertleşmiyor. Öyle ki her sabah olan sertleşme de yok.

Sayın Tezmen, bu durum neden oldu bilemiyorum, doktora giderek muayene oldum, kan ve idrar tahlili yaptırdım, normal olduğunu söylediler. 20 yıldan beri zaman zaman aşırı şekilde alkol alırım, acaba bunun bir etkisi olmuş mudur? Dört aydır kilo alıyorum, bunun rolü olabilir mi? Bazı nedenlerle kaygılara düşüyorum, bu da etkiliyor olabilir mi? Sorunum fiziksel mi, yoksa psikolojik mi?

Sayın Tezmen sorunuma çare bulacağınız ümidiyle saygılar sunuyorum.

A.A./Isparta

İnsanda cinsel gücü etkileyen bir çok faktör vardır. Bunların bir kısmı, o kişide var olan diğer hastalıklar ki, şeker hastalığı bunlar arasında ilk sırayı alabilir. İkinci grupta psikolojik etkenler yer alır: Ruh hastalıkları, kaygılar, depresyonlar gibi. Önemli bir grubu kimyasal maddeler oluşturur. Bunlar arasında, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, bazı ruh hastalığı tedavi edici ilaçlar, kalp ilaçlarının bir kısmı hemen hatıra gelenleridir. Alkol de insan bünyesine giren bir kimyasal madde olarak cinsel güç azalmasında önemli bir rol oynar. İnsanlar alkol almaya başladıkları zaman cinsel güçlerinin arttığını sanır. Oysa bunun gerçekle bir ilgisi yoktur. Sadece belirli bir dozdaki alkol insanın kendini kontrol etme yeteneğini azalttığı için, bastırılmış duygular ön plana çıkmaya başlar ve kişiler cinsel arzuları ön plana çıktığı için cinsel güçlerinin arttığını sanırlar.

Özellikle alkollü yılların süresi uzadıkça, alkolün cinsel güç üzerindeki olumsuz etkisi giderek daha fazla belirmeye başlar.

Alkol ve cinsel güç ilişkisini etkileyen bir başka mekanizma da karaciğer hücresi harabiyetidir. Erkeklerde de az miktarda kadınlık hormonu üretilir, karaciğer hücresi bunu parçalayarak ortadan kaldırır. Alkole bağlı karaciğer hasarı arttıkça, parçalanamayan kadınlık hormonları kanda birikmeye başlar. Bunun belirtileri cinsel güç azalması ve memelerin, kadın memesine benzemeye başlamasıdır.

Siz son zamanlarda kilo almaya da başladığınıza göre,alkolün dozunu kaçırdığınız anlaşılıyor. Alkol aşırı enerji verip kilo almanızı sağlıyor olabilir. İkinci ve daha tehlikeli ihtimal de siroz olduğunuz... Eğer kollarınız ve bacaklarınız zayıfladığı halde karnınız şişiyor ve kilo alıyorsanız, siroz olmanız ve karnınızda sıvı birikmesi ihtimali yüksektir. Alkolü acilen bırakıp iç hastalıkları uzmanı bir doktora ya da daha iyisi bir hastanenin karaciğer hastalıkları bölümüne başvurmalısınız.

İdrarım bulanık çıkıyor

Köşenizi devamlı izliyorum, fakat benim sorunuma benzer bir duruma rastlamadığım için size yazıyorum. 40 yaşında bir bayanım. Sorunum, idrarımın birkaç yıldan beri devamlı olarak bulanık çıkması. Böbreklerimden bir şikayetim olmadı, bugüne kadar. Bu durumu önemsemem gerekir mi?

N. E.

Normalde idrar, berrak ve kendine özel kokuludur. Bulanık görünmesi, içinde bazı maddelerin bulunduğunu gösterir. Bu maddeler bazen iltihap hücreleri, bazen kan, bazen de kristallerdir.

Eğer zaman zaman yükselen ateşiniz yoksa iltihap hücreleri olması ihtimali çok az, eğer idrar rengi, kanlı bir eti yıkadığınız suyun rengi gibi, kırmızıya çalan bir renkte değilse, idrardaki bulanıklığın kan hücrelerine bağlı olması ihtimali de çok az. Bu durumda en kuvvetli ihtimal, idrarda kristaller olmasıdır. Halk arasında kum dökme olarak tanınan ve tıp dilindeki adı kristalüri olan bu durum, katı gıdalardan bol, sıvılardan fakir beslenen kişilerde sık görülür. Yoğun bir idrar çıkarıldığı için, eriyik halde bulunması gereken maddeler kristalleşmeye başlar. Bu durumda olan kişilerde böbrek taşları sık görülür. Tek çaresi içilen su miktarını arttırmaktır.

Durumu kesin olarak aydınlatmanız için, idrar tahlili yaptırmanız gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları