Oğlum başıma bela!

Son haftalarım “Hürriyet Çocuk Gazetesi” heyecanından yerimde duramadan geçti. Kapsama alanı dışına çıktım, eş, dost, arkadaş delirdi. “Pınar kayboldu, var bunda bir iş” yorumuna alışıktırlar ama, affettiler işte beni...

Bu koşturmanın arasında son bir iki yıldır iyice bizim işlerle haşır neşir olan oğlum geldi aklıma. Bizim sitelerin test kullanıcısıdır kendisi. Arada anlattıklarını dergilere yazardık, iki yıl önce bir köşesi vardı “EMOSFER” diye... O zamanlar okuma yazma bilmediği için o anlatırdı, biz yazardık... Çok da güzel yorum olurdu. Çünkü aynen onun ifadelerini metne taşırdık.
Geçen yıl bizim derginin çocuklar için hazırladığı bir hediye vardı. Eve getirdim, önüne koydum, “oyna bakalım” dedim. Bir dakika geçmeden geldi. “Hata var” dedi. “Söyle” dedim. “Yok, ara Beyazıt amcayı ona söyliycem” dedi. Beyazıt bizim görsel yönetmenimiz. Aradım, verdim telefonu. “Beyazıt amca, hata var bu yapılan işte” dedi. O soruyor muhtemelen “Ne var?” diye. Bu şarlıyor telefonda: “Çiftlik yapmışsınız, kulübe var. Kulübe nedir? Köpek kulübesidir. Tamam ama ortada köpek yok. Hayvanların arasına köpek koymamışsın ki. Eğer kulübe koyuyorsan köpek koyman lazım, köpek koymuyorsan niye kulübe çiziyorsun?”
Haklıydı çocuk. 10 kişi fark etmemişiz bunu biz... 1 dakika içinde eksiği bulup suratımıza çarptığından beri didikliyor tüm dergileri...
Ben bunları bilmeme rağmen bir hata yaptım geçen hafta. Önce ona yeni projemizi, çocuk gazetemizi anlattım. Sonuçta hedef kitlem Emre Berent... Neler ister, sordum. Gelen yanıtlara inanamadım. Peşinden de dedim ki “Emo her hafta yaptıklarını, hoşuna giden şeyleri bize yazar mısın?”
Çünkü çocuk yazmayı öğrendiğinden beri masal yazıyor, kağıtları katlayıp, içine çizip kitaplar yapıyor. Okulda öğretmeni “çok iyi yazıyor” diyor. Çocuk yazar da yok bildiğimiz, vakit kısa...
Önce “düşünmem lazım” dedi. Sonra bizim Lalin gibi bir cümle söyledi: “Karışmazsanız yaptıklarıma ve yazdıklarıma olur... Ama resimleri kendim seçerim, asla sen seçemezsin!” ısteklerine tamam dedik ve Emo gazetenin yazarı oldu!
Geldi ofise, oturdu benim bilgisayara, yazdı yazıları ama burnumuzdan da getirdi. Yalvar yakar bazı ifade düşüklüklerine müdahale edebildik, rüşvet vererek bazı yerleri değiştirebildik. Bu çocuğun sözlü ifade yeteneği yaşından ileride, bu tespit edildi ama yazı konusunda konuşabildiği ve resim yapabildiği kadar iyi olduğunun farkında değildik biz.
Gözlerim dolarak izledim yazdıklarını. Felsefi yorumlarını. Ama bir cümle var ki, 8 yaşında bir çocuk işte, içimi acıttı okuyunca.
Dev akvaryumu anlatırken şöyle diyor: “.... nemo cinsi balıklar var...”
ışte doğal ve kendi halinde bir çocuk yazar...
Yedi bitirdi beni...
Her akşam renkli çıkış istedi. “Benden habersiz değişiklik yapmayın” dedi. “Onay vericem sayfama, sakın basmayın” dedi. Beni bulamayınca ofisi aradı. “Teyze, Sedef, Ceren... Bana sayfaları gönderin” diye bağırdı durdu.
Geçen akşam yanıma geldi ve “Anne ben kararımı verdim, doktor veya polis olmayacağım” dedi. “Niye?” diye sordum. “Doktorluk ve polislik öğrenmek şimdi uzun sürecek, ben bildiğim işi yapacağım” dedi. Gülerek “Peki neymiş o iş?” diye sordum. “Tabii ki gazetecilik anne, sen de düşünmeden konuşuyordun” dedi ve çekti gitti...
Gazetemiz çıkmadan bir gece önce ise uyanmış saat 02.00 gibi, gelip beni uyardı. Fısıldayarak “Anne” dedi. “Ne oldu?” dedim panikle. “Yok bişey dinle beni” dedi ve devam etti: “Anne şimdi biz Cumartesi günü sabah erkenden bir marketin önüne gidelim. Herkesi seyredelim, bakalım gazete alanlar içindeki bizim gazeteye bakıp ne konuşuyorlar. Tanımadıklarımız ne diyorlar? Onları gizlice dinleriz, sonra dediklerini yaparız. Olur mu?” Ben kal geldiği için “Olur aşkım” diyebildim. O gitti. Bir dakika içinde uyudu ve ben sabaha kadar tavana baktım.
Geri dönüş ölçümleme, insanların yorumlarını alma olayını market rafları arasına saklanıp izleyerek yapacakmış oğlum...
Bu çocuklar ne donanımlı geliyorlar, yeni nesil mükemmel değil de ne?
Sorarım size...
Bizim evde son günlerde durumlar böyle işte...

Çocukların günlük enerji ihtiyacını karşılayan besinler

Çocukluk dönemi çok geniş bir aralığı içine alıyor. 1 yaşını tamamlamış olan ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan bir çocuğun artık bütün besin gruplarını tüketebilecek hale gelmiş olması gerekiyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanları Ayşe Korkmaz ile Ayça Ilıca, çocuk beslenmesi hakkında şu önemli bilgiyi veriyor: “1-5 yaş arasında, yani okul öncesi olarak adlandırılan dönemde evde kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları ve okul sürecindeki alışkanlıklar ile yetişkin olduklarında oluşabilecek sağlık sorunları arasında yakın bir ilişki mevcuttur.”
Bu dönemde doğru beslenme alışkanlıkları kazanma konusunda anne, baba ve aile büyüklerinin örnek teşkil etmeleri gerek. Bu yaş grubundaki çocukların, günlük olarak her besin grubundan tüketmesi sağlanmalı. Okul çağı döneminde ise özellikle dikkat edilmesi gereken şey, çocuğun kahvaltı yaptırıldıktan sonra okula gönderilmesi...
Ayrıca okul kantin ve yemekhanelerindeki yemek çeşitliliği de önemli... Menülerin bu yaş grubuna uygun olması gerekiyor. Yani bu dönemde yanlış kazanılan beslenme alışkanlıkları, ileri yaşlarda birçok hastalığa yakalanma riskini artırıyor.

İŞTE ÇOCUĞUNUZ İÇİN GÜNLÜK ÖRNEK YEMEK LİSTESİ
Sabah
* 1-2 dilim beyaz peynir/ kaşar/ dil peyniri
* 5-6 adet zeytin
* Ekmek
* 1 bardak süt
* Bal veya pekmez
* Söğüş

Ara Öğün
* Meyve

Öğle
* 1 kase çorba
* Izgara kırmızı et/ tavuk/ balık
* Veya etli/ kıymalı sebze yemeği
* Ekmek
* 1 kase yoğurt/ cacık veya 1 kutu ayran
* Bol yeşil salata

Ara Öğün
* Meyve

Ara Öğün
* Tost
* Veya evde yapılmış az şekerli, az yağlı bir dilim kek
* Ya da 2-3 adet ev poğaçası
* Süt/ ayran ya da sütlü tatlı

Akşam
* 1 kase çorba
* Izgara kırmızı et/ tavuk/ balık
* 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği
* Ekmek
* 1 kase yoğurt/ cacık veya 1 kutu ayran
* Bol yeşil salata

Ara Öğün
* Meyve

Çocuklar masallar diyarında gezintiye çıkıyor

Avusturya’da özel olarak imal ettirilen Masal Dünyası, Anadolu’da ilk kez Gaziantep SankoPark AVM’de... Bu renkli dünyada; ünlü masallar, insan boyutlarındaki hareketli masal karakterleri ile özel dekorlar ve müzik eşliğinde çocuklara sunulacak. Masal Dünyası’nda aralık ayı boyunca izlenebilecek masallar ise şunlar: Kurbağa Prens, Cindrella, Robin Hood, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Kırmızı Başlıklı Kız, Alice Harikalar Diyarında, Uyuyan Güzel, Hansel ile Gretel...
Ayrıntılı bilgi için: (0342) 336 60 66

Kral Çocuk Oyunu

Kartal Sanat Tiyatrosu, Nihat Nadi Ülger’in yazıp yönettiği “şeker Kral” adlı müzikli, danslı çocuk oyununu sahneye koydu. şeker Kral, çocuk yaşta kral olduğu için çocukluğunu yaşayamadan yaşlanan kralın, soytarıları ile yeniden çocukluğuna dönmesini konu alıyor. Çocuklar her cumartesi ıstanbul Oyuncak Müzesi’nde bu keyifli oyunu izleyebilir.
Ayrıntılı bilgi için: (0216) 359 45 50 - 51

Çocuklar kahkaha yogasında buluşacak

Koşulsuz kahkaha ve pranayama yoga nefes tekniklerinin sentezi olan, dünyanın 60 ülkesinde 6 bin merkezde uygulanan Kahkaha Yogası aktivitesi, Türkiye’de ilk kez 13 Aralık günü Akmerkez’de gerçekleştirilecek. Çocuklar, saat 14.00’te başlayacak etkinlikte, hem eğlenecek hem de her koşulda kahkaha atmanın hayatımız için taşıdığı önemi kavrayacak.
Bilgi için: (0212) 282 0170

Çocuk filmleri Gezici Festival’de

4-20 Aralık tarihleri arasında Ankara, Artvin ve Üsküp rotasında ilerleyecek olan 15. Gezici Festival’in “Çocuk Filmleri” bölümünde birbirinden renkli ve eğlenceli filmler çocukları bekliyor. Her sene çocuklara özel filmlerin seçilip gösterildiği “Çocuk Filmleri” bölümünde bu yıl Polonya ve Almanya’dan filmler gösterilecek. Bu eğlenceyi kaçırmayın...
Ayrıntılı bilgi: (0312) 466 34 84

AcısuPark

Şehrin gürültüsünden uzak, doğa ile baş başa, kuş sesleri eşliğinde keyifli zaman geçirmek isteyeceğiniz muhteşem bir mekan AcısuPark... Çay bahçeleri, kafeteryalar, piknik alanları, çeşitli ilgi alanlarına yönelik olarak dönem dönem kurulacak fuar alanları, spor aktiviteleri için hazırlanacak geniş alanlar, dinlenme ve seyir alanları, 4,5 km’lik yürüyüş parkuru, gençlerin ve çocukların hem keyifli vakit geçirecekleri hem de yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri sanat atölyeleri, Türkiye’nin en büyük paintball sahası, kamp alanı ve restoran var bu adreste. Ailenizle güzel bir hafta sonu için işte keyifli bir alternatif...
Adres: Acısu Beldesi Orman Caddesi No:39 Kartepe/Kocaeli
Ayrıntılı bilgi için: (0262) 353 31 05

Bebekler için makaron

İşte, yeni doğum yapmış arkadaşınızı ziyaret ederken yanınızda götürebileceğiniz çok hoş bir hediye alternatifi: Bebek makaronları... Yumuşacık ve lezzetli, aynı zamanda da çok şık. Benden söylemesi, Beyaz Fırın’ın bu lezzetli makaronlarını mutlaka deneyin.
Yazarın Tüm Yazıları