Ödüller de geç gelir

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali bu akşam verilecek ödüllerle kapanıyor. Altın Koza Film Festivali’ne göre kıyaslamaya kalkmayın, her festivalin Türk sinemasına kazanımları çok oluyor. Biz önceki akşam Cam Piramit’te yaşanan ‘dokunaklı’ bir ödül töreninden söz edelim. Belki de festivalin en anlamlısı, “Geç Gelen Ödüller” bölümüydü.

Haberin Devamı

Duyarlı sinemacılar için ‘hüzün gecesi’ kadar unutulmazlığı ile tarihe geçti. 1979 yılında sansüre karşı tepki, 1980’de 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamayan film yarışmasının ödülleri tam 31/32 yıl sonra verildi. Böyle bir projeyi herkes beğendi; Prof. Dr. Akaydın’ı kutladı. 1979-80 döneminin filmlerine verilen ödüllerin seçimi de takdir topladı.
Ödül alanlar ve verenler duygusal anlar yaşadılar. Aramızdan ayrılan bazı sanatçılar da saygıyla anıldı.
‘Geç Gelen Altın Portakal Ödülleri’nin derin bir anlamı vardı; töreni izleyenler bunun değerini çok iyi bilen ‘acılar’ çekmiş bir nesildi. Artık hepsi 60 yaşın üzerindeydi. O dönemden çocuk sanatçı olarak ödül alan Cem Davran (47) idi.
Büyükşehir Belediye Başkanı ve Aksav Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, değerlendirmeyi yapan 79 ve 80 jürilerinin aşağıdaki isimlerden oluştuğunu söyledi:
Yavuz Özkan’ın yönettiği ‘Demiryol’ ve Ömer Kavur’un yönettiği ‘Yusuf ile Kenan’ filmleri 1979’un; Zeki Öktem’in yönettiği ‘Sürü’ filmi 1980’in en iyi filmi seçildiler. Ancak her iki filmin yönetmenleri bugün hayatta değil.
Toplumsal sorunları ele alan ‘solcu’ filmlerdi bunlar.
12 Askeri rejimi hepsini ‘biçti’, bir şekilde hapse koydu, işkence etti.
‘Geç Gelen Ödüller Projesi’ nasıl gerçekleşti.
Deniz Yayın ile ödül töreninin arasında bir dost sayesinde tanıştık. Bu anlamlı ödül töreninin nasıl ortaya çıktığını sorunca anlattı.
“Projeyi kafamda oluşturduktan sonra Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ı aradım; 12 Eylül’de Maslak’taki Türvak’ta, Türker İnanoğlu Vakfı’nda görüşüldü. ‘Geç Gelen Ödüller Projesi’ adıyla Film Festivali’ne konuldu. Düne kadar üç ay çalıştık, geniş bir tarama yaptık. Gerçekten o tarama sırasında bu filmleri taramak, afişlerini bulmak, sanatçılarla temas kurmak; jürinin zorlu bir görevi oldu.”
‘Sinema delisi’ dense yeridir Deniz Yayın için... Bursa’da oturuyor; inşaat mühendisliği okumuş. İTÜ Konservatuarı’nda da eğitim görmüş. 2003’ten beri ‘sinema’ ile yoğun şekilde ilgileniyor. Bir radyoda 120 program yapmış; sonra Dijitürk’te iki kanalda sinema ile ilgili belgeler üzerinde çalışmış.
Sinema filmleri ile ilgili geniş bir arşivi var. Altın Portakal için hazırladığı dört bölümlük belgesel, İz TV’de önceki akşamdan itibaren yayınlanmaya başlamış.
Yayın gecenin aslında Türk sinemasından bir af dilemek olduğunu belirtirken “Bu filmleri unutmayın; bunlar öksüz kalmıştı. Bu filmler, Türkiye’nin en önemli yıllarının kilit belgeleridir.”
Sayın, bellekleri tazeleyen çok şey anlattı. Hürriyet’in 1960’ların sonuna doğru manşetlerinde yer alan ‘Kayıp Kız Ayla’ (Nedret Güvenç oynamıştı) filminin orjinal kopyasını İsrail’de bulmuş.

Haberin Devamı

Sanatçılar ödüllerini kimlere adadılar

Haberin Devamı

ÖDÜL töreninde sanatçılar; Cem Davran, ödülünü ‘atanamayan öğretmenler’e adadı, Sevda Ferdağ “Hayatımda ilk defa bu kadar anlamlı bir ödül alıyorum. Bir daha asla Deniz’ler ölmesin” dedi. Yavuz Özkan ”Keşke bu filmleri yarıştırmasaydık, herkesi ödüllendirseydik” derken, ödülünü festivali 48 yıldır yaşatan Antalya halkına armağan etti. Zülfü Livaneli gönderdiği mesajda ödülün demokrasi ve insan hakları için mücadele etmiş olan herkesin ödülü olduğunu dedi. Tuncel Kurtiz, “Bu ödül, benim değildir, 12 Eylül’ün acısını yaşayan, idam edilen, işkence gören binlerce insanındır” diye konuştu. En heyecanlı ödül sahibi Aytaç Arman’dı, “12 Eylül olmasaydı, bana bu ödül verilseydi, benim ilk ödülüm olacaktı. Umarım son ödülümüz olmaz” sözü herkesi duygulandırdı. Tarık Akan’ın siyasi mesajı şöyle oldu:
“12 Eylül, Türkiyem’de karanlığın başladığı yıl... 2011 Silivri, Ergenekon, Balyoz, YÖK, adalet, gençlik... Lütfen 2011 ak mı kara mı, siz karar verin!”
Deniz Baykal, Akan’ı sahneden indiğinde ayakta karşılayıp kutladı.

Haberin Devamı

Vali’den alkışlanan sözler

CHP’li Belediye’nin bazı etkinliklerine katılmadığı yolundaki eleştirileri yanıtlarcasına festivalin hem açılışında hem de ödül töreninde bulunan Vali Dr. Ahmet Altıparmak’ın anlamlı konuşması alkış aldı. “12 Eylül günlerinin ülkenin akıl tutulmasının yaşandığı yıllar olduğunu” anlattı ve şöyle dedi: “(Gençler) Sağcısıyla, solcusuyla liderdi... En zeki ve en cevval çocuklardı. O genç bedenler toprağa düşmeselerdi, Türkiye’de sanat, siyaset, bürokrasi çok farklı olacaktı. Akıl tutulması bir daha ülkemde yaşanmaz diye düşünüyorum.”
Vali, Yılmaz Güney’in kazandığı ‘en iyi film ödülünü’ (Sürü) Fatoş Güney’e verdi. Güney, ödülü “Türkiye halklarına, faili meçhullere, işkencede ölenlere, hapishanelerde yatanlara ve onların yakınlarına” adadığını söyledi.

Haberin Devamı

Menderes’in kabri 3 mezarlıklı oldu

HER yıl olduğu gibi bu yıl 17 Eylül’de Vatan Caddesi’ndeki anıtmezara gittik. Demokrat Parti teşkilatları olarak demokrasi şehitlerimiz Menderes, Zorlu, Polatkan’ı anmak için. Fatiha okumak için Berin Menderes Hanımefendi’nin mezarına gittim. Mezar yenilenmiş, mermer kaplanmış ama tek kişilik mezar 3 kişilik olmuş bu yıl. AK Parti’ye destek verene kadar “Refahlıyım” diyen Aydın Menderes Bey ve eşi için mi? Yetkililere bir sorun lütfen.    Necmetin DÖNMEZ

Fotoğrafçıların isyanı

BİZ İstanbul’dan bir grup fotoğrafçı olarak yazıyoruz. Şu an işlerimiz sezon sonu dolayısıyla azaldı. Bir tek vesikalıklarla dükkan dönüyor, onu da devlet eliyle kaybediyoruz. Pasaport dairelerine fotoğraf makinelerini koyup polise ‘döner sermaye’ diye kullanıyorlar. Polisin iyi kötü maaşı var zaten, eve bir maaş götürüyor, biz ne götüreceğiz? Biz vergileri, kirayı, işçi parasını nasıl ödeyeceğiz, bunu kimse düşünmüyor?
İşçileri çıkaracağız, başka çaremiz yok...
Samet TUNÇ

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

GENÇ TEMA Başkanlar Toplantısı’nın TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca ve 30 ilden katılımcılarla 15-16 Ekim’de Edirne’de Trakya Üniversitesi Balkan Salonu’nda 9.30’da yapılacağını... - KESİNLEŞMİŞ mahkeme kararına göre AVM’lerin 3 saate kadar otoparklarından ücret almaması gerekirken bazı AVM’lerin kendi belirledikleri tarife üzerinden otopark ücreti alıp, hatta aylık ve yıllık abone bile yaptıklarını (Ataköy Gazetesi)... - DOĞAL ve kültürel değerlerimizin ve yaşamımızın, KHK’larla (Kanun Hükmünde Kararnamelerle) şekillendirilip yok edilmesine karşı bilim, kültür-sanat insanları, meslek örgütleri, sivil demokratik kuruluşlarının yarın 10.30’da Galatasaray Lisesi önünde başlayacak ‘Kent, Kültür ve Demokrasi Yürüyüşü’nü yapacaklarını...

Yazarın Tüm Yazıları