Ödem hastalıkların nedeni değil sonucu

KADIN, erkek ve yaş farkı gözetmeden herkeste görülebilen ödem, vücut sıvısının dokular arasında artmasıyla ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Yüz, göz, el ve ayaklar dahil vücudun birçok yerinde meydana gelen şişkinlikler, çeşitli hastalıkları işaret edebiliyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Güney, ödem oluşumuna neden olan diğer etkenleri şöyle sıralıyor:
“Dokular arası sıvı akışının dengesini bozan durumlar, kılcal damar hasarı, virüs ile bakteriyel enfeksiyonlar, bazı damar sorunları, kalp atım hacminin azalması, ve aşırı tuz alımı ödem oluşumuna yol açıyor. Bu durumlarda, etkin kan dolaşımı azalıyor ve böbrekler su ve tuz tutuyor.”

Yol gösterici

Ödemin meydana geldiği yerler hastalıklara bağlı olarak çeşitlilik gösterdiğini belirten Dr. Güney, “Bacakta ya da kolda görülen ödem, genellikle kalp yetmezliği ve lenflerdeki tıkanmanın sonucu oluşur. Ödemli bölgenin görünümü, derinin kalınlığı, rengi ve duyarlılığı da tanıda önem taşır. Bölgesel sıcaklık artışı ve duyarlılık, iltihaplanmaya bağlı ödemi akla getirir. Uzamış ve tekrarlayan ödem atakları olan bölgede ise deri sertleşerek, kırmızı renk alır” dedi.

Haberin Devamı

İlaç kullanımına ve tuza dikkat

Ödeme yol açan durumun mutlaka saptanması gerektiğinin altını çizen Dr. Sibel Güney şu bilgileri de verdi:
“Altta yatan hastalığın tedavi edilmesinin yanı sıra, özellikle nedeni bilinmeyen periyodik ödemde tuzun azaltılması önem taşıyor. Ayrıca her gün birkaç saat sırtüstü pozisyonda istirahat edilmesi, sabah yataktan kalkmadan önce önerilen elastik çorapların giyilmesi ile bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılması gerekiyor. İdrar söktürücü adı altında satılan bir takım bitkisellerin kullanımı da böbreklere zarar verebiliyor.”


 

Yazarın Tüm Yazıları