Odalardan Ulus’ta yıkım tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Odalardan Ulus’ta yıkım tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2018 16:19

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile Gümrük Müsteşarlığı binaları ile ilgili yıkım kararına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Her iki odadan yapılan yazılı açıklamada karar eleştirildi. Mimarlar Odası Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararı ile onaylanan Ulus Tarihi Kent Merkezi 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı, plan hükümleri ve plan açıklama raporunun iptali talebiyle Ankara 7. İdare Mahkemesi’nde açtığımız dav kabul edildi ve yargı planı iptal etti. Üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi de kararı onadı, belediye kararı temyize götürdü. Burada hali hazırda yürürlükte olan bir koruma amaçlı imar planı var mıdır? Belediye önce bunu açıklasın, hangi plana göre bu binaların yıkımına karar veriliyor?” dedi.


BİLİMSEL GEREKÇE ORTAYA KONULMUYOR

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada ise özetle şunlar kaydedildi:
“Kentin eskiyen dokularını ve yerleşim alanlarını yenilemek, kültürel miras değerini korumak, koruma/kullanma dengesini sağlamak, sosyal donatı alanlarını sağlıklaştırmak, ulaşım ve otopark sorununu çözmek, kültürel dokuyu geleceğe taşımak amacıyla restore etmek, prestijli çekim alanları oluşturmak gibi vitrin kavramlar kullanılmakta fakat söz konusu yapının yıkılmasının gerekçesi bilimsel olarak ortaya konmamaktadır. Böylesi bir kararın popülist söylemler dışında, mesleki bilimselliğe ve kültürel etiğe dayanması gerekmektedir. Büyükşehir Belediyesi’nin Ulus İş Hanı’nın meydan genişletmek adı altında yıkılması yaklaşımının hangi ihtiyaç doğrultusunda ortaya koyduğunu kamuoyuna görevi gereği açıklanması gerekmektedir.”

BAKMADAN GEÇME!