Ocakbaşı keyfinde en iyi 10 adres

Güncelleme Tarihi:

Ocakbaşı keyfinde en iyi 10 adres
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 28, 2003 00:00

Kömürde piÅŸen etin sadece lezzetini deÄŸil, piÅŸerken seyretmesini de sever misiniz? Cızır cızır piÅŸen kebabın, ÅŸiÅŸin kokusu iÅŸtahı açtıkça açar. Hele bir de ocakbaşındaki kebap ustasının maharetli ellerine tatlı dili de eÅŸlik ederse deÄŸmeyin ocakbaşı keyfine. Sonra gelsin kebaplar, ÅŸiÅŸler, közde dometes biberler. Yanında ister ÅŸalgam, ister rakı. Evet bu hafta ocakbaşı keyfini bilenlerden oluÅŸan 10 kiÅŸilik jürimize tercihleri olan beÅŸer ocakbaşını sorduk. Cevapları, Türkiye'nin en iyi ocakbaşı adreslerini ortaya çıkardı. Listeye ağırlığını Adanalılar koydu.ADANA YÃœZEVLER KEBAP SALONUAteÅŸ başında karışık kebapAydoÄŸdu Ailesi'nden yedi erkek kardeÅŸin 1991'de hizmete açtıkları Adana Yüzevler Kebap Salonu, önce Adana'da, sonra Türkiye'de gurmelerin tercihi oldu. Ortaklardan Åževket AydoÄŸdu: Fatih Terim, Deniz Baykal, Kemal DerviÅŸ, Petek Dinçöz ve Sibel Can'ın yolları Adana'ya düştüğünde mutlaka geldiklerini söylüyor. BaÅŸarılarını kebapları kendi elleriyle yapmalarına baÄŸlayan AydoÄŸdu kardeÅŸler, müşterilerine karışık kebap yemelerini öneriyorlar. Yüzevler'i tavsiye edenler, ÅŸiÅŸe benzerlerinden daha kalın geçirilen acı soslu Adana kebabını mutlaka tadın, diyor. KiÅŸi başı 10-15 milyon lira. Haftasonu rezervasyon ÅŸart. Haziran ayında Etiler'de de bir ÅŸube açacak olan Yüzevler, evlere de servis yapıyor. Adana (322) 457 61 73- 454 75 14, Ä°stanbul, Göztepe (216) 355 18 80MENEKÅžE KARDEÅžLERGöl manzaralı Seyhan Baraj Gölü'ne nazır tepede, 20 dönüm arazi üzerine kurulu Beyaz Saray Tesisleri'nde hizmet veriyor. Fevzi, Avni ve Cevdet MenekÅŸe kardeÅŸler, iÅŸadamı Vedat Bayraktar ve Mahmut Aysalar ile ortaklık kurup, Beyaz Saray Tesisleri'ni Adanalılar'ın hizmetine sundu. Ortaklardan Fevzi Åžen (63) ocağın başında. Çolak Bayram AÄŸa lakaplı kebap ustasının yanında 7 yaşında çırak olarak mesleÄŸe atılmış: ‘‘Kebap her yerde yenmez, herkes bu hizmeti bilmez. El kıyması özel etimizi tadan müşterilerimizin memnuniyeti bizi de mutlu ediyor.’’ Ä°smet Sezgin, Zekeriya Temizel, UÄŸur Yücel, Sadettin Tantan, Osman DurmuÅŸ, YaÅŸar Okuyan, Mehmet Nuri Yılmaz, Hasan Gemici, Åžener Åžen, Ferdi Tayfur, Türkan Åžoray, Kadir Ä°nanır, Faruk Süren, Adnan Polat, Fatih Terim müdavimleri arasında. KiÅŸibaşı 10-15 milyon lira. Seyhan, Adana (322) 234 35 50 (6 hat) MUSA USTA OCAKBAÅžIFavori, kuzu fileto ÅŸiÅŸ1972'den beri hizmet veren Musa Usta Ocakbaşı'nın sahibi Musa Emici aslında Malatyalı. Ama küçük yaÅŸta gittiÄŸi Adana'da büyümüş ve bu kentin lezzetini Ä°stanbul'a taşımış. Tüm ızgara ve kebaplarında kuzu eti kullanıyor. Musa Usta bıçak ile kıyılan kıymadan yapılmış Adana kebabı ve her kuzu budundan bir parça çıkan fileto ÅŸiÅŸi tavsiye ediyor. Åžener Åžen, Ä°brahim Tatlıses, Sezen Aksu müdavimleri arasında. KiÅŸi başı içkili 25, içkisiz 15 milyon lira. BeyoÄŸlu, Ä°stanbul (212) 245 29 32UMUT OCAKBAÅžIHer ÅŸey dana etinden30 yıldır hizmet veren Umut Ocakbaşı, Ä°smail Ãœnalmışer ve Sadık Özdemir'e ait. Ocakbaşına oturduÄŸunuzda ezme salata ile cacık sipariÅŸ vermeseniz de masanıza geliyor. Birçok ocakbaşının aksine dana eti kullanan Umut'ta Adana kebap, çöp ÅŸiÅŸ, tavuk ÅŸiÅŸ, ciÄŸer, kanat yiyebilirsiniz. İçki dahil 15, içki hariç 10 milyon lira. Ä°brahim Tatlıses en sık gelenler arasında. BeyoÄŸlu, Ä°stanbul (212) 245 50 05DOYUM OCAKBAÅžIMuhittin'in yeriAdana'da Muhittin'in yeri diye de bilinen Doyum Ocakbaşı 1977'de açılmış. Ocakbaşının sahibi Muhittin Usta yani Muhittin Örgen, Türkiye'nin dört bir yanından müşterileri olduÄŸunu söylüyor. EÄŸer seçeneklerinizi Muhittin Usta'ya bırakırsanız, süzme yoÄŸurt, tahinli marul salatası, çoban salatası ile baÅŸladığınız yemeÄŸe, ciÄŸer, çöp ÅŸiÅŸ, Adana kebap, külbastı ve kaburgayla devam ediyorsunuz. Burada dalak, sucuk, koç yumurtası yemek de mümkün. Rezervasyon ÅŸart. Evlere servis var. KiÅŸibaşı 3-10 milyon lira. Adana, (322) 232 56 96ONBAÅžILAR107 yıllık markaOcakbaşı müdavimlerinin akın ettiÄŸi, 107 yıllık geçmiÅŸe sahip Onbaşılar, yazın sokaÄŸa taşınıyor. Kazan, soba, çeyizlik sandık dükkanlarının kepenkleri kapanırken, masalar sokaÄŸa kuruluyor. Dedesi askerde onbaşı olduÄŸu için mekana Onbaşılar adını veren Kazım Kıyan'ın açtığı kebap salonunu iÅŸleten Levent Sömek ve Orhan KarmuÅŸ, 'Müşteri kaç metrelik isterse o uzunlukta kebap yapar ikram ederiz' diyor. Cem Davran, Edip Akbayram, Fatma Girik, AyÅŸegül Aldinç, M. Ali Bilici, Ä°mren Aykut, Levent Yüksel, Hülya KoçyiÄŸit, Ediz Hun müdavimleri arasında. Seyhan, Adana (322) 351 30 18KÖŞEBAÅžIÄ°stanbul'a yayıldıGenellikle sipariÅŸ almadan sırasıyla soÄŸuk mezeler ve ara sıcakları sunan ocakbaşında, biberli ekmek dikkat çekiyor. SoÄŸanla marine edilmiÅŸ Tarsusi adı verilen kebap, ayran sürülerek piÅŸirilen lavaÅŸ ekmeÄŸiyle birlikte sunuluyor. Hatay'dan gelen günlük peynirle yapılan künefe, kebap üstüne iyi gidiyor. Merkezi Ä°stanbul Levent'te. Fenerbahçe Dalyan, NiÅŸantaşı, BeyoÄŸlu, Maslak ve AtaÅŸehir'de ÅŸubeleri var. KiÅŸi başı içkisiz 25, içkili 30-35 milyon. Ä°stanbul, (0212) 270 24 33.SEYHAN OTELÄ° OCAKBAÅžIKözde künefeAdana'daki Seyhan Oteli'nin 1999'da açılan Ocakbaşı'nın ocağı geç saatlere kadar tütüyor. Terbiyeli ÅŸiÅŸ, müdavimlerin favorileri arasında. Adana'ya gitmiÅŸken ÅŸalgam suyu içmeden de olmaz. Tıpkı etler gibi közde piÅŸirilen künefesi meÅŸhur. Birçok bürokrat müşterisi bulunan ocakbaşında evlere servis yok ama hatırlı müşteriler istediklerini yaptırıp, evlerine götürebiliyorlar. KiÅŸi başı 15-25 milyon lira. Seyhan, Adana. (322) 457 58 10 SÄ°LÄ°NDÄ°R MESUTMarifet piÅŸirmekteMesut Silindir'in 23 yıl önce ölmesinden sonra iÅŸi devam ettiren oÄŸulları kebabı babalarının Adana ve Türkiye'ye kazandırdığını söylüyor. Cüneyt Arkın, Müslüm Gürses, Kadir Ä°nanır, Ä°brahim Tatlıses, Ä°zzet Yıldızhan, Mehmet Ali Erbil, Mustafa Denizli, Ali Åžen ünlü müdavimleri. Hakim Yenigün, 'Rahmetli dedem kebapçılık sektörünü geliÅŸtiren kiÅŸi oldu. Bir kiÅŸilik kebap iki ÅŸiÅŸe yapılırmış, dedem 10 kiÅŸiliÄŸi bir ÅŸiÅŸe sığdırdı' diyor. Etin bir gün dinlendirildiÄŸini belirten ancak sırlarını vermeyen Yenigün, 'En önemlisi piÅŸirimidir' diye ekliyor. 10 milyona ocakbaşı keyfi mümkün. Seyhan, Adana (322) 365 01 27 HE DE OCAKBAÅžIClinton'lar meÅŸhur ettiEdip Önder'in 1994 Kasım'ında açtığı He de Ocakbaşı kısa sürede tanınan mekanlar arasında yerini aldı. Eski ABD BaÅŸkanı Bill Clinton'un eÅŸi Hillary Clinton ile kızı Chelsea orada yemek yiyince adını duymayan kalmadı. Müşterilere ‘‘he de spesiyal’’ öneriliyor. KözlenmiÅŸ patlıcan üzerine kuzu ÅŸiÅŸ ile arpacık soÄŸan, domates, biberden oluÅŸan sos dökülüyor. Tereyağı ve kaÅŸar peyniri rendesi serpildikten sonra da fırına veriliyor. Kapısından girmeyen ünlü pek yok gibi. KiÅŸi başı ortalama 20 milyon lira. Etiler, Ä°stanbul (212) 263 67 74OCAKBAÅžI KEYFÄ°NDE EN Ä°YÄ° Ä°KÄ°NCÄ° 10Pala Ocakbaşı: 12.00-02.00 arasında servisi var. KiÅŸi başı fiyatı 5-15 milyon lira arasında. BeyoÄŸlu, Ä°stanbul. (0212) 249 04 70Çamlık: 12.00'den 23.00'e kadar servis yapıyor. Fiks mönü fiyatı 20-25 milyon lira arasında. Etiler, Ä°stanbul (212) 265 18 93Tike: Haftasonu 12.00-24.00, hafta içi 12.00-15.00 ve 18.00-24.00 arasında servis var. KiÅŸi başı fiyatlar 25-30 milyon lira. Levent, Ä°stanbul (212) 281 88 7101 Adana 12.00-23.00 arasında açık. Adana kebap, çöp ÅŸiÅŸ ve kaburganın fiyatı 5 milyon lira. Etler Diyarbakır'dan geliyor. Müşteriler ocağın başında oturmasa da, önlerine ocakta yapılmış et düzenli olarak getiriliyor. Sancak Mah., Ankara. (312) 491 97 76Siyaset ReÅŸit'in yeri: 06.30-15.00 arasında servis yapıyor, içki yok. KiÅŸi başı ortalama 2-4 milyon lira. Akarbaşı Demirciler Çarşısı, Åžanlıurfa. (414) 216 71 91 Onur Kebap Salonu: Åževket Azboy ve Nadir Giray'ın lokantası 11.00-23.00 arasında hizmet veriyor. Izgaralar 3, alinazik 4 milyon, mezeler 1 milyon 250 bin lira. Cevat Yurdakul Cad., Adana. (322) 458 21 60 ve 454 66 30 Kartaltepe Restoran: 11.00-24.00 arasında açık. Tepe üzerinde kurulu, Antep ayaklarının altında. Alkollü fiks mönü 25 milyon 500 bin, alkolsüz 15 milyon TL. Dülükbaba Ormanları içi, Gaziantep. (342) 337 38 40CiÄŸerci Hüseyin Usta: 09.00-24.00 arası hizmet veriyor. Ortalama 2 milyon lira. Karameydanı Caddesi, Åžanlıurfa (414) 215 27 29Kirvem Ocakbaşı: Servis, 12.00-02.00 arasında. KiÅŸi başı fiyat 15-25 milyon lira. BeyoÄŸlu, Ä°stanbul (212) 243 07 78Hacı Salih: Pazar hariç 11.00-20.30 saatleri arasında açık. Rezervasyon ÅŸart deÄŸil ama yaptırılsa iyi olur. Tayyar ZaimoÄŸlu külbastısının mükemmel olduÄŸunu söylüyor. KiÅŸi başı 7 milyona çıkılabilir. Alkollü içki servisi yok. Küçüksaat, Adana (322) 363 02 17Gurme ve ocakbaşı uzmanlarından oluÅŸan büyük jüri seçtiÃœnlü Urfalı türkücüKazancı BedihKebab-istanbul kitabının yazarıİlhan EksenMutfak Dostları DerneÄŸi BaÅŸkanıSemih SomerÄ°ÅŸletmeci, Adanalı gurmeTayyar ZaimoÄŸluAdanalı gurme, iÅŸadamıKazım ApaMimar, Gaziantepli gurmeHasan ErsoyÄ°zmirli gurmeAhmet GüzelyaÄŸdökenAnkaralı gurmeOÄŸul TürkkanRehberler BirliÄŸi BaÅŸkanıŞefik YenenHürriyet Adana TemsilcisiSinan TanyıldızÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!