O da muhtarların ’baba’sı

Güncelleme Tarihi:

O da muhtarların ’baba’sı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2007 00:00

Aydınlıkevler Mahallesi’nin 48 yıldır muhtarlığını yapan 83 yaşındaki Necdet Rıfat Öner, bu özelliği ile duayen siyasetçi 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e benziyor. Rıfat Öner de muhtarların ’baba’sı...

AYDINLIKEVLER Mahallesi’nde 48 yıldır muhtarlık mühürünü kimseye kaptırmayan 83 yaşındaki Necdet Rıfat Öner, kırılması güç bir rekora doğru gidiyor. Türkiye’nin en kıdemli muhtarlarından olan Öner, ömrünün yettiği müddetçe muhtarlık görevini kimseye kaptırmaya da niyeti olmadığını belirtiyor.

1960 ihtilali döneminde Ankara Valiliği görevini yürüten Albay İhsan Kabadayı tarafından Aydınlıkevler Mahallesi’ne muhtar olarak atanan asırlık muhtar Necdet Rıfat Öner, görevini başarı ile sürdürürken, vatandaşların da sevgisini kazandı. 1963 yılından sonra yapılan tüm muhtarlık seçimlerini açık ara farkla kazanarak üst üste 10 ayrı dönemde muhtarlık görevini üstlendiğini belirten Muhtar Öner, yaşam öyküsünü ise şöyle özetliyor:

O İPEKÇİ’NİN, BABASI ATATÜRK’ÜN ARKADAŞI

"Ben Selanik doğumluyum. Rahmetli gazeteci Abdi İpekçi ile Galatasaray Lisesi’nden sınıf arkadaşıyım. Babam Rıfat Öner de Atatürk’ün sınıf arkadaşı olduğu için, o zaman Rumeli’de yaşamanın güvenlik açısından uygun olmadığı düşünülmüş ve Atatürk’ün isteği doğrultusunda Ankara Lalahan’a yerleşmişiz. abamın 6’sı erkek, 6’sı kız 12 kardeşi var ve hepsinin de 4’er çocuğu var. Benim de 2’si kız, 2’si erkek 4 çocuğum var."

Türkiye’nin en kıdemli muhtarlarından olan ve İstanbul Üniversitesi Fransızca Filolojisi bölümünden diploması bulunan muhtar Necdet Rıfat Öner, doğal olarak çok iyi derecede Fransızca biliyor. Muhtarlık konusunda en büyük desteği, 22 yıldır evli olduğu ikinci eşi Yüksel hanımdan gördüğünü belirten Muhtar Öner, 1973 yılında düzenlediği ilk Atatürk koşusunun mükafatı olarak Aydınlıkevler Spor Kulübü’nün o dönemin Ankara Valisi tarafından sırada bekleyen 60 takımın arasından Amatör Küme’ye çıkartıldığını belirtiyor.

Güven kazanmak çalışmakla olur

48 Yıldır muhtarlığını yaptığı Aydınlıkevler Mahallesi’ne sayısız hizmetler yaptığını belirten Muhtar Necdet Rıfat Öner, Kızılay’ın Altındağ Şubesi yönetiminde uzun yıllar hizmet verdiğini de ifade ediyor. Mahallesinde 20 yılı aşkın süredir kağıt toplama kampanyası yapıp, elde ettiği gelirleri fakir ailelere dağıttığı için adı ’hayırsever muhtar’a çıkan Öner, başta gıda ve kıyafet olmak üzere ihtiyaç sahiplerine maddi yardımda da bulunuyor. Aydınlıkevler’de 11 bin seçmeninin bulunduğunu belirten Muhtar Öner, 3 kişilik bir ekiple seçmenlerine hizmet vermeye çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!