Nurten'in konukları

Nurten ERK
Haberin Devamı

Güriş, inşaattan kazandığını turizm ve sağlığa yatıracak

Güriş Holding, barajlardan tünellere, limanlardan iş merkezlerine kadar inşaat sektöründen kazandıklarını sağlık ve turizm sektöründe değerlendirecek. Güriş, sağlığa 60 milyon dolar yatırım yapacak.

Baraj, elekrik santrali, tünel, köprü, liman, marina, dev sanayi tesisleri, otel ve iş merkezlerinin müteahhitliğini yapan Güriş Holding, sağlık ve turizm sektöründe yeni zincirlere imza atmaya hazırlanıyor.

Güriş Holding'in İcra Komitesi Üyesi Emrah Tanyel, grubun merkezi ABD'de Detroit Michigan'da bulunan Global Consultant Inc. ile ortak, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana'da hastane kuracağını bildirdi. İlk etapta 60 milyon dolarlık (10.2 trilyon lira) bir yatırımla başlanacak olan hastane zinciri projesinin üç yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Holding, 1.5 yıl önce 70 milyon dolara (12 trilyon lira) inşa ettiği otelde kazandığı tecrübeyle, turizm zinciri oluşturmayı da planlıyor.

Bugüne kadar üç hayat sigorta şirketini kuran ve bir süre genel müdürlüğünü yürüten Emrah Tanyel, ilk gözağrısı olan sigorta sektörünü de unutmuyor. Tanyel, Güriş bünyesindeki Merkez Sigorta'nın çok yakında ABD'li bir finans devi ile ortak olacağını da sözlerine ekliyor. Tanyel ile Güriş'in yeni yatırımlarının yanısıra sigorta sektörünü de konuştuk.

ABD'de 9 yıl sigortacılık yaptıktan sonra neden Türkiye'ye döndünüz?

- Amerika'da okudum, orada kalıp çalışmayı amaçlıyordum. Sigortacılığa o dönemde bir Amerikan şirketinde tesadüfen başladım. ABD'de 9 yıl sigortacılık yaptım. Türkiye'ye tatile geldiğimde iş teklifi aldım ve kabul edip geri döndüm. Türkiye'nin ilk hayat sigortası şirketini kurdum. Ardından iki hayat sigortası şirketinin kuruluşunda ve yönetiminde yer aldım.

Güriş'e nasıl geçtiniz?

- Yedi yılda üç hayat sigortası şirket kurdum. Artık bu sektörde kalmak beni çok fazla tatmin etmemeye başladı. Güriş'te inşaat, sanayi, turizm, sigorta gibi değişik sektörlerde yer alan şirketler var. Sigortanın dışına da çıkmak istedim.

Holding'in hastane projesi ne aşamada?

- Hastane zincirini Amerikalı ortağımız Global Consultant Inc. ile birlikte kuruyoruz. Yılbaşında Ankara'daki ilk hastanenin temelini atacağız. Sonra İstanbul'a geleceğiz. İzmir ve Adana'da sırada. İnşaatı yapıp bitirmekten çok, kurulan hastaneyi ciddi olarak yönetmek önemli. Amerikal grup, hastane işletmecilği konusunda uzman. Türkiye'ye de bu tecrübeyi getirecekler.

Ne kadarlık bir yatırım olacak?

- İlk etapta 60 milyon dolarlık (10.2 trilyon lira) bir yatırımla projeye başlıyoruz. Araziler alındı. Proje üç yıl içinde tamamlanacak.

Güriş, neden sağlık sektörüne girmek istiyor?

- Türkiye'de gelişen sağlık sektörü içinde hastane projesinin fizibil olacağını düşünüyorum. Hastane yatırımımız, ileride zincire döşünecek. Çünkü Türkiye'deki emeklilik ve sağlık sisteminin sosyal sağlık sisteminin muhakkak özelleşeceğine inanıyorum, holding de buna inanıyor. Türk insanı artık sağlık konusunda eskiye oranla çok bilinçlendi. Herşeyinden kısarak, sağlığına gerektiği kadar para harcadığını görüyoruz. Devlet ve sigorta hastanelerinin yetersizliği insanları özel hastanelere itiyor. Özel sağlık sigortaları da çok gelişmeye başladı. Bu yüzden önümüzdeki üç, beş yıl içinde hastane yatırımları artacak.

Bünyenizde bir otel var. Otel zinciri düşünüyor musunuz?

- 1.5 yıldır Mirage Park Resort Otel faaliyette. 522 odalı ve 1100 yataklı bu otel bize 70 milyon dolara (12 trilyon lira) mal oldu. Bu konudaki yatırımlarımızı geliştirip, burayı bir turizm merkezi haline getirmek istiyoruz. Mirage Park Resort'u oteller zincirine dönüştürmeyi düşünüyoruz. Oteli biz inşa ettik ve kendimiz işletiyoruz.

Turizm sektörüyle ilgili projeleriniz neler?

- Turizmin önü çok açık Türkiye'de. Biz sadece yaz turizmi ile kendimizi sınırlandırmak istemiyoruz. Kış turizmi, seminer ve kongre turizmine de yönelmek istiyoruz. Bunun için direkt satış teşkilatı kurduk. Türkiye'yi ucuz tatil ülkesi imajından kurturmak istiyoruz. Yurtdışındaki zengin kesimi de Türkiye'ye getirmek için değişik pazarlama yöntemleri geliştiriyoruz. İspanya, Portekiz gibi ülkelerde 15-20 yıllık tesisler neredeyse bizim iki misli fiyatımıza oda satıyorlar. Bundan rahatsız oluyoruz ve tesislerimizi fazla ucuza satmamaya çalışıyoruz.

Merkez Sigorta'ya ABD'li ortak geliyor

Sigorta şirketiyle ilgili yeni çalışmalarınız var mı?

- Grubun sigorta şirketi Merkez Sigorta, önümüzdeki Ekim ayında Amerikalı dev bir sigorta firmasıyla ortak hayat sigorta şirketi kuracak. Aynı ortaklığa sigortanın bütün dallarında gerçekleştirmek istiyoruz.

Sigorta sektörü arzuladığı gelişmeyi yakalayabildi mi?

- Türkiye'de bankacılığın yakaladığı gelişmeyi sigorta sektörü yakalayamadı. Sağlık sigortasında son zamanlarda gelişmeler var. Ama sorunlar da var. Sağlık sigortası büyük bir sağlık problemi olduğunda hastanın finansal açıdan sorun yaşamaması için satın alınır. Sigortalı bu poliçeyi kullanmak zorunda kalmadıysa şükretmeli. Ama bizde, madem bu sigortayı aldım, mutlaka kullanayım zihniyeti hakim. Bir de sigorta sektörünün hâlâ imaj sorunu var. İnsanlar sigorta sektörüne karşı güvensiz. Artık bu ülkede sigorta sektörünün güvenilirliği tartışılmamalı.

EMRAH TANYEL

Güriş Holding İcra Komitesi Üyesi R. Emrah Tanyel, 1956 doğumlu. Haydarpaşa Endüstri Lisesi, İngiltere'deki Croydon College ve ABD'deki San Diego Devlet Üniversitesi İş İdaresi bölümü mezunu. ABD'deki değişik sigorta şirketlerinde üst düzey yönetici olarak 9 yıl çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönerek Emek Hayat Sigorta'yı kurdu ve 1.5 yıl genel müdürlüğünü yaptı. Daha sonra Commercial Union Hayat Sigorta'yı kurdu ve üç yıl da bu şirketin genel müdürlüğünü yürüttü. Buradan da Cıngıllı Holding'e geçti ve Demir Hayat Sigorta'yı kurdu. Demir Hayat'da da üç yıl genel müdürlük yapan Emrah Tanyel, 1996 yılı sonunda Güriş Holding'e İcra Komitesi Üyesi olarak geçti. Tanyel, gruba ait Mirage Park Resort Oteli'nde Murahhas Üye, Güriş İhracat ve İthalat ile Merkez Sigorta'da da Yönetim Kurulu Üyesi.

Yazarın Tüm Yazıları