Nurten'in konukları

Nurten ERK
Haberin Devamı

Savaş: Kordsa, Avrupa liderliğine oynayacak

Sabancı Grubu'na 1976'da ilk adım attığı Kordsa'ya yıllar sonra genel müdür olarak dönen Bülent Savaş, koltuğuna iddialı oturdu. Savaş, ‘‘Kordsa Avrupa'da ilk onda. Hedefimiz Avrupa'nın lideri olmak’’ dedi.

Kord bezi üretiminde Türkiye'nin tek üreticisi olan Kordsa'da genel müdürlük bayrağını geçtiğimiz ay Güler Sabancı'dan devralan Bülent Savaş, Kordsa'yı Avrupa'nın ‘‘lider’’ firması yapmayı hedefliyor. Kord bezi üretiminde en büyük firmaların Batı Avrupa'da olduğuna dikkat çeken Savaş, ‘‘Kordsa'nın vizyonunda bu firmalar arasında ilk üçe girmek var. Ama benim hedefim bir numara olmak’’ diyor.

Sabancı Topluluğu şirketlerinden Beksa'ya KOBİ Avrupa Kalite Ödülü'nü getiren Bülent Savaş, Kalite Ödülü'ne hazırlık heyecanını Kordsa'da ancak önümüzdeki yıl yaşayabilecek. Çünkü Kordsa, geçen yıl açıklanmasına rağmen hazır olmadığını düşünerek bu yıl Avrupa Kalite Ödülü için başvurmadı.

22 yıldır aralıksız Sabancı Topluluğu'nda görev alan ve ‘‘Toplam Kalite’’ye gönülden inanan Kordsa'nın yeni Genel Müdürü Bülent Savaş ile Beksa'dan Kordsa'ya ‘‘kalite’’li bir sohbet yaptık.

Sabancı Topluluğu'na nasıl katılmıştınız?

- İş hayatına 1973'de Çalışma Bakanlığı'nda müfettiş olarak başladım. Zonguldak'taki araştırma laboratuvarını kurdum. Sonra İGSAŞ'a geçtim. O sırada Kordsa'dan teklif geldi. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili bir bölüm kurmak istiyorlardı. 1976'da Kordsa'ya geçtim. 1993'te Beksa'ya genel müdür oldum. Kordsa hayatımda öğrendiklerim Beksa'da çok işime yaradı.

Kordsa'ya bir gün geri döneceğiniz aklınıza gelmiş miydi?

- Beksa, yabancı bir ortaklıktı. Başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Büyüyen bir Beksa yarattık. Tabii son zamanlarda Kordsa'ya geri döneceğimden haberim vardı. Kordsa'ya geri dönmem planlanmıştı. İnsanın yetiştiği bir yere genel müdür olarak dönmesi güzel bir duygu.

Kordsa'daki hedefleriniz neler?

- Bundan sonra Türkiye içinde büyümeyecek. Kordsa'yı yurt dışında büyütmek ve dünya şirketi yapmak gibi bir vizyonumuz var. Bunu yapmaya çalışacağım. Bir de Kordsa bünyesinde, lastik takviye malzemeleri konusunda her türlü araştırmayı yapabilecek bir Teknik Merkez oluşturmak istiyorum. Bir AR-GE bölümü var, ama bunu büyütmeyi hedefliyorum. Bunların sonunda Kordsa, dünyanın çeşitli yerlerinde üretim yapan ve teknoloji satan bir dünya şirketine dönüşecek. Kordsa'nın, globalleşerek sektör liderliğini kalıcı kılmak, pazar payını korumak ve teknolojisini geliştirerek Batı Avrupa'da ilk üçten biri olmak gibi bir vizyonu var. Zor olduğunu biliyorum ama daha iddialı olmak istiyorum. Liderliğe oynamamız lazım.

Yeni yatırım projeleriniz olacak mı?

- Mısır'da Nile Kordsa ortaklığımız var. Brezilya ve Arjantin'de iki lastik fabrikasının görüşmeleri devam ediyor. Güney Amerika çok büyük bir pazar. Orada olmak istiyoruz. Dünyanın çeşitli yerlerinde Kordsa ortaklı fabrikalar kurmaya çalışacağız. Uzakdoğu'yu çok fazla düşünmüyoruz. Çünkü orada, Çin'in dışında, çok fazla kurulu kapasite mevcut.

Avrupa'da benzer girişimler var mı?

- Sabancı Grubu olarak Avrupa'da birtakım girişimler var. Kordsa olarak ümit ederim ki, kordbezi dışındaki takviye malzemelerinde yeni projeleri gerçekleştirebiliriz. Kordbezinde Avrupa'yı çok rahatlıkla buradan besleyebiliyoruz. En büyük müşterimiz Almanya. Ekonomik bir şey olursa Avrupa'da girişimlerimiz olabilir.

Mısır Nile Kordsa'ya teknoloji satışı sürüyor mu?

- Mısır'a daha önce ham bez teknolojisi satmıştık, şimdi mamül bez teknolojisi sattık. Şimdi mamül bez de üretiyor ve kapasitesini ikiye katladı, 6 bin tona çıktı.

Uzakdoğu krizi ihracatınızı nasıl etkiledi?

- Üretimin üçte ikisi ihracata gidiyor. Bu yıl, 21 bin tonu kordbezi olmak üzere, toplam 30 bin ton civarında üretimi olacak. Yaklaşık 150 milyon dolarlık ciro hedefliyoruz. Tayvan'dan Brezilya'ya kadar çok geniş bir pazara, 50 ülkeye satış yapıyoruz. Uzakdoğu'daki son krizle büyük bir rekabet ortamı oluştu. Herkes her fiyata mal satıyor. Çok ucuz fiyatlı pazarlardan çekildik. En büyük sorunumuz kriz nedeniyle pazara ucuz Uzakdoğu mallarının girmesi.

BÜLENT SAVAŞ

Sabancı Holding Lastik Takviye İcra Kurulu Üyesi ve Kordsa Genel Müdürü Bülent Savaş, 1947 İzmir doğumlu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü mezunu. Çalışma Bakanlığı'nda İş Güvenliği Müfettişi ve İGSAŞ'ta işletme mühendisi olarak çalıştı. 1976 yılında Kordsa'da işçi sağlığı ve iş güvenliği bölümünü kurdu. 1981'de Kordsa Pazarlama ve Satış Bölümü'ne katıldı. 1982'de Pazarlama ve Satış Direktörü, 1991'de Genel Müdür Yardımcısı oldu. 1993'te Beksa Genel Müdürlüğü'ne getirildi. Beksa'da Toplam Kalite Yönetimi uygulaması Savaş'ın döneminde başlatıldı. Beksa, 1997'de Avrupa'da ilk kez verilen KOBİ Kalite Büyük Ödülü'nü kazandı. Savaş, Nisan ayı başından bu yana da Kordsa Genel Müdürlüğü'nü üstlendi. Savaş, aynı zamanda Enerjisa Yönetim Kurulu Üyesi.

Beksa kapalı gişe oynuyor

KOBİ Avrupa Kalite Ödülü'nü (KOBİ) kazanması Beksa'yı nasıl etkiledi?

- Beksa, tabiri caizse, kapalı gişe oynuyor. Ekim'e kadar bütün programları dolu. Sadece yurt içinden değil, yurt dışından da birçok tanınan şirket Beksa'yı ziyarete gelecek. Grup içinden de talepler var.

Toplam Kalite süreci Beksa'ya neler kazandırdı?

- Toplam Kalite sürecinin başladığı 92 ve beş yıl sonra ulaşılan noktayı, 97'yi çok net kıyaslayabiliyoruz. Ton başına harcadığımız işçilikte yüzde 50'ye yakın, müşteri tatminde yüzde 60 iyileşme oldu. Harcadığımız elektrik yüzde 33, iş kazaları yüzde 67 oranında azaldı. Çalışanların katılımında yüzde 73 artış oldu.

Beksa'nın yeni projeleri var mı?

- Beksa'nın üretiminin üçte biri ihracata, üçte ikisi iç piyasaya

veriliyor. Yılsonunda 50 milyon dolarlık bir ciro hedefleniyor. Beksa'nın satış sıkıntısı yok. Şu anda 24 bin ton satışı var. Önümüzdeki yıl 8 bin tonluk ilave bir kapasite eklenecek. Beksa'da yeni yapılanmaya gittik ve diğer tel ürünlerini ayırdık. Lastiğin içine giren dışındaki telleri ayrı bir organizasyon haline getirdi. Bu grup içinde iki yıl içinde ayrı bir fabrikaya geçecek. Beksa önümüzdeki yıl ayrıca, Bekaert'in ürettiği ve mikser içinde çimentoya karıştırılan 5-6 santim uzunluğundaki demirleri de Türkiye'de üretecek. Şu anda bu ürün ithal ediliyor.

Toplam Kalite felsefesi, özel yaşamınıza nasıl yansıdı?

- İyi bir dinleyici olmayı öğrendim. Paylaşmayı kabullendim. Daha demokratik olmayı öğrendim. Rakamlarla konuşur oldum.













Yazarın Tüm Yazıları