Nurten Erk: Karacan, müzik devlerine İnternet'te rakip olacak

Nurten ERK
Haberin Devamı

Londra'da kurulan ve eylül ayında faaliyete geçecek olan ‘‘Peoplesound.com’’ adlı dünyanın ilk ücretsiz İnternet müzik sitesinin kurucuları arasında bir Türk de bulunuyor. Peoplesound.com Başkan Yardımcısı Ömer Karacan, sitenin dünya müzik endüstrisinde altıncı dev olacağını savunuyor.

İNTERNET sayesinde son aylarda müzik endüstrisinde devrim sayılabilecek gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmelerden artık Türkiye ve Türk sanatçıları da paylarını alacak. Haziran ayında kurulan ‘‘Peoplesound.com’’ da teknolojideki bu hızlı değişimin bir ürünü. Peoplesound.com, dünyanın ilk ücretsiz müzik sitesi. Site, eylül sonunda ziyarete açılacak. Merkezi Londra'da olan bu sitenin kurucusu, Peoplesound'un Başkan Yardımcısı ise bir Türk, Ömer Karacan... Bu yeni müzik sitesine girecek her parça Karacan'ın onayından geçecek.

Müzik piyasasını beş büyük plak şirketinin yönlendirdiğini belirten Karacan, kendilerinin dünyadaki altıncı büyük şirket olacaklarını söylüyor. Peoplesound.com'u günde 4 milyon internet kullanıcısının ziyaret etmesini bekleyen Karacan, ‘‘Dünyada şu anda 200 milyon internet kullanıcısı var. Bütün dünyada internette müzik satın almak için ödenen para bu yıl 30 milyar dolara ulaştı. Bu daha başlangıç. 2005 yılının sonuna kadar kıyamet kopacak’’ diyor.

Ömer Karacan'la teknolojinin müziğe ve müzik endüstrisine katkılarını, sanatçılara kazandıracaklarını konuştuk.

Peoplesound.com nedir? Siz bu oluşumun içinde nasıl yer aldınız?

- ‘‘www.peoplesound.com’’ dünyanın ilk ücretsiz müzik adresi. Müziğin internet ortamında dağıtımı birden bire çok önemli oldu. Plak şirketleri bugüne kadar gözardı ettikleri büyük bir olayı, birdenbire suratlarında buldular. Artık internette CD kalitesinde müzik dağıtılabiliyor. Dijital dağıtım formatında en çok tutan da MP3.com sitesi oldu. Geçen yıl ‘‘Gelecekte internette müzik nasıl dağıtılacak’’ diye bir çalışma hazırladım, Londra'da bir, iki yere verdim. Projem Peoplesound.com'un kurucusu grubun eline geçmiş. İki pojeye de aynı insanlar para buluyordu. Birlikte çalışmayı teklif ettiler. Benim projem, konserleri canlı yayınlamaktan, CD satışına, bilet satışına kadar herşeyi kapsıyordu. Bunu sanal ortamda lanse etmek 2 milyar doları bulacaktı. Peoplesound ekibi, bunun bir bölümünü alıp, çok derine indi. Bu şirkette başkan yardımcısıyım. Peoplesound.com sitesine konulacak her müzik benim onayımdan geçiyor.

Şirketin şu andaki büyüklüğü nedir? ulaşmak istediğiniz nokta neresi?

- Peoplesound Londra'da kurulan 50 milyon dolarlık bir şirket henüz. ABD'de bizden 7 ay evvel başlayan MP3.com adlı şirket, iki ay önce halka açıldı. Beklenen para 900 milyon dolarla 1.2 milyar dolar arasındaydı. Ama şirketin bu halka açılmadan elde ettiği gelir 9 milyar dolar oldu. Peoplesound.com, MP3.com'un Avrupa'daki ilk örneği. Bizim de hedefimiz Peoplesound.com'un değerini böyle bir büyüklüğe ulaştırmak. Dünya müzik piyasasını idare eden beş büyük plak şirketi var. Biz altıncı büyük müzik şirketi olmayı ve dünyanın en iyi müzik adresi olmayı hedefliyoruz. İnsanlar bizim sunacağımız grupları tek tek, ücretsiz dinleyebilecek. Beğenirse CD'sini satın alacak ya da şarkıyı, albümü computer'ine yükleyebilecek. Bir şarkıyı internetten PC'ye yüklemek Türkiye'de 15-20, Avrupa'da 9, ABD'de 4 dakika. Önümüzdeki yıl ise 5 saniyede dijital kalitede bir şarkı, bir dakikada da bir albüm PC'ye yüklenebilecek.

Peoplesound.com'un plak şirketlerine etkisi ne olur?

- Avrupa'da büyük plak şirketlerinin çatısı altında olmayan bin grubu sitemize alacağız. 2000 yılının sonunda ise 5 bin grubu sitemize almış olacağız. Bugün bir sanatçıyı yurt dışında lanse etmeye kalksanız, bunun fiyatı 3.5 milyon dolar. Bu korkunç bir para. Plak şirketleri bir sanatçıdan aldıkları parayla bugüne kadar lanse edemediği grupları finanse ediyor. Bunun da plak şirketlerine yıllık kaybı 6 milyar dolar. Dünyada şu anda ortaya çıkan müziğin sadece yüzde 5'i dinleniyor, kalan yüzde 95'i kayboluyor. Bizim yapmak istediğimiz bu yüzde 95'i değerlendirmek. Ayrıca kullanıcının zevkine göre müzik sunacağız.

Peoplesound.com neler getiriyor?

Ücretsiz bir dijital müzik sitesi olacak.

Kullanıcının zevkine göre müzik dinlemesi sağlanacak.

Kaliteli müzik yapan yeni sanatçılara yer verilecek.

Şarkısı bilgisayarda en çok dinlenen sanatçıya plak şansı doğacak.

Siteden CD/kaset satışı, piyasadan yüzde 50 ucuz olacak.

CD/kaset satışından sanatçıya yüzde 50 pay verilecek.

Siteyi günde 4 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

ÖMER KARACAN

Peoplesound.com Başkan Vekili Ömer Karacan, 1960 İstanbul doğumlu. Robert Kolej mezunu olan Karacan, 16 yıl yurt dışında kaldı ve müzikle ilgilendi. 1988'de Coca Cola sponsorluğunda Türkiye'nin ilk sponsorlu programını gerçekleştirdi. 1992 yılına kadar televizyon için ‘‘Genç Çizgi’’ ve ‘‘Pop 100’’ prgramlarını yaptı. 1992'de Levi's, Coca Cola ve Philips adına üç program yapmaya başladı. Karaca bu programlarını prodüksiyonunu Londra'dan yürütüyordu. Daha sonra yine Londra'dan Number One FM'i ve Radyo Klas'ı lanse etti. Karacan bunları iki yıl sonra Türkiye'ye taşıdı. Bunları, Number One Dergi, Number One TV, Energy FM, Karadeniz FM, Genç TV, Discovery Chanell ve Nickelodeon'ın kuruluşu izledi. Karacan, halen dört televizyon ve üç radyo ve bir derginin yönetiminde. Karacan, bir yıldır da kendi kurduğu NR1 Plak Şirketi'nin başında ve yeni yetenekleri müzik dünyasına kazandırıyor.

Peoplesound.com'da CD'ler yüzde 50 ucuz satılacak

Şirketi kimler finanse ediyor?

- Boo.com ile birlikte bu işe başladık. Bu işe para yatıran gruplar aynı. Lois Vitton, Christian Dior'un sahibi olan LVMH'nin sahibi Bernard Arnault, internete büyük paralar ayırmış. Bu adamın ismi bize korkunç prestij getirdi. O'nun bize para yatırması bizim başımıza konan en büyük talih kuşu. Peoplesound.com'u başlangıcından itibaren finans konusunda onun ekibi götürüyor. Şirketin yönetiminde ise Ernesto Schmitt, Martin Turner, Will Lovegrove ve ben olacağım.

Nasıl para kazanmayı planlıyorsunuz?

- İnternet dünyasında ziyaretçi sayısı ve ilan önemli. İlana her tıklayış, bizim için para olacak. İki yıl boyunca büyük bir kár beklemiyoruz. Bizim için bu şirketin değerini yükseltmek önemli. Bu, halka açıldığımızda bize korkunç değer kazandıracak. Biz de 1.5 yıl içinde halka açılacağız ve MP3'ün değerine hedefliyoruz. Şu anda iş dünyasındaki en değerli şirketler internet şirketleri. İnternette en çok aranan bir numaralı kelime seks, ikincisi müzik. Gelirimizin en önemli kısmı ise CD satışından sağlanacak. Sitede ücretsiz dinlediğiniz albümü beğenirseniz 10 dolara, piyasadan yüzde 50 daha ucuza göndereceğiz. Bunun yarısı bize kalacak, yarısını sanatçıya vereceğiz. Bu da müzik dünyasında çığır açacak. Normalde hiçbir plak şirketi sanatçıya yüzde 20'nin üzerinde pay vermez.

Müzik starlarını artık internet belirleyecek

Bu site Türkiye'deki sanatçıları nasıl etkileyecek?

- Türkiye'deki plak şirketlerinin, Türkiye'den çıkan bütün müzikleri değerlendirmesi mümkün değil. Peoplesound.com sitemize İngilizce kaliteli müzik yapan Türk sanatçılarını da koyacağız. Türkiye'de yurt dışına açılmak isteyen sanatçıların yüzde 99'u Ahmet Ertegün'ün onları keşfetmesini bekliyorlar, daha çok beklerler. Peoplesound.com'da sanatçılar kendisini gösterecek. İnsanlar önce yeni şarkıları ücretsiz dinleme şansına sahip olacak. Beğenirse zaten o şarkıyı computerlerine aktaracaklar. Bir şarkı çok insan tarafından dinleniyorsa, o zaman biz bu sanatçıyı büyük bir plak şirketine önereceğiz. Böylece plak şirketleri de insan keşfetmek için uğraşmayacak. Çünkü ben onlara şarkısı dinlenen sanatçıları rakamlarla ispatlayıp götüreceğim. Peoplesound.com'da bir yıl sonra birkaç ülkeyle birlikte Türkçe branşını da açacağız. Böylece hem yurt dışından Türk sanatçılarını, Türk müziğini merak edenler; hem de Türkiye'deki 300 bin internet kullanıcısı bu siteye girip istediğini dinleyebilecek.

Türk sanatçıları bu siteye nasıl girebilecek? Siz mi onları keşfedeceksiniz?

- Peoplesound.com'da yer almak isteyen Türk sanatçıları, sitemizi ziyaret ettiklerinde bir form dolduracak. Bize bir CD'sini ve biyografisini gönderecek. Beğenirsek sitemize alacağız.

Müzik piyasasının şu andaki durumunu nasıl buluyorsunuz?

- 1.5 yıl önce NR1 Plak'ı kurduktan sonra Türkiye'deki yeni yeteneklere eğildim. Türk müzik piyasasının daha gideceği çok yol var. Artık Türk müzik sektörünün Unkapanı sendromundan kurtulması gerekiyor. Türkiye'ye gelen uluslararası müzik şirketleri, sektörde bir sistemi oturtmaya çalışıyorlar. Türkiye'de bir seviyesizlik ve pespayeliktir gidiyor. Bunun çok yakında geçeceğine inanıyorum. İnsanların hevesi azalacak ve doyum noktasına gelecekler. Kaliteli müzik arayışına girecekler.

İnternette müzik pazarı 30 milyar dolara ulaştı

Sitenizi günde kaç kişinin ziyaret etmesini bekliyorsunuz?

- Peoplesound.com'u günde 4 milyon internet kullanıcısının ziyaret etmesini bekliyoruz. Dünyada şu anda 200 milyon internet kullanıcısı var. Bütün dünyada internette müzik satın almak için ödenen para bu yıl 30 milyar dolara ulaştı. Bu daha başlangıç. 2005 yılının sonuna kadar kıyamet kopuyor olacak bu sektörde. Yılda on bin yeni sanatçı müzik dünyasına tanıtılıyor. Bunların yüzde 5'i tanınıyor, kalan 95'i kaybolup gidiyor.İŞte biz bunların üzerine gidiyoruz.



Yazarın Tüm Yazıları