Nitelikli Sanayi Bölgesi’yle terörün önüne set çekelim

RAMAZAN ayının son haftasında bir akşam İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ticaret Borsası ile Deniz Ticaret Odası’nın ortak meclis toplantısındayım.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ortak meclis toplantısına yaptığı önemli sunumla katkıda bulundu. Konuşma sonrası salondaki işadamları Hisarcıklıoğlu’nun çevresini sardı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyesi, Dampa İplik’in patronu Mustafa Damar, Hisarcıklıoğlu’na, "Marmara Bölgesi’nden Anadolu’ya taşınacak fabrikalar için teşvik kararları açıklandı. Bundan nasıl yararlanacağız?" diye sormaya çalışıyordu. Araya girdim:

 Fabrikanız nerede? Anadolu’da nereye taşımayı düşünüyorsunuz?

- Fabrikam Tuzla’da. Memleketim Malatya’ya taşımayı düşünüyorum.

 Ne bekliyorsunuz?

- Alınan kararın uygulama ayrıntılarını bekliyorum.

Mustafa Damar, daha sonra bir mesaj not gönderdi. Biri Malatya’ya, diğeri de Karadeniz Bölgesi’ne olmak üzere aslında Marmara Bölgesi dışında iki fabrika planı varmış. Yatırım değerleri de 20 milyon Euro’yu bulacakmış.

Dün Damar’ın gönderdiği notları incelerken APS Giyim’in patronu Osman Benzeş, Aktütün’de şehit olan askerlerimizin cenaze törenlerini izlerken dayanamamış, aradı:

 Hepimizin yüreği yanıyor. 25 yıldır bu sorunun sadece askeri yöntemlerle çözülemediği defalarca ortaya çıktı.

- Bölgeye dönük ekonomik paketler açıldı. GAP’a 12 milyar dolar aktarılacak. Ayrıca, "Marmara’daki fabrikalar Anadolu’ya" karar da alındı.

 Uygulama gecikiyor. ABD’nin Irak’a ilk müdahaleyi planladığı dönemde gündeme getirilen Nitelikli Sanayi Bölgeleri (QIZ-Qualified Industrial Zone) projesi vardı.

- Evet...

 Yeniden gündeme gelmeli. Kuzey Irak’la aramızdaki bölgede, uygun noktada ABD’nin de içinde yer alacağı planla Nitelikli Sanayi Bölgesi oluşturulmalı.

- Ne işe yarayacak?

 Oradan ABD’ye vergisiz ürün gönderme fırsatı doğacak. Bölgede ayda 100 YTL’ye bile razı olan vatandaşlarımıza iş kapısı açılacak.

Mustafa Damar,
fabrikasını Anadolu’ya taşımak için "ayrıntı" bekliyor...

Benzeş, "Terörün önüne ’Nitelikli’ set çekelim" diyor...

Nitelikli Sanayi Bölgesi teröre karşı kalkan olabilir mi?

Mal dolaşımının önündeki engeller 377 milyar dolar fazla fatura çıkarıyor

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Nakliyecilik Meclisi Başkanı, Tırsan’ın patronu Çetin Nuhoğlu, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanlığı döneminden beri konunun peşini bırakmıyor.

Nuhoğlu, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik taşımacılıkta "Türkiye’den giden malların serbest dolaşımı"nı sık sık engelleyen başta Bulgaristan ve Almanya olmak üzere güzergahtaki ülkeleri her platformda ikna etmeye, bizim Dışişleri Bakanlığı’nı da aynı yönde mücadeleye katmaya çalışıyor.

Çetin Nuhoğlu, nakliyenin artık sıradan bir taşımacılık işi olmadığına vurgu yapıyor: "Lojistik, bir anlamda fiziksel internet gibidir. Önüne engel çıkarmamak gerekir. Yaşadığımız engeller yüzünden AB ülkelerine ihracatımızın yüzde 10 daha düşük kaldığını düşünüyorum."

Nuhoğlu, dünyada ticaretin önüne çıkarılan engellere şu örnekle dikkati çekiyor: "Dünyada başta taşımacılık olmak üzere ticaretin önüne çıkarılan engeller yüzünden, tüketiciler kullandıkları mallara toplam 377 milyar dolar fazla fatura ödüyor."

AB yolunda çıkarılan nakliye engeli Türkiye’nin 6-7 milyar dolarlık ihracatına mal oluyor...

Dünyada ortaya çıkan "engel faturası" ise 377 milyar dolara ulaşıyor...

ABD’de patlayan mortgage ve bankacılık krizi üzerine kapitalizmin kalesinde "serbest piyasa ekonomisi"nin temeline "bomba koymak" gibi "devletleştirme" kararları alınırken, dünyada ticaretin önündeki engelleri birileri kaldırmaya yeltenir mi?

Sorgun Anadolu kitap bekliyor

YOZGAT’ın Sorgun Anadolu Lisesi’nden mesaj aldım. Yeni bir kütüphane kurmuşlar. Ancak, hedefledikleri kadar kitaba ulaşamamışlar. Sorgun Anadolu Lisesi’nin kütüphanesine katkıda bulunmak isteyenler bulunabilir diye duyurmak istedim...
Yazarın Tüm Yazıları