Niksar, UNESCO Yolunda

Güncelleme Tarihi:

Niksar, UNESCO Yolunda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 16:46

NİKSAR, UNESCO YOLUNDA

Tokat’ın Niksar ilçesinin, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlamak için yürütülen çalışmalar kapsamında "Unesco Sürecinde Niksar" konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Niksar’da, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlamak için yürütülen çalışmalar kapsamında "Unesco Sürecinde Niksar" konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Niksar Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda düzenlenen toplantıya Tokat Valisi Cevdet Can, Niksar Kaymakamı Selami Kapankaya, Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, Reşadiye Belediye Başkanı Cemil Kılıç, Tokat GOP Rektör Yardımcısı Ali Kasap, Tokat Vakıflar Bölge Müdürü İsmail Aktaş, Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, Tokat İl Kültür Tokat İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Gökçe ve vatandaşlar katıldı.
Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan büyük bir kültür mirasını içinde barındıran Danişmendlilerin Başkenti Niksar’da yaşamaktan gurur duyduklarını belirterek, "Ben 2004 yılında Niksar Belediyesi’ne Fen İşleri Müdürü olarak başladığımda Niksar’ımızın tarihi ve kültürel eserlerin korunmasına yönelik süreç daha yeni başlamıştı. 2002 yılında Tarihi Kentler Birliği’ne üye olduk. 2004 yılında İdris Şahin Belediye Başkanımız, şahsımın ve Proje Müdürümüz Hüseyin Şahin ile beraber Softoğlu Konağı ile başlayan sivil mimari örneklerinin restorasyonu ve günümüze kazandırılma sürecinden şu ana kadar gelen bir süreç var. 2011 yılından Belediye Başkanlığına seçildiğim güne kadar bu çalışmalarda özel sektörde çalıştığım için bulunamadım. Ama Niksar Belediyesi bu çalışmaları her geçen sene üzerine koyarak çalışmalara devam ettiğini gördüm. Bize bu doğrultuda da bize yol haritası sunan, Niksar’ın ilerleyişinde katkı sağlayan çok kıymetli Prof.Dr. Metin Sözen hocama buradan saygılarımı sunuyorum. Kendisi Niksar’ı seven, Niksar’la ilgili çok güzel hatıraları olan, kendisinin akademik kariyerinde Niksar üzerinde çalışmaları olan çok değerli bir hocamızdır. Çekül Vakfı’nın başkanı ve Tarihi Kentler Birliği’nin kurucularından ve duayenlerindendir. Kendisi Niksar’da şunu söylemişti: ’Eğer kale ayağa kalkarsa şehir ayağa kalkar’ demişti. Biz de değerli hocamızın da dediği gibi kaleyle başladık, birçok sivil mimar örneklerini sokak sağlıklaştırmalarıyla beraber Niksar’ımız da 2008 yıllarında AB Projesi kapsamında ilçe bazında ilk olan alan yönetimi çalışmasını tamamladık ve Niksar’ımızı Unesco’nun Dünya Miraslar Listesi’ne girme sürecini o günden bu güne kıymetli hocamız Prof. Dr. Metin Sözen’in çizdiği yol haritası çerçevesinde devam ediyoruz. Bu çalışmalardan dolayı çok mutluyum. Niksar’ımızın kültür eserlerinin geleceğe taşınması noktasında bu çalışmanın çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.
Tokat Valisi Cevdet Can ise yaptığı konuşmasında, “Amacımız bu yurdu bu dünyayı cennet yapmak. Peygamber Efendimizin de dediği gibi; ’Cennet yurdu cömertlerindir’ diyor. Cömertlik meselesi cebindeki parayla bir insana yardım etmesi değildir sadece. Cömertlik bu günkü süreci bize anlatacak olan hocalarımızın yaptığı fedakarlıklardır. Bu sebepten dolayı amacımız yaşadığımız toprakları cennet yapmak. Cennet yapmak içinde işte buradayız ve beraberiz. Bu çalışmalarla artık tartışmak ve konuşmaktan ziyade sonuç almamız lazım. Zamanı kısaltmamız lazım. Bizler yurt dışına çıktık. Niksar kadar tarihsel olmayan bir çok ülke ne yazık ki Niksar’ın aldığının kat kat fazlasını alıyor ve çok sayıda insan ziyaret ediyor. Bu çalışmaların nihai amacı bunu ekonomik değere dönüştürmektir. Bunla ilgili alan yönetimi alakalı bir çalışma yapıyoruz, ben buradan emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Demek ki bir işi devam ettirmek için esas olan coşkudur aşktır sevdadır. Onu gerçekleştirmek için buradayız. Bu topraklar hedefleri büyük topraklardır. Tarihi kentler birliğinde biz Kelkit’i bir bütün olarak değerlendiriyoruz, zaman içerisindeki rotalar ona göre şekillenecek, buralara zaman içerisinde akın akın insanların geleceğine inanıyorum. Bunun için yapmamız gerek şey, hepimiz yönetim olgunun içerisinde olmamız. Yönetim tek taraflı bir organizasyon değil. Kalkınmayı hep birlikte başaracağız. Şunu açık yüreklilikle ifade ediyorum ki bu toprakların geleceği Tabiat, Kültür, Turizm ve Tarım bakımından çok parlak. Zaten geçmişi itibari ile baktığınız zaman medeniyetin bulunduğu yerler zengin yerlerdir. Niksar bakıldığında birçok ülkeden daha çok tarihe sahip bir ilçemizdir. Hedefi büyük tutmak lazım” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Alan Yönetimi Uzmanı Yaşagül Ekinci Danışman ile Alan Yönetimi Uzmanı ve Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken, Unesco sürecinde neler yapılması gerektiği konusunda brifing verdiler. Toplantı verilen brifingin ardından son buldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!