Niğde’de mantar zehirlenmesi uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Niğde’de mantar zehirlenmesi uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2016 13:05

Niğde’de mantar zehirlenmesi uyarısı

Haberin Devamı

NİĞDE Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. İsmail Abasıkeleş, son günlerde artış gösteren mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. 
Havaların ısınmasıyla birlikte, doğada kendiliğinde yetişen mantarları yiyen vatandaşlar arasında zehirlenme olaylarının arttığını belirten Dr. Abasıkeleş "Mayıs ayından bugüne kadar hastaneye 40 mantar zehirlenmesi vakası geldi" dedi. Doğada yetişenler yerine, marketlerde Tarım Bakanlığı onaylı olarak atılan taze kültür mantarları tüketilmesini öneren Dr. İsmail Abasıkeleş, şunları söyledi.
"Vatandaşlarımız toplama mantarı lezzetli diye çok talep etmekte. Toplama mantar her zaman büyük bir risk faktörüdür. En uygun mantar tüketimi, saklama koşulları uygun, taze kültür mantarlarını tüketilmelidir. Uygun saklama koşullarda saklanmayan ve bayat kültür mantarları da gıda zehirlenmelerine sebep olabilmektedir."
'DAHA ÖNCE DE YİYORDUK..' DEMEYİN!
Mantar zehirlenmelerinde belirtilerin ilk 2-6 saatte ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Abasıkeleş, şöyle devam etti: "Bulantı-kusma, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, nörolojik belirtiler, karın ağrısı şeklinde seyretmekte ve belirtilerin ortaya çıkması bazen beş bile bulmaktadır. Bu nedenle toplama mantar yiyen hastaların mantar zehirlenmesi yaşadığını fark etmesi gecikebilmektedir. Toplama mantarlarda zehir çeşidi ve düzeyi çok farklı olabilmektedir. Bunun her bünyeye etkileri farklı seyredebilmektedir. Aynı sofradan aynı yemeği yiyenlerin yedikleri miktara ve toplanan mantar çeşitlemesine göre etkilenmeleri farklı olabilmektedir. Bu nedenle 'biz daha önce de yiyorduk bir şey olmuyordu', 'hepimiz yedik sadece birisi kusuyor' gibi ifadeler çok rastlamaktayız. Bu nedenle, toplama mantarları hiçbir şekilde tüketilmemelidir."

Ali KADI/NİĞDE;(DHA)
(13.06.2016,FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!