Nezleye doğal çözümler

Basit bir virüs enfeksiyonu olmasına rağmen nezlenin bugün de etkili bir ilacı, güçlü bir tedavisi yok. Zaten bu nedenle de “yapılması gereken ilk şey korunmak olmalı” diyoruz. Nezlelilerden uzak durmak, ellerimizi sık yıkamak etkili önlemler. Peki, bütün bunlara rağmen yine de nezle olursak ne yapacağız?

Haberin Devamı

Basit bir virüs enfeksiyonu olmasına rağmen nezlenin bugün de etkili bir ilacı, güçlü bir tedavisi yok. Antiviral bazı ilaçlar üretildi ama ciddi yan etkileri nedeniyle özel durumlar dışında hiçbiri kullanılmıyor.

Bu kadar basit bir sorunun bizi hâlâ 3-5 gün “yorgan-döşek yatırması” kabul edilebilir değil ve komik bir şey elbette. Ne var ki durum şimdilik bu ve biz doktorlar nezle-grip sorunu olanlara “ilaçlarla bir haftada, ev tedavileri ile yedi günde iyileşirsiniz!” demeye devam ediyoruz.

Zaten bu nedenle de “yapılması gereken ilk şey korunmak olmalı” diyoruz. Nezlelilerden uzak durmak, aksırana, öksürene, burnu akana yaklaşmamak, öpüşerek selamlaşmalara hiç olmazsa kışın ara vermek, ellerimizi sık yıkamak etkili önlemler. Peki, bütün bunlara rağmen yine de nezle olursak ne yapacağız?

Tabiî ki bir elimizde termometre, diğer elimizde termofor, yandaki sehpada bol limonlu bir ıhlamur çayı, yorgan döşek yatak istirahatı akla gelen ilk ve geleneksel çözümler ama bu arada oldukça etkili olabilen “ev yapımı!” bazı tedavileri de denemenizde fayda var. İşte onlardan bazıları...

Haberin Devamı

DENEYİN

- Bulunduğunuz ortamın nemli olması önemlidir. Günde birkaç kez bol buharlı sıcak duş alabilir, sıcak su dolu bir kâseden buhar soluyabilirsiniz. Sıcak suyun içerisine ilave edeceğiniz nane içerikli karışımlar keyfinizi daha da artıracaktır!

- Her zamankinden daha fazla sıvı içmeye özen göstermelisiniz. İçtiğiniz her bir bardak suya yarım limon sıkmanızda fayda var.

- Sabah akşam yarım greyfurt yemek de etkili bir yol olabilir.

- Yemeklere tavuk suyuna çorba ile başlamak bana göre en etkili yol. Bu çözümü daha da etkili kılmak ve tavuk suyu çorbasını bir “bağışıklık çorbası” haline de getirmek istiyorsanız aşağıdaki tarifi aynen uygulamanızı tavsiye ederim. (Bakınız: Bağışıklık çorbası) Tavuk suyu çorbası deyip geçmeyin! Sıcak bir kâse tavuk suyu çorbasının boğazda şişkinliği azalttığı, boğaz mukozasını yatıştırdığı ve boğaz ve burun tıkanıklığını azalttığı gösterilmiş.

- Sık sık gargara yapın. Özellikle tuzlu suyla yapılan gargaralar kaşıntı, tıkanıklık ve ağrıyı azaltıyor. Gargarayı hazırlamak için bir çay bardağı tuzlu suya bir çay kaşığı ucu kadar tuz eklemeniz yeterli.

- Etkinliği konusundaki tartışmalar hâlâ devam ediyor ama C vitamini tabletlerinin günde 1-2 gram alındığında en azından moral bir destek sağladığından emin olabilirsiniz.

- 100-300 bin ünite civarında D vitamini içeren ampullerden bir tanesini kırarak bir bardak yoğurda ekleyip yemeği de deneyebilirsiniz.

- Afrika sardunyası özü güvenilir bir ürün olarak eczanelerde satılıyor. Etkinliği ne kadar erken başlarsanız o kadar çabuk oluyor. Yetişkinler için günde iki kez 35-40 damlası yarım bardak suya eklenip aç karna içildiğinde iyileşmeniz süratlenebiliyor.

- Sambukus (kara mücver) özleri de yararlı bir bitkisel çözüm olabilir.

Haberin Devamı

BİR ÖNERİ

Nezle-kırıklık çayı

- Ihlamur, 30 gr
- Karanfil, 3-4 adet, kırılmış
- Zencefil, rendelenmiş,
-2 çay kaşığı dolusu
- Tarçın çubuğu ya da limon kabuğu
(tatlı ya da ekşi lezzet sevenlere göre)
1 litre soğuk suda kısık ateşte kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtılır. Süzülüp –çok sıcak olmamak koşulu ile- içilir.
- Dyt. Müge BAŞER

BİR TARİF

Bağışıklık çorbası

Tavuk suyu çorba (4-5 Kişilik) (1 porsiyon: 100 kkal)
- 1 parça tavuk (göğüs kısmı) eti
- 1 paket karnıbahar (300 gr)
- Yarım demet ıspanak/ pazı (300 gr)
- 1 orta boy kereviz/ yer elması
- 1 büyük boy havuç (100 gr)
- 2 diş sarımsak
- 2 çay kaşığı toz zerdeçal
- Toz karabiber
- Limon suyu
- 1 lt su

Haberin Devamı

YAPILIŞI:
Bütün sebzeleri, sarmısağı ve tavukgöğsünü suda haşlayın. Blender’dan geçirin. Zerdeçalla karabiberi ekleyip bir taşım kaynatın.
Taze sıkılmış limon suyuyla servis yapın.
- Dr. Evren ALTINEL

Yazarın Tüm Yazıları