New York’ta Kara Cuma alışverişi yapmaya ne dersiniz

Kara Cuma (Black Friday), Amerikalılar’ın her yıl düzenli olarak alışveriş hummasına yakalandığı güne verilen ad. Şükran Günü’nün hemen ertesine rastlıyor. Yani, her kasım ayının dördüncü cumasına...

Peki neden başka gün değil de, bugün alışveriş yapmak için deliriyorlar?

Çünkü Noel alışveriş sezonunun resmi olmayan açılış günü olarak da kabul edilen Kara Cuma günü, indirim oranları yüzde 80’i buluyor. Her mağaza, her alışveriş merkezi yılın başka hiçbir zamanı bulunamayacak fırsatlar sunuyor. Bazı dükkanlar sabah 6’da açılıyor, kapılarında uzun sıralar oluşuyor. Bir kere içeri kendinizi attıktan sonra yapmanız gereken hızlı, mücadeleci ve açıkgözlü olmak. Yakaladığınızı atacaksınız sepete.

Böyle mübarek bir günün adının neden "Kara Cuma" olduğu hakkında ise rivayet muhtelif. Fakat en fazla kabul gören teori, 1960’larda Philadelphia’dan çıkmış. O gün herkes işi gücü bırakıp alışverişe koştuğundan ve trafik kilitlendiğinden, trafik polisleri kendi aralarında kara cuma demeye başlamışlar. Bu arada yeri gelmişken söyleyelim, Kara Cuma resmi tatil olmadığı halde, o gün pek çok kişi işi gücü kırıyor.

ABD’de Kara Cuma’nın en şenlikli yaşandığı şehir elbette New York. Sair zamanlarda zaten alışveriş cenneti olan New York’un halini siz bir de o gün düşünün.

Bu şenliğin içinde yer almak, ucuz ama kaliteli alışveriş yapmak, bu sırada da dünyanın en önemli şehirlerinden birini tanımak isterseniz, sırf bu gün için düzenlenen turlar var.

Sizi uçakla New York’a götürüyor, iyi otellerinden birine yerleştiriyor, yarım günlük bir şehir turundan sonra merkezin biraz dışındaki outlet merkezlerine, ünlü 5. Cadde’ye, Macy’s, Bloomingsdale gibi katlı mağazalara rehber eşliğinde götürüyorlar.

Örneğin ETS Tur’un uçağı 25 Kasım’da kalkacak. Bu yıl son cuma, ayın 28’ine denk geliyor. 30 Kasım’da, yani pazar günü geri dönecekler.

ETS, bugüne kadar 3 kez bu turu düzenledi. Artık gelenekselleştiğini söylüyorlar. Elbette ekipte kadınlar ağırlıkta. Tur rehberleri tek ihtiyacınızın büyük ve boş bavul olduğunu söylüyor. Hatta yanınızda getirmenize bile gerek yokmuş. New York’tan ihtiyacınıza göre çok uygun fiyatlarla satın alabilirmişsiniz.

Gelelim meselenin en hayati kısmına; turun iki kişilik odada kişibaşı fiyatı, alan vergisi ve seyahat sigortası dahil 1664 Euro. Amerika turunun fiyatı neden Dolar değil de, Euro üzerinden anlamadım.
Yazarın Tüm Yazıları