GeriSeyahat Nesli tükenme tehlikesindeki Gümüş Sırtlı Goriller için 'yeni doğan' festivali
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nesli tükenme tehlikesindeki Gümüş Sırtlı Goriller için 'yeni doğan' festivali

Nesli tükenme tehlikesindeki Gümüş Sırtlı Goriller için 'yeni doğan' festivali

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan, dünyada sayılarının sadece 480 adet olduğu ön görülen Gümüş Sırtlı Goriller’in yeni dünyaya gelen 22 bebeğine isim vermek üzere düzenlenen Kwita Izina festivali, Ruanda’da kutlandı.

Dünyada sadece Virunga dağlık bölgesinde yer alan, çoğunluğu Uganda’da olmak üzere, Ruanda ve Kongo’nun da sınırlarının birleştiği ormanlık alanda yaşamlarını sürdürmeye çalışan  ve nüfuslarının sadece 480 olduğu ön görülen Gümüş Sırtlı Goriller’in korunması ve nesillerinin devam etmesi esasıyla, Rwanda Development Board (RDB)’nin düzenlemiş olduğu, bu yıl 02 Eylül’de Ruanda’nın Musanze-Kinigi bölgesinde, 12.cisi yapılan Kwita Izina, sözcük anlamıyla “Yeni doğanlar” anlamını taşıyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında, ABD'de bir çocuk gümüş sırtlı gorilin kafesine düştü diye, goril vurularak öldürülmüştü. Bu olay dünya basınında da büyük yankı uyandırmıştı.

Nesli tükenme tehlikesindeki Gümüş Sırtlı Goriller için yeni doğan festivali

Nesli tükenme tehlikesindeki Gümüş Sırtlı Goriller için yeni doğan festivali

Festival öncesinde 27-29 Ağustos tarihleri arasında Kigali Conference & Exhibition Village’da düzenlenen bir turizm fuarı ile başlatıldı. Turizm fuarına çevre bilimciler, Zoologlar, Ruanda’dan ve komşu ülkelerinden gelen üst düzey yöneticiler, tur operatörü temsilcileri, turizm tanıtma ofislerinin yöneticileri ve devlet adamları düzeyinde katılımlar oldu. 2 gün süren turizm fuarında, doğanın ve nesli tükenen hayvanların korunması konusunda uzmanlar ve RDB başkanı Francis Gatare konuşmaları ile katkıda bulundu.

Nesli tükenme tehlikesindeki Gümüş Sırtlı Goriller için yeni doğan festivali

Festivalin gerçekleşeceği 02 Eylül’e kadar dünyanın dört bir yanından gelen değerli gazeteci ve turizm pazarlama uzmanlarına da Ruanda’nın güzelliklerini gezdirmek üzere bir seyahat organizasyonu yapıldı. Kanada, Fransa, Belçika, Almanya, Güney Afrika ve pek çok Afrika ülkesi, Rusya, Uzakdoğu ülkeleri, Orta Doğu ve Arap Yarımadasından katılımcıların bulunduğu bu organizasyonu tanıtmak maksadıyla , Türkiye’den sadece seyahat pazarlama uzmanı Only Travel Marketing’in kurucusu Sarp Özkar Kwita Izina festivalini yerinde izledi.

Nesli tükenme tehlikesindeki Gümüş Sırtlı Goriller için yeni doğan festivali

 02 Eylül Cuma günü Ruanda’da sabahın erken saatlerinden itibaren bir bayram şenliği yaşanmaya başladı. Ruanda’nın Musanze-Kinigi bölgesinde gerçekleşecek festival için ülkenin pek çok şehrinden kilometrelerce yolu yürüyerek kat eden Ruanda’lıların ana caddelerdeki yoğunluğu görülmeye değerdi. Festival alanında olağanüstü güvenlik önlemleri alınmıştı, bunun en önemli sebebi festivale 2000 yılından bu yana, Ruanda Devlet Başkanı olan Paul Kagame’nin de katılacak olmasıydı.

Bebek goriller yeni isimlerine kavuştu

Ardından Ruanda’ya onlarca defa gelmiş ve goril safarileri yapmış Zoolog, çevre bilimci ve seyahat severlerden oluşan özel davetliler, 22 bebek goril için isim önerilerinde bulundu. Önerilerinde olan isimleri neden seçtiklerini belirterek, kendi tercihlerinin o bebeğe verilmesinin uygun olacağını belirttiler. Tüm bu tavsiyeler sonrası RDB tarafından bebek gorillere isimleri verildi ve yüzlerce çocuktan oluşan muhteşem bir gösteri ile Kwita Izina festivalinin kapanışı yapıldı.

Nesli tükenme tehlikesindeki Gümüş Sırtlı Goriller için yeni doğan festivali

Rwanda Development Board (RDB) Hakkında :

1994 yılında yaşanılan Ruanda soykırımının ardından, Ruanda yaralarını hızla sarmak için turizm başta olmak üzere pek çok alanda çalışmalar yapmaya başladı. Ülkeyi kalkındırabilmek ve daha planlı bir çalışma komitesi oluşturabilmek adına 2009 yılında Ruanda Development Board (RDB) kuruldu. RDB, madencilikten, turizme, doğa ve tarih,  enerji, inşaat, tekstil ve ilaç sektörüne kadar Ruanda’nın daha hızlı bir şekilde refah seviyesine ulaşması için Kigali’deki merkez binasında ve ülke genelinde köy-kasabalarda da çalışmalarını sürdürüyor. 

 

False