Nereye koşuyoruz

Mehmet, Hidayet NBA'de. Mirsad Avrupa'da. Engin Atsür ABD'de üniversiteden NBA'e gidecek ilk Türk olma yolunda.

12 Dev Adam okullarıyla Anadolu'dan yeni yıldızlar kazandırılıyor. Altyapıyla geleceğin milli takımı teminat altında. Ligin kalitesi ise yükseldi.

BASKETBOLUMUZ şu anda büyük sıkıntılar içinde. Federasyonumuz gibi takımlarımız da maddi kaynak bulmakta zorlanıyor. Gelir ve gideri sağlam, maddi yapısı düzgün kulüp sayısı parmakla sayılacak kadar az. Hepimiz naklen yayın, sponsorluk ve reklam gelirleri için, yayın anlaşması, özerklik ve sponsorluk yasalarının çıkmasını bekliyoruz.

Spor bakanımızın sponsorluk ve özerkliğin önümüzdeki günlerde çıkacağını açıklamasının yanı sıra, TRT Genel Müdürlüğü'ne Sayın Şenol Demiröz'ün atanması, bu hayati sorunları kısa bir sürede aşmamızı sağlayacaktır. Bu yazıyı yazmamın nedeni ise, son günlerde basketbolumuzun dibe vurduğunu belirten arkadaşlarıma, basketbolumuzun nereye koştuğunu göstermek.

Bir ilke doğru

Türk basketbolunu, 2001 yılında elde ettiği Avrupa ikinciliğinin ardından 2004 Ocak ayı itibariyle masaya yatırırsak, karşımıza çıkan tablo çok ilginç. Mehmet Okur, Hidayet Türkoğlu NBA'de, Mirsad Türkcan Avrupa'da başarılarına devam ederken, Efes Pilsen ve Genç Milli Takımımız'ın en iyi oyuncularından Engin Atsür'ü ABD North Carolina State Üniversitesi'ne gönderdik. Kardeşi Emre Atsür gibi, eğitiminin yanında basketbolunu geliştirmek isteyen Engin'in üniversiteden NBA'e gidecek ilk Türk baketbolcusu olacağına inanıyorum.

12 Dev Adam Okulları projesi, Haşim Tündoğan ve ekibinin özverili çalışmalarıyla Anadolu'da hızla yürüyor. Basketbolumuza Anadolu'dan takım kazandırma çalışmalarına kaynak yaratmak için hayatiyete geçirilen bu proje, eğer bölgesel lig ile aynı çatı altında birleştirebilirse, en geç iki sene içinde olumlu geri dönüşler alınacağından kimsenin süphesi olmasın.

2010 yılında ülkemizde düzenlenmesi planlanan Dünya Şampiyonası'na oyuncu yetiştirmek amacı ile iki yıl önce Nihat İziç'e kurdurulan Yıldız Milli Takım, meyvelerini vermeye başladı. İspanya’da oynanan Yıldızlar Avrupa Şampiyonası’nda Sırbistan-Karadağ’a yenilerek Avrupa ikincisi olan bu takım geçen hafta Adapazarı’nda yapılan Turgut Atakol Turnuvası’nda Sırbistan-Karadağ’ı iki kez yenerek ne kadar doğru yolda olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu takıma baktığımızda oyun kurucu olarak Hakan Demirel, Caner Şentürk, iki numara Cenk Akyol, Yasin Görlük, üç numara Ersan İlyasova, Erhan Yetim, dört numara Emre Bayev, beş numara Mutlu Demir ve Oğuz Savaş ilk bakışta göze batan isimler.

Bu arada alt yapılarda, yani Yıldız ve Genç Milli seviyelerde FIBA, Avrupa Şampiyonaları’nı her sene oynatma kararı aldı. Biz de bu karara entegre olabilmek için Yıldız A Takım'ın başına Orhun Ene, Yıldız B Takım'ın başına Levent Topsakal gibi Türk basketbolunun önemli isimlerini getirdik. Nihat İziç'in elinde yeşeren, istikbal vaad eden oyuncuların arkasını doldurduk. A Milli Takımımızı teşkil eden oyuncularımızı her an takviye edebilecek Erkan Veyseloğlu, Barış Özcan, Mustafa Abi, Fatih Solak, Vedat Koruk, Barış Güney, Rasim Başak, Tufan Ersöz, Cevher Özer ve Cihat Şahin gibi isimlerden oluşan B Milli Takımımız yukarıda saydığım yıldız ve genç milli oyuncularımızla birlikte fırtına gibi geliyor.

Kalite artıyor

Tüm liglerimize baktığımızda ise heyecan ve kalite olarak son iki seneye göre ciddi bir sıçrama gözlemleniyor. Dört beş sene önce birinci ve ikinci ligde toplam 30 takım mücadele ederken, bugün Birinci Lig'de 14, İkinci Lig'de 32, Bölgesel Lig'de 100 takım mücadele ediyor. Hedef, 81 ilde basketbolu oynatmak. Ümitle beklenen özerlik ve sponsorluk yasaları olmadığı bir dönemde, sayın devlet büyüklerimizin kabul ettiği karmaşık ve hantal spor mevzuatı çerçevesinde, basketbolu bu konuma getirmenin önemini basketbolseverlerin takdirine bırakıyorum.

GELECEĞİ PARLAK

Türk basketbolunun gelecek vaad eden genç yıldızı Engin Atsür, ABD North Carolina State Üniversitesi nde eğitimi yanında spor kariyerini de geliştiriyor. Engin'in gelecekte NBA'e üniversiteden giden ilk Türk basketbolcu olması bekleniyor.
Yazarın Tüm Yazıları