GeriSeyahat Nefertiti’ye özel salon
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nefertiti’ye özel salon

Nefertiti’ye özel salon

Dünyanın en eski gemi batığı 'Uluburun' Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde tanıtılıyor. Kraliçe Nefertiti'nin dünyadaki tek altın mührü ve fildişi menteşeli en eski kitap gibi nice eşsiz kalıntılarla hazine dairesinin kapıları da açılıyor.’Uluburun’ batığı için müzede özel bir salon yaptırıldı.

ANTİK çağdan günümüze ulaşan, dünyanın en eski batığı 'Uluburun' gemisi, 23 Temmuz 2000 Pazar günü Bodrum Kalesinde sergilenmeye başlanacak. Yaşayan müzecilik anlayışı ile çalışmalarını sürdüren Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi çalışanlarının yoğun çabaları sonucu yeni bir halka daha ekleniyor. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü T. Oğuz Alpözen ve ekibince 1982 yılında bulunarak İ.Ö 14. yüzyıla tarihlendirilen bu Geç Tunç Çağı batığının sualtı kazı çalışmaları 1984-1994 yılları arasında Prof. Dr. George F. Bass ve Dr. Cemal Pulak yönetiminde gerçekleştirildi.

Kültür Bakanlığı'nca batığın buluntularının sergilenmesi için Bodrum Kalesi Ulubahçede yaptırılan özel salonda 'Uluburun' gemisinin tıpkı-model örneği yanısıra Mısır Kraliçesi Nefertiti'nin dünyadaki tek altın mühürü, bugüne değin ele geçen en eski kitap, altın kaplama ve bronz tanrıça yontusu, Suriye-Filistin bölgesi halkı Kenan'lılara özgü altın takılar, Kenan-Miken kılıçları v.b gibi nice eşsiz kalıntılar yer alıyor.

Dünyanın ilk bilimsel sualtı kazısından elde edilen tüm kalıntılar, ulusal bir araştırmaya evrensel nitelik ve boyut kazandırırken, yaklaşık 3400 yıl önce batan 'Uluburun' gemisinin son limanı Bodrum Kalesi oluyor.

25 bin dalış yapıldı

Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü (INA) tarafından 52-61 metre derinlikte 11 yılda gerçekleştirilen sualtı kazısı için 'Uluburun' batığına 6.600 saat harcanarak 25.000 dalış yapıldı. Kaş'ın 8.5 kilometre güneyindeki 3400 yıllık 'Uluburun' batığı, T.Oğuz Alpözen'in verdiği bilgiler doğrultusunda, Mısır, Suriye, Anadolu ve Batı Akdeniz yelpazesinde yoğun bir deniz taşımacılığının varlığının belgelirini sunuyor. Geç Tunç Çağı'nda Doğu Akdeniz bölgesinde, bakır, kalay gibi birçok hammaddenin doğudan batıya deniz yolu ile taşındığı izlerinin üstünü açıyor. Bu nedenle, bir Fenike(Kenan) gemisi olduğu saptanan 'Uluburun', antik çağın deniz ticaretine ilişkin önemli bilgileri gün ışığına kavuşturuyor.

False