GeriSeyahat Neden Şarköy’e gitmeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Neden Şarköy’e gitmeli

Neden Şarköy’e gitmeli

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı Türkiye’nin mavi bayraklı plajları listesinde Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan sadece üç ilçe yer alıyor: Ayvalık, Gömeç (Balıkesir) ve Şarköy (Tekirdağ). İstanbul’a otobüsle 3,5, özel araçla 2,5 saat mesafede olan Şarköy, 20 yıl önce, başta İngiliz ve Almanlar olmak üzere yabancı turistlerin uğrak yerlerindendi.

Hatta bir dönem öyle bir doluluk yaşanmıştı ki belediye anonslarıyla yabancı turistlerin bir kısmına kalacak yer kalmadığı belirtilerek, ilçe sakinlerinden evlerine yabancı turist misafir edip edemeyecekleri sorulmuştu. Sonraki yıllarda altyapı çalışmalarındaki eksiklikler, Şarköy’ün gözden düşmesine neden oldu. İki yıl önce nihayet bu çalışmalara ağırlık verildi ve yıllardır devam eden su ve kanalizasyon sorunları sona erdi. Cadde ve sokaklar geçme taşla döşendi, plajın yanındaki sahil şeridi boyunca palmiyeler dikildi ve ilçe biraz daha güzelleşti. Bu yazıda, neden Şarköy’ü tercih etmeniz gerektiğini okuyacaksınız.

NASIL ULAŞILIR Bilhassa İstanbullular için otobüsle sadece 3,5 saatte, özel araçla ise ortalama 2,5 saatte ulaşabilen Şarköy, özellikle haftasonu tatilleri için ideal. İstanbul Esenler otogarından Şarköy Seyahat ve İstanbul Seyahat otobüsleri, Kadıköy sahilinden ise Şarköy Seyahat otobüsleri Şarköy’e yolcu taşıyor. İlçede akşamları saat 21:00 sonrası yolların bir kısmı araç trafiğine kapatılıyor. Yıllardır süren fayton geleneği sürüyor ve turistlere hizmet ediyor. İlçede en yaygın ulaşım aracı bisiklet. Bisikletle gezmeyi sevenler için özellikle güneş battıktan sonra saat 19:00-21:00 arası sahil boyunca yapılacak geziler çok keyif verici olabilir. Bisiklet kiralanıyor. Şarköy plajı ve sahil şeridi oldukça uzun. Öyle ki bisikletle 2 kez gidip gelmek yaklaşık 45 dakika tutuyor.

TÜRK ŞARABININ ÜSSÜ Şarköy’de, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın Gülor isimli küçük bir şarap fabrikası bulunuyor. Şarköy’e bağlı olan ve minibüsle 15-20 dakika mesafedeki Mürefte beldesinde, adını beldede bulunan Doluca Tepesi’nden alan Doluca şarapları üretiliyor. Her yıl İstanbul’dan Şarköy’e ve Mürefte’ye şarapçılık ve üretimi konularında geziler düzenleniyor. Eylül ayının başında ise Şarap ve Bağbozumu Festivali yapılıyor. İlçede en yaygın tarım ürünleri üzüm, zeytin ve ayçiçeği olduğundan şarapçılık, zeytinyağı ve ayçiçek yağı üretimleri yaygın.

ÇEVRESİNDE NERELERE GİDİLİR Şarköy’den günübirlik Avşa-Marmara-Çınarlı ada turları düzenleniyor. Biletler ilçenin meydanında yer alan Kızılay Aile Çay Bahçesi’nden temin edilebiliyor. Şarköy’e bağlı ve yaklaşık yarım saat uzaklıktaki Uçmakdere köyüne her yıl çok sayıda gezi düzenleniyor. Geçmişte Rumların yaşadığı bu köyün sahil kesiminde bulunan kamping alanlarında kamp çadırları bulunuyor. Denizi çok temiz ve soğuk olan Uçmakdere’de ipek böcekçiliği ve tütüncülük yaygın. Şarköy’e oranla daha fazla korunmuş bir bölge olan Mürefte de tarihi havası ve şarap evleriyle bir gün ayırıp gezilmesi gereken yerlerden.

NEREDE YENİR Balık ve ilçenin şarabını tatmak için, Deniz Restaurant’a uğramalısınız. Alper Dondurma’nın peynir helvasıyla birlikte ikram edilen dondurmaları denenmeli. Kebap tercih edenler, Karadeniz Pide Salonu’nda yiyebilir. Şarköy’e özgü simit için adres, Şeker Simit Fırını. Midye tava ve kokoreç sevenler ise sahildeki büfelere bir göz atmalı.

www.sarkoyunsesi.com www.sarkoy.gov.tr
False