Neden makarna

Çünkü makarna çağlar boyu en sevilen yemeklerden biri olmuştur. Çünkü makarna üzerine hazırlayacağınız onlarca çeşit sos ve çok çeşitli sunum şekliyle sofralarımıza renk veren yeni tatlar yaratmaya çok müsait bir besin maddesidir.

Çünkü makarna sofralarımızda ana yemek olmaktan tutun da salata olmaya kadar birçok rol üstlenmiş bir gıdadır. Çünkü makarna yapılışı bakımından çok pratiktir ve çocuklar da ona bayılır. Makarnayı marketlerde satıldığı şekliyle, kuru olarak tüketebileceğimiz gibi evde çeşitli malzemelerle açarak taze olarak da tüketebiliriz. Böyle evde açılmış makarnanın bizdeki adı "kesme aş" tır. Buna ev eriştesi ye da mantı da diyebiliriz. Bir de Anadolu mutfağının dillere destan olabilecek nitelikteki "siron, sırın, bükme" denilen bir makarnası vardır. Makarna çeşitliliği açısından bir sıkıntımız olduğunu düşünmüyorum ama bence biz Türkler makarna sosu yapmaktaki yaratıcılığımızı artırmalıyız. Böylece pratik yemekler listemize bir sürü yemek eklenecektir.

Patatesli sosisli poğaça

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 1 çay bardağı eritilip ılıtılmış bitkisel margarin

á 1 çay bardağı sıvıyağ

á 1 çay bardağı yoğurt

á 1 adet yumurta

á 1 çay kaşığı tuz, tozşeker

á 1 paket kabartma tozu

á 7 su bardağı un

İç harcı için ;

á 3 adet orta boy haşlanmış patates

á 3-4 adet orta boy sosis

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için;

á 2 adet yumurtanın sarısı

Eritip hafifçe ılıttığınız margarini, sıvıyağı, yoğurt, yumurta ve sirkeyi derin bir karıştırma kabına aktarıp çatal yardımıyla 1-2 dakika kadar çırpın. Üzerine tuz, tozşeker ve kabartma tozunu ekleyerek çatalla çırpmaya devam edin. Unu da azar azar ilave ederek, kulak memesinden biraz daha sert ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında bir saat kadar dinlendirin. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, onları avuçlarınızın arasında çay tabağı büyüklüğünde açın. Haşlanmış ve rendelenmiş patatesi derin bir kaba koyun. Üzerine tavla zarı formunda küp küp doğranmış sosisleri ekleyip çatalla iyice karıştırın. Tuz ve karabiberi de serpin. Çay tabağı büyüklüğündeki hamurların içine patatesli sosisli harçtan birer yemek kaşığı kadar koyup uçlarını üstte toplayın. Hamurları isterseniz D şeklinde de kapatabilirsiniz. Üzerlerine hafifçe bastırarak yassılaştırın. Hazırladığınız yuvarlak poğaçaların üzerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürüp yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Poğaçaları 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 35-40 dakika, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Bu dayanıklı poğaçaları ılık ya da sıcak olarak ikram edebileceğiniz gibi ağzı kapalı bir kapta uzun süre saklayabilirsiniz.

Fındıklı zerdeçal keki

Malzeme listesi

á 3 adet yumurta

(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 2 su bardağı esmer tozşeker

á 200 gr bitkisel margarin

(oda sıcaklığında iyice yumuşamış olmalı)

á 1 paket vanilya

á 3,5 su bardağı un

á 1 paket kabartma tozu

á 1 su bardağı ılık süt

á 3 çay kaşığı toz zerdeçal

(Hint safranı ya da turmerik de denir)

á 1 adet limonun kabuğunun rendesi

á 1 su bardağı ince çekilmiş fındık içi

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin ve geniş bir kaba kırın. Üzerine esmer şekeri ekleyip mikserin yüksek devriyle, şeker iyice eriyinceye kadar 3-4 dakika çırpın. Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve vanilyayı da ilave edip 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Diğer taraftan, Hint safranı da denilen toz zerdeçalı ılık sütün içine aktarıp kaşıkla karıştırın ve yumurtalı karışımın üzerine aktarın. Rendelenmiş limon kabuğu ve fındık içini de ilave edip tüm kek malzemelerini 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu başka bir derin kapta elinizle karıştırın. Bir tel süzgeç yardımıyla eleyerek kek hamuruna ekleyin. Tahta bir kaşık ya da plastik spatula yardımıyla karıştırmaya devam ederek malzemelerin birbirine iyice karışmasını sağlayın. Elde ettiğiniz koyu boza kıvamındaki hamuru, en az 30 santim çapında, kenarları yüksek bir kalıba ya da kelepçeli kek kalıbına aktarın. Hazırladığınız keki, 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırının orta rafında, iyice kabarıp üzeri altın sarısı oluncaya kadar, en az 45 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. Dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları