NBA'in Türk yorumcuları

Güncelleme Tarihi:

NBAin Türk yorumcuları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2003 20:48

Amerikan profesyonel basketbol ligi NBA'de sezonun sonuna geldik. İki finalist takım New Jersey Nets ve San Antonio Spurs kıyasıya bir mücadele veriyorlar. Bu mücadeleyi Türkiye'den çok sayıda yorumcu dergi ve gazete sayfalarında, internet sitelerinde yorumluyor.

20 yıl önce Türkiye'de yavaş yavaş tanınmaya başlanan NBA kendi yazar ve yorumcularını da üretti. Murat Murathanoğlu'nun öncülüğünü yaptığı NBA yorumculuğu şimdi daha genç bir kuşakla devam ediyor. Kaan Kural, NTV ekranlarından milyonlara naklen maç yorumluyor ve artık sokakta bile rahat dolaşamıyor. Çok sayıda genç yorumcu NBA'in yıldızlarını en ince detaylarıyla kaleme alıyorlar. Tabii internet devrinde iyi bir NBA uzmanlığı için tam bir bilgisayar kurdu olmak şart. Sadece Michael Jordan'la büyüyen kuşak değil yıllarını basketbola vermiş Yalçın Granit de her gün birkaç saatini internette dolaşarak geçiriyor.

Murat Murathanoğlu (45)

NBA'İ TÜRKİYE'YE O TANITTI

Türk Basketbolunu Geliştirme Vakfı (TÜBGEV) yöneticisi. Overtime Dergisi ve basketbolseverler.com sitesinde yazıyor. 1983'te ABD'den kesin dönüş yaptığında Türkiye'de NBA çok az tanınıyordu: ‘‘NBA'yle ilgili bir şey söylediğimde herkes ağzı açık bakardı. Önce 1985'te Basket dergisinde ilk NBA yazılarını yazmaya başladım. 1987'de TRT'de haftada bir banttan maç özetleri veriyorduk. 1990'larda canlı yayın yapmaya başladık. Şimdi playofflarda Hidayet'in oynadığı maçlarda saat 04.00'e doğru neredeyse evlerin yarısında ışık yanıyor. Bizden birilerinin işin içine girmesi NBA'yi müthiş gündeme getirdi.’’ Genç kuşaktan birçok yazar onun NBA yazılarını okuyarak büyüdü.

Yalçın Granit (71)

Günde 5 saat internette

Eski milli basketbolcu, Galatasaray basketbol şubesi başkanı. NBA yorumları Hürriyet'te yayınlanıyor. NBA'yi ilk izleyen spor adamı: ‘‘1960'lı yıllarda efsanevi Boston Celtics'in başantrenörü Red Auerbach ve oyun kurucusu Bob Cousy Türkiye'ye gelmişti. Onlarla tanıştım ve NBA'da nasıl profesyonel bir yapı bulunduğunu anladım. O yıllarda USA Today'e aboneydim. Bu sayede maçları takip ederdim.’’ Şimdi bürosunda her gün beş-altı saatini NBA'yle ilgili siteleri dolaşmaya ayırıyor. ABD'daki oğluna kitaplar ısmarlıyor: ‘‘Bu spora yıllarını vermiş John Wooden, Bill Russel gibi insanların bilgilerini nasıl paylaştıklarını merak ediyorum. Acaba Türkiye'ye uyarlayabileceğimiz bir şeyler olabilir mi diye düşünüyorum.’’ Granit'in ilgisi daha çok antrenörlere dönüyor ama tüm yıldızlar arasında en beğendiği oyuncu San Antoniolu Tim Duncan.

KAAN KURAL (29)

Sokakta rahat adım atamıyor

Boğaziçi Üniversitesi uluslararası ilişkiler mezunu ama mesleğini hiç yapmadı. Halen Vatan gazetesinde basketbol yazarlığını, NTV kanalında da NBA yorumculuğunu sürdürüyor: ‘‘Geçen aralık ayında televizyon yorumculuğuna başladığım ilk maçta kendimi dinledim ve ‘Bu kadar da kötü olmaz canım' dedim. Zaten hızlı konuşurum, bir de tekliyorum. Ama çevremdekiler ‘merak etme olur' diyordu. Daha sonra sanki evde bir arkadaşıma anlatıyormuş gibi yapmayı denedim ve üç ay içinde kabul edilebilir bir seviyeye geldim.’’

Sokağa çıktığında sık sık yolu kesiliyor, yorumları birinci ağızdan alınıyor, yorumlarına eleştiriler getiriliyor: ‘‘Birkaç ay önce Beşiktaş-Üsküdar vapurunda pazar çantalı orta yaşlı bir kadın yanıma oturdu. Mehmet Okur'un niye az süre aldığından başladı, maçlar yüzünden uykusuz kaldığı için eşinin kızdığını anlattı. Hayretler içinde dinledim.’’

Lise yıllarında Sports Illustrated ve USA Today okuyarak NBA'e merak sarmış. Muhabir, yazar ve yazı işleri müdürü olarak Spor&Spor ve Fast Break dergilerinde, Yeni Yüzyıl ve Radikal gazetelerinde çalışarak bugünkü noktaya geldi. Her naklen maç yayını öncesi üç saat takımlarla ilgili tüm bilgileri gözden geçirip Amerikalı yazarların yorumlarını okuyor.

En iyi beş: J. Kidd, Kobe, T-Mac, Duncan, Shaq

ORKUN ÇOLAKOĞLU (19)

Geleceğin en iyi yazarı deniyor

St. Benoit Lisesi son sınıf öğrencisi, bugün ÖSS'de ter döküyor. 12 yaşında NBA'ye ilgi duymaya başladı: ‘‘O zamanlar bu kadar yayın yoktu. Los Angeles Lakers'ı tutuyordum. Lakers yenildiği zaman okula moralim bozuk gidiyordum.’’ batug.com sitesindeki yazıları yaratıcılık ve hikaye uslubuyla dikkat çekiyor. Kaynak olarak Amerikan gazetelerinden ve dedikodu içerikli internetten faydalanır. Pivot dergisi yayın yönetmeni Gökmen Ertem'e göre ‘‘geleceğin en iyi NBA yazarı’’. NBA yazarlığını günlük gazetede sürdürmek istiyor.

En iyi beşi: J. Kidd, Kobe, K. Garnett, Duncan, Shaq

ALİ UMUT YORULMAZ (28)

Geleceğin yıldızlarını yazıyor

Bir inşaat firmasında yönetici. Pivot dergisinde ve batug.com internet sitesinde yazıyor. 1989-90'da Detroit Pistons'ın şampiyonluğu döneminde NBA'yle ilgilenmeye başlamış, bu yüzden hálá sıkı bir Dennis Rodman hayranı: ‘‘İki yıl önce batug.com sitesini görünce ‘adamlar yazıyorlar ya' dedim. Bir süre sonra ben de yazmaya başladım. Şimdi çaylak oyuncularla ve draftlarla ilgili yazıyorum. Gelecek vaat eden oyuncuları üniversiteden itibaren takip ediyorum.’’

En iyi beşi: Kidd, T-Mac, K. Garnett, Duncan, Shaq

ALİM KARASU (28)

Jordan'ı diskette okula taşıdı

Yıldız Teknik Ünivesitesi bilgisayar mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisi. Ortaokul yıllarında Michael Jordan'a duyduğu hayranlıkla NBA'i izlemeye başladı. Öyle ki lise yıllarında sabah karşı internetten kaydettiği Jordan görüntülerini okula götürüp arkadaşlarına izlettiriyordu. Geçen yıl batug.com web sitesinde ilk yazılarını kaleme almaya başladı. Sitenin Milwaukee Bucks sorumlusu oldu. Geçen kasımda Pivot dergisinde NBA takımlarının genel durumları ve takımlar arasındaki takaslar üzerine yazmaya başladı.

En iyi beşi: S. Marbury, T-Mac, D. Nowitzki, Brand, Y. Ming

KEREM YILMAZ (22)

Gözü sokakta

Uludağ Üniversitesi uluslararası ilişkiler son sınıf öğrencisi. Bu yılın başında bir başka NBA yazarı Mete Aktaş'ın tavsiyesiyle 6. Adam dergisinde yazarlığa başladı. Daha çok 29 takımın ve play-offların genel değerlendirmesi üzerine yazıyor: ‘‘Ama asıl uzmanlık alanım sokak basketbolu. ABD'de sokak efsanelerini, gerçek şov oyuncularını daha iyi tanıyorum.’’ Aynı zamanda Bursa amatör liginde basketbolcu.

En iyi beşi: J. Kidd, T-Mac, K. Garnett, B. Wallace, Shaq

METE AKTAŞ (27)

Hayatımın işini yapıyorum

Marmara Üniversitesi İngilizce öğretmenliği kıdemli öğrencisi. Serbest tercüme yapıyor. NBA ile ilişkisi 20 yıl önceye dayalı:‘‘Basketbolcu ağabeyimi seyretmek için ailece maçlara giderdik. Seattle'daki amcam da NBA maçlarının kasetlerini gönderirdi. Bu sayede ilk NBA maçını 1982-83 sezonunda izledim. Murat Murathanoğlu'nun Basket dergisindeki yazılarını da defalarca okurdum.’’

Henüz 12-13 yaşında, Amerikan dergilerine abone olur. Bir yandan da cep harçlıklarını Kadıköy'deki rekor mağazasından aldığı NBA maç kasetlerine yatırır. Magic Johnson ve Kareem Abdul-Jabbar hayranlığı yüreğine Los Angeles Lakers sevgisi yerleştirir. Johnson AIDS'e yakalandığını açıkladığı gün okulda hüngür hüngür ağlar.

2000'de turkishbasketball.com sitesinin NBA sayfalarını hazırlar. Aynı yılın kasım ayında Fanatik Basket gazetesinde ilginç detaylara yer verdiği NBA Action sayfasını hazırlamaya başlar. Bunu 6. Adam dergisindeki NBA editörlüğü ve Milliyet gazetesindeki yazarlık izler: ‘‘Şimdilik hayatımın mesleğini yapıyorum. Gittiği kadar da devam edeceğim. Tek şikayetim bazı kişilerin ‘NBA'e çok fazla yer ayrılıyor' diye veryansın etmesi.’’ Arşivinde 2000’e yakın dergi ve 300'e yakın maç kaseti var.

En iyi beşi: J. Kidd, Kobe, T-Mac, Duncan, Shaq

KORAY ÖZKAL (21)

Yıldızların özel hayatı onun işi

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi kamu yönetimi ikinci sınıf öğrencisi. Pivot dergisinde yazıyor. Dergi editörü Gökmen Ertem'in ‘‘Bu işe elini verirsen kolunu kaptırırsın. Bizim de yeni bir yazar kuşağına ihtiyacımız var’’ lafları ona cesaret verir. Basketbolcuların özel hayatlarını ele aldığı, ilginç bilgiler verdiği portreler yazar. Hálá bir Rockets taraftarı ama Türk oyuncular sayesinde Detroit Pistons ve Sacramento Kings'i de destekliyor.

En iyi beşi: S. Francis, J. Stackhouse, T-Mac, D. Nowitzki, Shaq

BARIŞ KARAGÖZLER (25)

Takım-oyuncu ilişkilerini yazıyor

ODTÜ mezunu, makine mühendisi, Ankara'da ODTÜ Biltir'de çalışıyor. Bir seneden bu yana 6. Adam basketbol dergisinde NBA yazarı. Daha çok takımların yönetim stratejileri üzerine yazıyor. Takımlar ve oyuncu birliği arasındaki ilişkiler, NBA'deki kuralların değiştirilmesi veya yeniden yorumlanması onun uzmanlık alanına giriyor. Çocukluğu ve gençliği İngiltere, İzmir, Malatya ve ABD arasında mekik dokuyarak geçti. NBA'ye ilgisi 12-13 yaşlarında ailesiyle ABD'nin Cincinnati şehrinde yaşarken ortaya çıktı, 18-19 yaşlarında bu ilgi arttı:‘‘Beş-altı arkadaş ikissnba.com sitesini kurduk.’’ Sıkı bir Miami Heat taraftarı. En çok başvurduğu haber kaynakları arasında nba.com, espn.com, prosports.com'u sayıyor ve Amerikan gazetelerini internetten takip ediyor. Hobi olarak gördüğü NBA yazarlığını ciddi bir teklif alırsa profesyonel olarak yapmayı da düşünüyor.

En iyi beşi: J. Kidd, Kobe, K. Garnett, Duncan, Shaq

KEMAL CAMBAZOĞLU (24)

Maçlardan sonra zombi gibiyiz

ODTÜ inşaat mühendisliği mezunu, aynı bölümde doktora yapıyor. 6. Adam basketbol dergisinde yazıyor. 1994'te ODTÜ'ye internet gelince gün doğar. Bir de Virtual Game gibi oyunlar çıkınca artık oyuncular ve takımlarla ilgili her detayı bilmek farz olur, hem de 29 takımın ilk beşini ezbere sayacak kadar. Dergi yazılarını yazmak için çok sıkı bir ön çalışmanın gerektiğini belirtiyor: ‘‘İnternet kaynaklarının yanı sıra elbette NBA TV'den maçları izliyoruz. Bu yüzden ortalıkta zombi gibi dolaşıyoruz. Sabah saat 03.00'teki maçı izleyip sabah 07.00'de uykulu gözlerle işe gittiğimiz çoktur.’’ NBA'de eski göz ağrıları Seattle Supersonics ve Michael Jordan'dı. Şimdi Türk oyuncular Detroit Pistons ve Sacramento Kings'i destekliyor, Lakers'ı sevmiyor.

En iyi beşi: J. Kidd, T-Mac, K. Garnett, C. Webber, Shaq
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!