NBA oyuncusu getirmek mantıklı değil

Güncelleme Tarihi:

NBA oyuncusu getirmek mantıklı değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2011 00:00

Eski Milli Basketbolcu İbrahim Kutluay, NBA'daki lokavt süresince Türkiye'de oynatılan oyuncuların verimli olamadığını, kısa sürede başarılı olmalarının da mümkün olamayacağını belirtti.

Kutluay, bir özel okulda konferans vermek üzere geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, NBA'de sona eren lokavt sürecinin ardından bazı basketbolcuların ABD'ye geri dönmesinin Türkiye ligini etkilemeyeceğini belirtti.

Hem Türk hem yabancı basketbolcuların NBA'deki grev yüzünden Türkiye'de kısa sürede olsa basketbol yaşantılarına devam ettiklerini, bunun izleyici açısından güzel bir durum olduğunu belirten Kutluay, “Belki bir daha bu tarz oyuncuları beraber, karşılıklı izleme şansı olmayacak. Birçok basketbolseverin onları yakından izleme şansı oldu” dedi.

Kutluay, gelinen noktada lokavt sürecinin bitmesiyle NBA oyuncularının ABD'ye geri dönmeye başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Bunlar ülkelerine geri dönüyorlar. Bu süre zarfında takım kimyalarının bozulması söz konusu. Bu kadar kısa sürede oyuncuların ne verim verdiği tartışılmalı. İyi mi kötü mü oldu bana göre sorgulanmalı. Bugüne kadar gelen oyuncuların, Beşiktaş'da oynayan Deron Williams dışında çok büyük verim verdiği, katkı sağladığını düşünmüyorum. Williams da geldiği günden beri gerçekten seyircilere, takım arkadaşlarına örnek bir davranış sergiledi, çok sevildi. Ama neticede elde edilen bir başarı yok. Beşiktaş'ın bundan sonra nasıl bir yol çizeceği de merak konusu. Diğer oyunculara baktığınızda çok kısa süre burada kaldılar, ülkelerine geri dönüyorlar. Takımların daha sağlıklı karar vermesi gerekiyor. Anlık çözümlerden ziyade doğru planlamayla uzun vadeli adımlar atılması gerekiyor. Kısa vadede NBA oyuncusunu getirip adapte olmasını beklemek çok akıllıca gelmiyor.”

Basketbol altyapısı

Kutluay, basketbol milli takımının daha iyi yerlere gelmesi için altyapıya önem verilmesi gerektiğini, ayrıca, altyapıdaki başarılı gençlerin üstyapıda da doğru yönlendirilmesi ve değerlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Yıldız, genç ve ümit takımda başarılara imza atıldığını ifade eden Kutluay, şöyle devam etti:
“İyi bir genç jenerasyona sahibiz, ancak, bu jenerasyonun iyi kullanılıp kullanılmadığı konusunda endişelerim var. Altyapılarda, yıldız, genç takımda büyük başarılar kazanılıyor. Fakat, üst yapıya çıktığımızda bu oyuncularımızı tecrübelendirme veya onların yeteneklerinden faydalanma ortamını sunamadığımızdan dolayı bu gibi gençler oynadıkları takımda yeterli süre alamıyorlar. Bu da tabi ki hem zaman hem de yetenek kaybına neden oluyor. Bu konuda ciddi plan ve proje üretilmesi gerekir. Türk basketbolunun ilerisi açısından bu gençler çok önemli. Nitelikli oyuncuların yetişmesi açısından gerçekten önemli projele ihtiyaç var.
Ben de kendi adıma 2001 yılında kurmuş olduğum İbrahim Kutluay Basketbol Akademiyi daha geliştirip, ülke çapına yayıp, bu tarz oyuncuları yetiştirmek adına ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyorum. Basketbola sevgiyi, ilgiyi arttırmak için çeşitli etkinlikler yapıyoruz.”

Kutluay, İbrahim Kutluay Basketbol Akademisi'nin İstanbul'da 7 ayrı yerde çalışmalarını sürdürdüğünü, bine yakın öğrencilerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!