NBA’de büyük şov

Güncelleme Tarihi:

NBA’de büyük şov
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Basketbol yıldızlarını buluşturacak All-Star 2000 11 Şubat'ta San Fransisco, Oakland Arena'da başlıyor.

Basketbolun beklenen karşılaşmalarına bir hafta kaldı. Gelecek cumartesi günü ligin başarılı çaylakları, ağabeyleriyle kapışacak. Üç sayı ve slam-dunk yarışmaları yapılacak. Pazar günü ise 1999-2000 sezonunun en başarılı oyuncuları, geleneksel Doğu-Batı maçında karşı karşıya gelecek.

NBA hayranları bu All-Star Haftasonu şenliğini özlediler. Çünkü geçen yıl lokavt nedeniyle lig geç başlamış ve All-Star etkinlikleri yapılamamıştı. Bu yüzden San Francisco-Oakland'daki All-Star 2000, heyecanla bekleniyordu. Doğu ve Batı karmalarının maçı, kimilerine göre NBA'in en önemli olayı olan All-Star 2000’in en önemlisi ve sonuncusu.

All-Star haftasonunda üç sayı ve slam-dunk yarışması ile NBA'de ilk sezonunu geçiren oyuncuların ‘‘yılın çaylağı’’ seçilmeye uğraştıkları ‘‘rookie challenge’’ maçı düzenleniyor. Aktiviteler arasında bir de, 1998'de başımıza çıkan 2-ball hadisesi var ki, neden yapıldığını anlayabilmiş değilim. Umarım yakında kaldırılır.

SLAM DUNK 2000

Yarışacak altı oyuncuya bakınca, bu yılki mücadelenin de tarihe geçeceği kanaatindeyim. Slam dunk (smaç) yarışmasında, yükseğe sıçramanın yanı sıra, finalistin ‘‘hang time’’ denilen havada kalma süresine, smacın zorluk derecesi ve estetiğine puan veriliyor.

Slam Dunk 2000'de de bu konularda oldukça gelişmiş gençler yarışacak. Favori tabii ki Torontolu Vince Carter. Bu mucize adam, Kobe Bryant'ın pabucunu dama attı. Jordan'dan fazla sıçramasının yanı sıra, havada kalma süresi ve havadayken tasarlayıp gerçekleştirdikleri açısından da hiç aşağı kalmıyor.

İzleyecek olanlara ne mutlu ki, Carter'ın rakipleri onu zorlayacak: Kuzeni ve takım arkadaşı Tracy McGrady, yarım porsiyon bir Kevin Garnett, Houston'ın çaylak point guardı Steve Francis.

Diğer ‘‘jammer’’lar; Miami koçu Pat Riley'nin peşinde olduğu Philadelphia'lı çaylak Larry Hughes, Detroit'te kendini bulan eski NCAA yıldızı Jerry Stackhouse ve All-Star 2000'in evsahibi Golden State'i temsilen Antawn Jamison.

ÜÇ SAYI KRALI ÇEKİŞMESİ

NBA'de üç sayı yayı, FIBA basketbolu sahalarındakinden yaklaşık bir metre daha geniş. Buradan 40 yüzdeyle şut sokan oyunculara da ‘‘sharpshooter’’, ‘‘sniper’’, ‘‘punisher’’ gibi adlar takılıyor. Genelde shooting guardlar arasından çıkan en iyi yüzdeli üççüler her yıl All-Star haftasonunda yarışıyor ve biri kral oluyor. Utah'ın keskin nişancısı Jeff Hornacek, bu yıl bu ünvanı birden fazla kazanan dördüncü oyuncu olmaya çalışacak. Ama Hornacek'in bu yılki performansına ve diğer yarışmacılara bakılırsa, bu ihtimal pek güçlü değil.

1986'da başlayan ‘‘shoot-out’’ların ilk üçünü, isteyerek potalı üçlük sokan tanıdığım tek basketbolcu olan Larry Bird kazanmıştı. O bırakınca meydan boş kaldı, Şikagolu Craig Hodges üç kez kral oldu. Mark Price'ın iki galibiyeti var. Diğer birincilerin hepsi halen ligde oynuyor: Dale Ellis, Glen Rice, Tim Legler ve Steve Kerr. Ama hiçbiri ikinci kez krallık iddiası taşımıyor. Hornacek dışında. Kim kazanır derseniz, Hubert Davis favori, Ray Allen plase, Dirk Nowitzki sürpriz.

YILIN ÇAYLAĞI

Aralarından bu yılın en iyi çaylağının seçileceği ikinci takımda ise sezonun en çok sayı ortalamasına sahip 50 oyuncusu arasına giren üç yeniyetme var.

Point guard, 18.4 ortalamayla Steve Francis. Bu kafadan kontak çaylak, ‘‘kimseyi tanımam arkadaş’’ anlayışıyla bildiğini okuyan süper yetenek.

Çaylak forvetlere gelince... İkisi de bu ilk yıllarında takımlarının lideri olan genç yıldızlar. Power forvet, maç başına 18,2 sayı ve 10,2 ribauntla (NBA yedincisi) Chicago Bull Elton Brand. Ocak'ta ‘‘ayın çaylağı’’ ödülünü kaptı. Yeniden yapılanmaya giren takım bir yandan da Fred Hoiberg, BJ Armstrong, özellikle de takımın ası Toni Kukoc gibi oyuncuları kenarda tutan sakatlıklarla boğuşurken, küçük Shaq görünümlü ama basketbol dehasını fizik gücüyle birleştirmeyi başaran Elton Brand, Chicago'da ‘‘last man standing’’di. Geleceğin Bulls'u, Kukoc'un değil, onun çevresine kurulacak.

Kısa forvette ise Clippers'ın 17.3 sayı, 7.2 ribaunt ortalamalı genç yeteneği Lamar Odom var. İstatistikleri, yıldız adaylığı sertifikasını onaylamış durumda.

Yukarıda bahsettiğim bu üç oyuncudan biri, maç sonrasında yılın en iyi çaylağı ödülünü alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!