Nasıl şık bir fanatik olabilirsiniz?

Güncelleme Tarihi:

Nasıl şık bir fanatik olabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2002 22:15

Dünyanın ilk futbol-moda dergisi Sepp, Dünya Kupası'yla birlikte piyasaya çıktı. Dergi adını, 1954'te Dünya Kupası’nı alan Federal Almanya milli takımının teknik direktörü Sepp Herberger'den alıyor. İlk sayısında ünlü modeller milli takım formalarıyla poz verdi.

Sepp Dergisi'nin ilk sayısı, şu anda bazı ülkelerde en şık mağazalarda satılıyor. Çok az sayıda çıkarılmış. Örneğin Londra'da yalnızca ünlü Harvey Nichols mağazalarında 400 sayı bulunabiliyor, 7.5 sterlinden satılıyor. Aslında belki böyle bir dergi için geç bile kalındı. Futbolcular kalabalık bir kitle tarafından idol olarak kabul edilip her yaptıkları taklit edildiğine göre, modacıların bundan faydalanmak istemesi doğaldı.

Derginin ilk sayısında kapakta Chanel'in ünlü modeli Devan Aoki'nin bir futbol forması ve sırtına astığı futbol ayakkabılarıyla bir resmi var. Derginin içinde de süpermodeller kol geziyor: Karolina Kurkova, Frankie Rayder, Isabelli Fontana çeşitli ülkelerin futbol formalarıyla poz vermişler. Dergide ‘‘nasıl şık bir fanatik olabilirsiniz’’ konulu yazılar da var. Derginin okuyucuları isterlerse Paul Smith, Donatella Versace, Kostas Murkudis ya da Atsuro Tayama gibi ünlü modacıların, Sepp markasıyla ürettikleri özel futbol şortlarından alabiliyorlar.


ZENGİN KİTLEYE YÖNELİK

Derginin ve markanın yaratıcısı Markus Ebner, Sepp'in stadyumları doldurarak kendilerini kaybetmiş bir şekilde tezahürat yapan, küfreden, sahaya ya da diğer seyircilere birtakım nesneler fırlatan futbol fanatiklerinden çok, Dünya Kupası maçlarını evlerinde şık bir koltuğa kurulup, ellerinde bir içki kadehiyle avangard Bang & Olufsen tasarımı dev bir televizyondan izleyenlere yönelik olduğunu belirtiyor. Çünkü artık futbol, sadece alt ve orta sınıf kitleleri değil, en üst sınıfları da kendine çekmeyi başarabiliyor.

Markus Ebner ‘‘Neyse ki İngiltere'nin kaptanı David Beckham gibi futbolcular var’’ diyor. ‘‘Onların sayesinde futbol artık hiç olmadığı kadar moda. Ama spor dergileri işin bu yönünü yeterince yansıtamıyorlar. Benim dergim güzel fotoğrafı, modayı ve futbolu eşit şekilde takdir edebilen bir kitleye yönelik.’’

Ebner'i ve Sepp Dergisi'ni en çok destekleyen modacıların başında Donatella Versace geliyor. Sırf Sepp'in açılış partisine katılabilmek için Concorde'a atlayıp New York'a gitmiş.

Sepp'te fotoğrafları çıkan modeller de birer futbol tutkunu. Ebner ‘‘Özellikle Brezilyalı süpermodellerin hepsi futbol hastası’ diyor. ‘‘Ayrıca, isim veremeyeceğim ama, birçok gay modacı da futbolcuların bacaklarını çok beğeniyor. Bu yüzden de bu sporla ilgileniyorlar. Haklılar da, öyle değil mi?!’’

En büyük moda yıldızı

DAVID BECKHAM


Sepp Dergisi'nin kurucusu Markus Ebner, futbolun moda dünyasını fethedişinin arkasında Manchester United’ın oyuncusu ve İngiltere Milli Takımı'nın kaptanı David Beckham'ın olduğunu söylüyor. Gerçekten de futbolun yıldızları arasında modadan bu kadar çok para kazanan, modada da öncülük eden başka bir oyuncu yok: Sarong giydi, herkes sarong giydi; tek kulağına elmas küpe taktı, herkes onu taklit etti. Şimdi ise, kendi spor giyim markasını oluşturdu. Adidas, onun için özel bir marka hazırladı. David Beckham'la birlikte bu özel marka için çalışan modacı Dave Seales şöyle diyor: ‘‘Neden hoşlandığını, neden hoşlanmadığını bunun kadar kesin bir şekilde bilen az insana rastladım. Başlangıçta yeni markanın logosunu 'C7' olarak tasarlamıştık. C, kaptan (captain) anlamında, 7 de Beckham'ın takımdaki numarası. Ama David bunu beğenmedi ve kendi adının başharflerinin daha kişisel bir izlenim yaratacağını söyledi. Böylece 'DB' logosunu yarattık. Fikirlerini çok ciddiye alıyoruz, çünkü bir şeyi sevdi mi, onun satacağını biliyoruz.’’ Peki David Beckham stili ne? Birincisi, ‘‘üzerime yapışan şeylerden nefret ederim’’ diyor. Yani giyimde bolluğu öngörüyor. İkincisi, yakalar yüksek olmalı, fermuarlar bol bol kullanılmalı. Fermuarı çeneye kadar kapatmak ya da göğse doğru açık bırakmak, kişiye kalmış. David Beckham, bu giysilerle hem jimnastik salonuna gidilebileceğini, hem de rahatlıkla günlük kıyafet olarak kullanılabileceğini söylüyor. DB markalı giysilerde şimdilik sadece erkek bedenleri var. Ancak çok kısa bir süre sonra kadınlar için de üretilecek. Çünkü David Beckham, kendi markasındaki tasarımların üniseks olduğunu düşünüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!