NASA uzaya asansör kuruyor

NASA, uzayda kurulacak Uluslararası Uzay İstasyonu ile yeryüzü arasında 30 bin mil (48 bin kilometre) uzunluğunda bir asansör sistemi tasarlıyor.

2050-2100 yılları arasında tamamlanması beklenen asansör bir ray sistemi üzerinde saatte 1.200 mil (1.920 kilometre) hızla hareket edebilecek ve 25 saatte Uzay İstasyonu'na ulaşacak.

Bir uzay asansörü inşaa etme fikrinin ilk olarak 1979 yılında Arthur C. Clarke tarafından yazılan ‘The fountains of paradise’ adlı kitapta ve bir Rus mühendisinin aynı yıl Pravda'da yazdığı bir makalede ortaya atıldığını belirten NASA uzmanlarından David Smitherman, bir zamanlar fantazi olan böyle bir projenin, bugün artık Mısır'daki Giza piramidini inşaa etmekten daha zor olmadığını savunuyor.

Uzay asansörü, yeryüzünden, Uluslararası Uzay Merkezi'ne kadar uzanan bir ray sisteminden oluşacak. Asansör, rayı ortasına alan ve üç ayrı kabindan oluşan bir tasarımda gerçekleştirilecek.

NASA, projenin geliştirilmesi için geçtiğimiz günlerde üniversitelerden ve uçak sanayiinden yüksek mühendis ve araştırmacıları Alabama Huntsville'de Marshall Uzay Merkezi'nde topladı.

GÖKTAŞLARI

Bugüne kadar projenin en zor kısmı olarak, 30 bin mil uzunluğunda bir demiryolunun, hiç desteksiz olarak nasıl sabit tutulabileceğiydi. Toplantıda buna çözüm olarak, göktaşlarının kullanılması gündeme geldi. Yeryüzünden, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kadar inşaa edilecek ray sistemi, belli aralıklarla göktaşlarına ‘demirleyecek’. Böylece, yerçekimsiz ortamın da yardımı ile bu uzunluktaki bir ray sisteminin gereğinden fazla hareket etmesi önlenmiş olacak. Yatırım maliyeti konusunda henüz net bir hesap çıkarılamasa da, uzay asansörünün, çalışmaya başladıktan sonra en ucuz ulaşım sistemi olması planlanıyor. Çünkü, asansörü hereket ettirmek için uzay boşluğunda son derece az enerji harcanacak. Ayrıca, kullanılacak enerji de, asansör için inşaa edilecek rayın belli yerlerine kurulacak güneş panelleri ile sağlanacak.

12 YIL SÜRECEK

Ray sisteminin inşaasının en az 10, en çok 12 yıl sürebileceği hesaplanıyor. Ray sisteminin inşaasında karbon ağırlıklı kompozit bir metal kullanılması planlanıyor.

NASA'nın Cleveland'daki Glen Araştırma Merkezi'nden Geoffrey Landis, özellikle yüksek basınçlara dayanıklı olan ‘polybenzbisoxazole’ adlı bir maddenin bu iş için ideal olduğunu düşünüyor.

Uzay asansörü için yeryüzünde en uygun noktanın, yumuşak rüzgar ve istikrarlı meteorolojik özellikleri nedeniyle okyanus adaları Gan, Maldiv veya Galapagos olduğu belirlendi.

PC casusu ile veliler artık rahat

EĞER bilgisayarın başından ayrılmayan çocuğunuzun, internette ne yaptığını merak ediyorsanız artık işiniz çok kolay. Norbo Savunma Sanayi tarafından ABD'den ithal edilen Big adlı bilgisayar işlem gözetimcisini, bilgisayarın klavye kablosu ile bilgisayar üzerindeki klavye girişi arasına takıyorsunuz. 32 ve 64 K hafızalı modelleri bulunan Big, klavyeden yapılan her işlemi üzerindeki çipe kaydediyor. Big'in kayıtları daha sonra bilgisayardaki not defteri yazılımı ile açılarak okunabiliyor.

Suyun altından ‘alo’ keyfi

EĞER cep telefonundan ayrılmakta zorluk çekenlerdenseniz, Haysın Turizm tarafından Finlandiya'dan ithal edilen Boxit 5.0 telefon kılıfları tam size göre. 35 Euro'ya satılan ve her marka cep telefonu ile kullanılan Boxit, polüretan slikondan üretilmiş. Cep telefonunuzu içine koyduğunuzda, kesinlikle su almıyor ve suda batmıyor. Böylece, telefonunuzu denize düşürdüğünüzde, kaybetme riskiniz de kalmıyor.

En akıllı tartı

EĞER sağlıklı bir hayat sürmek istiyorsanız, kilonuzun ölçümü tek başına birşey ifade etmiyor. Tanita'nın Artı Dış Ticaret tarafından Türkiye'de satışa sunulan ‘‘kilo izleme sistemi’’, ayak tabanlarınızdan verdiği küçük bir elektrik akımı ile yağ, su, kas oranınızı ve metabolizma hızınızı birkaç saniyede ölçüyor. Böylece ortaya, sağlıklı yaşamak için size yol gösterecek veriler çıkıyor. Tanita'nın ev için üretilen modellerinin fiyatı 115-240 dolar arasında değişirken, hastane ve sağlık merkezlerinde kullanılmak için tasarlananlarının fiyatı ise 2.450 dolara kadar çıkıyor.

Elektrik süpürgeli ve sesli mouse

OLYMPIA firmasının Soundbug adıyla piyasaya sürdüğü bu ilginç görüntülü cihaz, bilgisayar kullanıcılarını şaşırtacak. Çünkü, bu cihaz mouse ve ses sistemi olmanın dışında, elektrik süpürgesi özelliğine de sahip. Böylece, bilgisayarınızı kullanırken, masanızın üzerindeki kirlenmeyi de giderebiliyorsunuz. Ürünün İngiltere'deki satış fiyatı 30 sterlin.

Sony Ericsson'dan ‘minimalist’ T600

SONY Ericsson, minimalist tasarımlı yeni cep telefonu T600'ü CommunicAsia Fuarı'nda tanıttı. Üç bantlı olması nedeniyle üç kıtada da kullanılabilen T600'ün en önemli özelliği 60 gramdan daha hafif olması ve 180 saate kadar çıkan bekleme süresi.
Yazarın Tüm Yazıları