Myndos Kapısı Aydınlandı

Güncelleme Tarihi:

Myndos Kapısı Aydınlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 14:11

Myndos Kapısı aydınlandı

Bodrum’un önemli tarihi mekanlarından olan Myndos Kapısı, sokak lambalarının yeniden açılmasıyla aydınlandı.
Geçtiğimiz günlerde hiç bir ışıklandırmanın bulunmadığı ve geceleri adeta karanlığa bürünen Myndos Kapısı, çevredeki sokak lambaları ve birkaç spot ışığın yeniden açılmasıyla bölge karanlıktan kurtuldu. Yerel ve ulusal basında ‘Myndos Kapısı karanlığa büründü’ haberinin ardından tarihi mekan yeniden aydınlanırken, bölgeyi geçiş güzergahı olarak kullanan vatandaşlarda rahat bir şekilde bölgeden geçebiliyor.
Öte yandan tarihi mekanda kırılan bilgilendirme tabelalarının ve çevredeki çöplerinde temizlendiği görülürken, normalde Myndos Kapısı’nı aydınlatan ışıkların yerinde olmadığı da dikkatlerden kaçmıyor. Tarihi mekanın çevresinde bir çok şahıs arazisi olduğu için tarihi mekanın etrafının tamamen koruma altına alınarak duvar ve benzeri önlemler alınamadığı öğrenildi.
MYNDOS KAPISI
Halikarnassos şehir surlarının en önemli yeri kapısıdır. Kapıya şehrin batı çıkışında bulunan Türk mezarlığının yanındaki Eski Kümbet yoluyla ulaşılır. Çevrede Helenistik ve Roma devirlerine ait tonozlu mezarlar da bulunmaktadır. Asıl mezar odaları tonozun altındadır. Bunun neredeyse tümü geçen yüzyıl Newton tarafından açılmıştır. İçlerinde pişmiş toprak lahitler bulunmuştur. Şehrin batı surları ovadan geçtiği için kulelerle güçlendirilmiştir. Kulelerin ölçüleri yaklaşık olarak 7 x 8,5 metredir. Myndos kapısının iki kulesinden biri günümüze hemen hemen orijinal yüksekliği ile ulaşmıştır. Bu kapı yarımadanın ucunda bulunan antik Myndos şehri yönünde olduğundan Myndos kapısı olarak tanınmaktadır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!