Mutluluğun sırrı sağlıklı dişlerde

Sevgili okurlar bu hafta konumuz 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü ve Ağız-Diş Sağlığı Haftası nedeniyle ‘ortodonti’ yani, diş çapraşıklığı, çene ilişkilerindeki uyumsuzluk veya her ikisinin sonucu olarak ortaya çıkan sorunların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalı...

Haberin Devamı

Dişlerimiz sindirimin ilk aşaması olan besinlerin parçalanmasına, koparılmasına ve ezilmesine yardım eder. Dişlerimiz sağlam olmazsa aldığımız besinleri yeterince çiğnemeyiz ve sindirim sistemimiz olumsuz etkilenir. Dişlerin, besinlerin parçalanması ve öğütülmesi görevlerinin yanında konuşma ve görünümümüzde de önemli etkisi vardır. Dişleri eksilmiş insanların bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır. Bu yüzden dişlerimizin sağlıklı ve tam olmasına dikkat etmeliyiz.

YILDA EN AZ İKİ

Çocukluk döneminde A, C, D vitaminleri ve çeşitli mineralleri yeterince almak, süt ve süt ürünleri ile taze meyveleri bolca yemek, fındık, ceviz gibi sert kabuklu yiyecekleri dişlerimizle kırmamak diş sağlığımız için önemlidir. Dişlerimizdeki çürük oluşumunu engellemek için yemeklerden sonra dişlerimizi fırçalayarak besin atıklarını ağzımızdan uzaklaştırmamız gerekir. Bunun yanında yılda en az iki kez diş doktoruna gidilmelidir.

Haberin Devamı

ALPAKAN YANITLADI

Bu kısa ön bilgilelendirmeden sonra gelelim bugünkü konumuza yani ortodonti... Nedir bu ortodonti, insanlar neden bir ortodontiste görünmelidir, ortodontik tedaviye başlamak için en uygun zaman nedir, tedavi için herhangi bir yaş sınırı var mıdır, estetik kaygıları olan hastalara hangi yöntemler önerilir gibi ortodonti ile ilgili merak edilen tüm soruları TOBB ETÜ Hastanesi Diş Kliniğinde çalışan Dr. S.

Ödül Onur Alpakan’a sordum:

* Ortodonti nedir, bize basitçe açıklayabilir misiniz?
Ortodontik tedavi deyince akla sadece dişlerin düzeltilmesi gelmemelidir. Ortodonti, dişlerin kapanışı, iskeletsel ve dişsel ilişkileri, çene yüz deformiteleri, yüz estetiği ve formu ile ilgilenen diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.

* İnsanlar neden bir ortodontiste görünmeli?
Çoğu insan dişlerinin görüntüsünden memnun olmadığı için ortodontiste başvurur. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, güzel ve çekici bir gülümseme kişinin kendine güvenini kazanmasını sağlamakta, hem özel hem de iş hayatında başarısını direkt olarak etkilemektedir. Etrafımızda da görüyoruz ki eş, iş ve arkadaş seçiminde güzel insanlar her zaman daha avantajlıdırlar. Diğer taraftan insanlar estetik sorunlara ek olarak çapraşık, temizlenmesi zor, çürüğe yatkın dişler ve dişeti problemleri gibi fonksiyonel problemler ile dişlerin yanlış kapanışı sonucu ortaya çıkan eklem rahatsızlığı nedeniyle de ortodontiste başvurulmaktadırlar. Özellikle erişkin hastalarda protetik (implant, köprü) hazırlık amacıyla da kısa süreli ortodontik tedavi yapılmaktadır.

Haberin Devamı

* Ortodontik tedaviye başlamak için en uygun zaman nedir ?
Ortodontistler her yaşta tedavi yapabilmesine karşın, ortodontik tedaviye başlamak için optimal bir dönem vardır. Bu en etkili ve en kısa süreli tedavinin olacağı dönemdir. Çocuğunuzu ilk kez ortodontiste muayeneye götürmek için en uygun yaş alt ve üst keser dişler değiştikten sonra yani ortalama 7 yaştır. Bu erken yaşta tedavi gerekli olmayabilir, ancak yapılacak iyi bir muayene sonrası tedaviye başlamak için en uygun dönem hakkında karar sahibi olunur.
Eğer çocuğunuzda şu problemleri görürseniz, onu bir an önce ortodontiste götürmelisiniz:
• Erken veya geç diş kaybı
• Isırma veya çiğnemede güçlük
• Ağız solunumu
• Parmak emme
• Çapraşıklık, arka arkaya sıralanmış keser dişler
• Çenelerde kayma
• Bazı sesleri çıkarmada güçlük
• Çenelerinin çok önde veya geride konumlanması
• Dişlerini çok sıkma veya gıcırdatması

Haberin Devamı

YARINA BIRAKMAYIN

* Peki, ortodontik tedavi için bir yaş sınırı var mıdır?
Ortodontik tedavi sanıldığı gibi sadece çocuklarda değil, aksine her yaşta uygulanabilen bir tedavidir. Sağlıklı dişeti ve kemik yapısına sahipseniz ortodontik tedavi herhangi bir yaşta yapılabilir. Özellikle dişlerdeki düzeltim sonrası değişen görünüm kendinize güven kazanmanızı ve rahatlıkla gülümsemenizi sağlamaktadır. Zaten son zamanlarda daha fazla yetişkininin ortodontik tedavi yaptırdığını görüyüruz.

* Erişkin hastalarda estetik kaygı ön planda oluyor. Bu durumda hastalara ne uyguluyorsunuz?
Erişkin hastalar estetik nedenlerle metal braketlerin görünmesini istemediğinden metal braketler yerine seramik braketler kullanabiliyoruz. Diğer taraftan erişkinlerde, uygun durumlarda braketlerin dişlere arkadan yapıştırıldığı lingual ortodonti uygulaması veya invisalign/orthoclear gibi dişleri düzeltici şeffaf plakların uygulanması da mümkün olabiliyor.

Haberin Devamı

* Son olarak okurlarımıza aktarmak istediğiniz bir mesaj var mı?
sağlıklı nesiller, sağlıkla gülümseyen bir toplum için hiçbir zaman geç kalmış sayılmayız. Hem kendinizin, hem de çocuklarınızın ağız ve diş sağlığını ihmal etmeyin.. Sonradan pişman olmamak için, dişlerinizi daha iyi korumaya bugünden başlayın!

* Son olarak okurlarımıza aktarmak istediğiniz bir mesaj var mı?
Sağlıklı nesiller, sağlıkla gülümseyen bir toplum için hiçbir zaman geç kalmış sayılmayız. Hem kendinizin, hem de çocuklarınızın ağız ve diş sağlığını ihmal etmeyin. Sonradan pişman olmamak için, dişlerinizi daha iyi korumaya bugünden başlayın.


KISACA ALPAKAN
1973’te Antakya’da doğdu. 1990 senesinde Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine girdi, 1995’te ‘ikincilikle’ mezun oldu. 1995-2001 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalında doktorasını tamamladı. Halen TOBB ETÜ Hastanesi Diş Kliniğinde ortodontist olarak çalışıyor.

Haberin Devamı

SİZ SORUN UZMANLAR YANITLASIN

Önümüzdeki hafta konumuz, ‘kalın bağırsak kanseri (kolo-rektal kanserler) ve bu hastalıktan korunmanın yolları...’
Kalın bağırsak kanseri niye önemli bir hastalıktır, belirtileri nelerdir, bağırsağın hangi bölgesinde daha sık görülür, nasıl teşhis edilir, daha fazla risk altında olan kişiler var mıdır, bağırsak kanserine yakalanmamak için neler yapılabilir gibi konuyla ilgili tüm merak edilenleri Ankara Bayındır Hastanesi doktorlarından Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürol Öksüzoğlu ile konuşacağız. Sizler de sorularınızı hafta boyunca bana jineklinik@senolkalyoncu.com adresinden ulaştırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları