Mustafa Kutlay: Teknolojide uluslararası birincilik ödülümüz de oldu






Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

Türkiye, ilk kez uluslararası bir teknoloji yarışmasında birincilik ödülü kazandı. Üzerinde pul büyüklüğünde bilgisayar bulunan akıllı kart teknolojilerindeki dünyanın en iyi uygulamasını seçmek için her yıl Fransa'da düzenlenen Cartes Sesames yarışmasında, köprü ve otoyollardaki Otomatik Geçiş Sistemi'ni (OGS) de kuran Kent Kart, İzmir Büyükşehir Belediyesi için kurduğu akıllı kart sistemiyle dünya birincisi oldu. Kent Kart, yarışmada Ericsson, Visa ve Bull gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı.

GÜNLÜK TAKİP

International Forum for Card Technologies and Secure Applications tarafından düzenlenen ve tüm dünyadan 250 akıllı kart sistemi uygulamasının katıldığı yarışmada birinci olan uygulama, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tüm toplu taşıma araçlarında kullanılan bir akıllı kart.

Yaklaşık bir milyon İzmirli, satın aldıkları akıllı kartlara, şehrin belirli noktalarındaki 300 civarındaki merkezde para yüklüyor. Daha sonra da bu kartları, tüm toplu taşıma araçlarında özel okuyuculardan geçirerek, ulaşım hizmeti alıyor. Kent Kart, aynı zamanda İzmir Fuarı'na girişde de kullanılabiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de, toplu taşıma gelirlerini optimize ederken, aynı zamanda bu gelir kalemini elektronik ortamda günlük olarak takip edebiliyor. İzmir'deki Kent Kart uygulaması, kullanıcı sayısıyla da Avrupa'nın en yaygın akıllı kart projesi olarak kabul ediliyor.

Kent Kart uygulamasının, belediyelerin en büyük gelir kalemlerinden biri olan taşımacılık hizmetinde yeni bir dönemi başlattığını söyleyen Kentkart Ege Elektronik Sanayi ve Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mazhar Basmacı, uygulamanın diğer illerde de yaygınlaşması için çaba harcadıklarını belirtti.

Cartes Sesames yarışmasında ödüle aday olan akıllı kart uygulamaları, yıl boyunca özel bir jüri tarafından izleniyor.

Akıllı kart nedir?

Cep telefonlarımızda yaygın olarak kullanılan ve üzerinde pul büyüklüğünde bir bilgisayar bulunan kartlar, ‘akıllı kart’ olarak adlandırılıyor. Akıllı kart teknolojisinin veri saklama kapasitesi arttıkça, yakın gelecekte, kimlik kartı, kredi kartı, sosyal hizmetler kartları, nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaport yerine geçen tek bir kart olacak.

Compaq, dünyada en çok satan bilgisayar

Bilgi teknolojileri sektörünün en büyük bağımsız araştırma kuruluşu olan Gartner Group bünyesindeki Dataquest, 2000 yılı bilgisayar satışlarıyla ilgili raporunu hazırladı. Önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen rapora göre, 2000 yılında tüm dünyadaki kişisel bilgisayar satışları yüzde 14.5 oranında artarak 134 milyon 737 bin adede çıktı. Dataquest'in raporuna göre, Compaq 17 milyon 203 bin adetlik kişisel bilgisayar satışı ile dünya pazarında yüzde 12.8'lik pay alarak birinciliğini korudu. Compaq'ı, 14 milyon 536 bin adetlik satış ve yüzde 10.8'lik pazar payı ile Dell ve 10 milyon 236 bin adetlik satış ve yüzde 7.6'lık pazar payı ile Hewlett Packard izledi. Kişisel bilgisayarın mucidi kabul edilen IBM ise, 9 milyon 161 bin adetlik satış ve yüzde 6.8'lik pazar payı ile dördüncü oldu.

ABD PAZARI

Dünya kişisel bilgisayar pazarı yüzde 14.5 oranında büyürken, ABD pazarındaki büyüme dünya genelinin gerisinde kaldı. ABD kişisel bilgisayar pazarı, 2000'de yüzde 10.3 oranında büyüme gösterdi. Dünya genelinde birinci olan Compaq, ABD'de bu ünvanı Dell'e kaptırdı. Dell toplam 49 milyon 431 bin adet kişisel bilgisayar satılan pazarda, 9 milyon 430 bin adetlik satışla yüzde 19.1'lik pay aldı. Compaq ise ABD'de 7 milyon 614 bin adet kişisel bilgisayar satarak yüzde 15.4 pazar payı elde etti.

GEREKSİZ KEŞİFLER

Çiğneme sayacı

Japon mucit Kenji Kawakami'nin tasarladığı bu ürün, bir çiğneme sayacı. Bir bant ile çene altına yerleştirilen dijital sayaç, bir gıdayı tüketirken kaç kere çiğneme yaptığını merak edenler için geliştirildi. Kawakami, bu ürünü geliştirmekle kalmayıp, 15 dolardan satışa da sürdü.

Yüzerken bilgilenin

High Tech Sport tarafından geliştirilen bu ürün, yüzücüler için geliştirildi. ABD'de 40 dolara satılan bu ürün sayesinde kaç metre yüzdüğünüzü ve bunu yaparken kaç kalori harcadığınızı öğrenmeniz mümkün.

Konuşan yastık

ABD'de 100 dolara satılan Smart Alex, çocukların yeni eğlencesi oldu. Bilgisayara bağlanan bir cihaz sayesinde 70 metrelik bir alanda kumanda edilebilen Smart Alex'e bilgisayar üzerinden çeşitli programlar yükleyebiliyorsunuz. Böylece, Alex çocuğunuza kitap okuyabilip, şarkı söyleyebiliyor.

Sony'nin yeni robotu geliyor

AIBO adlı robot köpeğin büyük ilgi görmesi üzerine, Sony robot teknolojisi konusundaki çalışmalarına ağırlık verdi. Sony'nin yeni robot projesi ise bir insan. Yaklaşık 60 santim uzunluğundaki SDR-3 adlı bu yeni robot dakikada 15 metre yürüyebiliyor. Henüz prototibi hazırlanan robotun ne zaman piyasaya çıkacağı ve fiyatının ne kadar olacağı ise açıklanmadı. Gözleri renkli dijital CCD kamera olan SDR-3, bilgi depolamak için Sony'nin Memory Stick ve standart PC card yuvalarına da sahip.

E-posta gönderen kahve makinesi

Lavazza firmasının geliştirdiği bu kahve makinasının özelliği, kahve ve su miktarında bir azalma olduğu zaman bunu kullanıcısına haber verebilmesi. E-espressopoint adlı cihaz, kahve ve su miktarı azaldığında, kullanıcısına bir elektronik posta göndererek, durumu hakkında bilgi veriyor.

Yazarın Tüm Yazıları