Mustafa Kutlay: İnternet'in RTÜK'ü yolda

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

ADI, ‘‘sınırsız özgürlük’’ ile bütünleşen İnternet'e de denetim geliyor. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin isteği üzerine hazırlanan, ‘‘Ulusal Bilgi Güvenliği Yasa Tasarısı’’, bu haliyle yasalaştığı taktirde Ulusal Bilgi Güvenliği Konseyi adıyla bir kurul oluşturulacak. Sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcilerinin yeralmayacağı bu kurul, ‘‘ulusal güvenlik açısından sakıncalı’’ olduğunu düşündüğü her türlü bilgi aktarımını engelleme yetkisine sahip olacak. Yani, artık Türk İnternet kullanıcıları, Ulusal Bilgi Güvenliği Konseyi'nin sakıncalı gördüğü İnternet sitelerine giremeyecek, haber gruplarına katılamayacaklar.

Genel Kurmay Başkanlığı, Başbakanlık ve TÜBİTAK, yasanın bu haliyle ve acilen yasalaşmasını isterken, başta Türkiye Bilişim Vakfı olmak üzere, bilişim sektörü temsilcileri yasaya karşı çıkıyorlar.

Türkiye Bilgi ve Bilgi Teknolojileri Grubu, 17 Ocak'ta Ulusal Bilgi Güvenliği Kanunu'nu, anlatmak için özel bir toplantı düzenledi. Toplantıya Genel Kurmay Elektronik haberleşme Daire Başkanı Koramiral Taner Uzunay, Tuğgeneral Yalçın Ataman, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ali Çakı, TÜBİTAK'tan Olay Salcan ile TBV adına KoçSistem Genel Müdürü Bülent Gönç katıldı.

E-TİCARETE DARBE

Toplantıda TBV adına konuşan Bülent Gönç, yasa taslağında ulusal bilgi güvenliğini ilgilendiren konuların neler olduğunun açık olmadığına dikkat çekti. Gönç, bu durumun tedirginlik yarattığını söyledi. Böyle bir yasanın elektronik ticarete büyük engel olacağını savunan Gönç, taslağın dikkatlice tekrar hazırlanmasının doğru olduğunu kaydetti.

Her kurulun kendi görev sahasını genişletmek isteyeceğine dikkat çeken Gönç, ulusal bilgi güvenliği açısından sakıncalı olan unsurların yasada tanımlanmasını ve neyin sakıncalı olup olmadığının bir kurula birakılmamasını istedi. Har kurulun, kendi görev alanını genişletmek isteyeceğini söyleyen Gönç, Ulusal Bilgi Güvenliği Konseyi'nin de İnternet üzerinde kısıtlayıcı olabileceğini belirtti.

TEKNOLOJİ ENGEL TANIMAZ

Türkiye, ‘‘sansürleme’’ anlayışını İnternet üzerine de taşımaya çalışırken, bunda başarılı olma şansı bulunmuyor. Çünkü, iletişim olanakları giderek daha da artarken, İnternet'e ulaşmak için de seçenekler çoğalıyor. Ulusal Bilgi Güvenliği Yasası bu haliyle yürürlüğe girdikten sonra, eğer küçük bir çanak antenle İnternet'e bağlanıyorsanız, bu yasanın izleme alanının dışına çıkabileceksiniz.

Bilişim Ödülleri

için yarış kızıştı

İNTERPRO'nun geleneksel Bilişim Ödülleri yarışmasında başvuru patlaması yaşanıyor. Bu yıl 52 firmanın 80'ni aşkın projesinin değerlendirileceği yarışmada, yazılım ve İnternet ağırlıklı projelerin ağırlığı dikkat çekiyor. Projelerin değerlendirme süreci, Proje Ana Raporları'nın 20 Mart'ta İnterpro'ya teslim edilmesi ile başlayacak. Kategori birincileri, 25 Nisan 2000'de Çırağan Sarayı'nda düzenlenecek görkemli bir baloda ödüllerini alacak.

İnternet, ekmek

bile kızartacak

İŞTE size, ‘‘Artık bu teknolojide de ipin ucu kaçtı’’ dedirtecek bir ürün. Siemens'in araştırmacıları dünyanın ilk ‘‘İnternet ekmek kızartma makinasını’’ geliştirdiler. Bu ekmek kızartma makinası, internet üzerinden kontrol edilebiliyor. Böylece, siz dünyanın neresinde olursanız olun, evdeki ekmek kızartma makinanızı çalıştırabiliyorsunuz. Bunun ne işe yarayacağı konusu ise biraz karanlık.

Deprem elbisesi

LIFEBLANKET adlı bu ürün, deprem gibi doğal afetlerde kullanılmak üzere tasarlandı. ABD'de 465 dolara satılan bu özel elbise, eksi 20 derece soğukta bile üşütmüyor. İçinde bulunan özel haznelerde yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılayabiliyor. Su ve hava geçirmeyen elbiseye istenirse özel bir ısıtıcı da takılabiliyor.

Pilotlar daha

net görecek

THE Microvision adlı yeni bir teknoloji sayesinde, savaş uçağı pilotları hedefleri çok daha net görebilecekler. Pilot kasklarına yerleştirilen özel bir sistem, uçağa yerleştirilen kameralardan gelen görüntüleri üç boyutlu olarak pilotların göz retinasına yansıtıyor.

En hızlı ekran kartı

CREATIVE, dünyanın en hızlı ekran kartı 3D Blaster Geforce Pro'yu Türkiye'de de satışa sundu. Creativ Türkiye Distribütörü Genpacom Bilgi İletişim tarafından getirilen kartın satış fiyatı 330 dolar. 3D Blaster Geforce Pro, 32 MB'lık hafızaya ve 300 Mhz'lik hıza sahip.

Artık, markette etiket aramayın

SIEMENS tarafından geliştirilen SmartShopper adlı bu ürün sayesinde, alışveriş yaptığınız markette ürünlerin fiyat etiketini aramayacaksınız. Çünkü bu küçük cihaz, marketteki ürünlerin fiyat, son kullanma tarihi gibi pek çok bilgisini size sunacak.

Pratik masaüstü

yayın klavuzu

HAYRİ Yanık'ın, ‘Pratikte Masaüstü Yayıncılık’ konulu kitabı Asır Yayıncılık tarafından satışa çıktı. 160 sayfalık kitapta, masaüstü yayıncılıkta kullanılan tüm programlarla ilgili pratik bilgiler ve püf noktalarına yer veriliyor. Masaüstü yayıncılıkla amatör veya profesyonelce ilgilenen her düzeydeki bilgisayar kullanıcıları için yararlı bir kitap .

Hem kullan hem kay

ARTIK su kayağı yaparken, sizi çekecek tekneyi kullanacak birine ihtiyacınız yok. ABD'de 7 bin dolara satılan Solo adlı bu özel araç, su kayağını sizin kontrolünüzde çekiyor. Siz bir taraftan suda kayarken, özel kumandası ile sizi çeken Solo'nun hızını ve yönünü istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz.

Su geçirmez televizyon

ABD'de sadece 70 dolara satılan Amtel 18000 adlı bu televizyon, dünyanın ilk su geçirmez televizyonu. 5 inçlik küçük bir ekrana sahip televizyon, özellikle banyo yaparken, sevdiği tv programını kaçırmak istemeyenler veya maç tutkunları için tasarlandı. Gövdesi özel bir plastik türevi ile kaplanan televizyon, şimdilik renkli değil. Renkli modelinin bu yılın ortalarında piyasaya çıkması bekleniyor.

Yazarın Tüm Yazıları