Mustafa Kutlay: Bilgisayarın başına otur ABD’de blue-jean diktir

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

ABD’li TC firmasının geliştirdiği yeni bir teknoloji sayesinde, evinde bilgisayar ve bilgisayar kamerası olan herkes, internette kendi beden ölçülerine uygun elbise siparişi verebilecek. Uygulama ilk olarak ünlü spor giyim firması Levi’s tarafından kullanılacak.

YENİ ekonominin bel kemiği olan elektronik ticaret, şirketlerin hizmet anlayışında radikal değişiklikler yapmaya başladı. ABD'li TC adlı kuruluşun geliştirdiği yeni bir teknoloji sayesinde, dünyaca ünlü giyim markaları, her müşterisinin beden ölçüsünü internet üzerinden alabilecek. TC'nin 3D Body Measurement (3 boyutlu vücut ölçümü) teknolojisi, evinde bir bilgisayar ve bilgisayar kamerası olan herkesin vücut ölçülerinin ‘‘sıfır hata’’ ile belirlenmesini sağlıyor. Levi's, Calvin Clain ve Gucci, TC'nin bu yeni teknolojisini ilk kullanan markalar olacak.

TC'nin 3 boyutlu vücut ölçümü sisteminde, bilgisayarınızın kamerasının karşısına geçip cephe ve profil görüntünüzü vermeniz yeterli. TC'nin geliştirdiği özel yazılım, sizin bu görüntülerinizi analiz ederek, bel, boy, göğüs, bilek kalınlığı gibi çok sayıda detaylı beden ölçüsünü çıkarabiliyor.

İlk olarak ünlü spor giyim firması Levi's'in başlatacağı bu sistem sayesinde, ABD'deki bu şirket, Türkiye'nin herhangi bir yerindeki Ahmet Bey'in beden ölçülerine uygun 501 model patalon dikebilecek. Levi's'ın bu uygulamaya 2001 yılı ortalarında başlaması bekleniyor. TC'nin 3 boyutlu vücut ölçümü teknolojisi, sadece konfeksiyon üreticileri için yeni olanaklar sağlamıyor. Bir kameranın görüntü alanına giren ve ölçülebilir her obje, bu teknolojiden yararlanabilecek. Bu teknolojiyi kullanarak, marangoz hazırlayacağı dolabın ölçülerini, müterisinin evine gitmeden alabilecek. Veya salon pencerenize bir perde diktirmek istediğinizde, bilgisayar kameranızı pencereye doğru yöneltmek yeterli olacak. TC yetkilileri, bu uzaktan ölçcüm sisteminin ilk olarak insan bedeninin ölçümü için kullanılacağını, diğer uygulama alanlarının ise sonraki yıllarda hizmete sokulacağını kaydediyorlar.

150 müzik CD’si

artık cebinizde

BİR süre önce piyasaya çıkardığı Nomad II adlı MP3 walkman ile büyük yankı uyandıran Creative firması müzik severlere daha büyük bir sürpriz yaptı. Bir CD-walkman büyüklüğündeki Nomad Jukebox adlı yeni ürün, tam 150 CD'ye sığan sayıda müzik parçasını saklayabiliyor. Jukebox, bunun için 6 GB büyüklüğündeki sabit diskini kullanıyor. Türkiye'de de Genpa com tarafından satışa sunulan Nomad Jukebox'ın satış fiyatı KDV hariç 500 dolar. Nomad Jukebox, sadece bugün geçerli olan dijital müzik formatlarını değil, gelecekte çıkacak dijital müzik formatlarını da destekliyor. Nomad Jukebox, 4 adet kalem pille çalışıyor ve saatlerce kesintisiz müzik keyfi sunuyor.

Kendi DVD’ni kendin çek

PANASONIC ve Hitachi firmaları, 2001 yılında dünyanın ilk DVD'ye kayıt yapan dijital video kamerasını piyasaya sürüyor. 8 cm çapında özel DVD-RAM (yazılabilir DVD) diskler kullanan bu kamera, disklerin her iki yüzüne de kayıt yapabiliyor. Seçilen görüntü kalitesine göre, kayıt süresi 10 saate kadar çıkabiliyor. Ürünün satış fiyatı 3 bin doların biraz üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Panasonic ve Hitachi’nin yanısıra, Japon Sony de aynı tarihlerde DVD-RAM’lara kayıt yapabilen video kamerasının piyasaya süreceğini açıkladı.

İşte elektronik

ceketin cebi

GEÇTİĞİMİZ günlerde üzerinde müzik ve cep telefonu sistemi bulunan elektronik bir ceket ürettiğini açıklayan Philips ve Levi's firması, bu ceketin ilk görüntülerini de ayyınladı. Bu resim, elektronik ceketin cebinde neler bulunduğunu gösteriyor. Elektronik ceketin cebi, bir müzik setinin ses kumanda bölümünü andırıyor. Ceketi kullanan kişi, elini cebine sokarak ses ile ilgili tüm özellikleri ayarlayabiliyor. 900 dolar veren herkes, önümüzdeki günlerde bu elektronik cekete sahip olabilecek.

Yazarın Tüm Yazıları