Mustafa Koç palamar şamandırasına çarptı

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Koç palamar şamandırasına çarptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2010 16:32

Koç Holding Başkanı ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, gece seyri sırasında kendi kullandığı 8 metrelik motor- teknesi Halas ile İstanbul Boğazı girişinde Çırağan Sarayı önündeki palamar şamandırasına (yassı şamandıra) çarptı.

Haberin Devamı

VHF Telsiz ile yapılan acil yardım çağrısı sonucu olay mevkine hemen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ,aile ve şirket  tekneleri geldi. Daha sonra sahil güvenliğe ait bir botla yaralı durumdaki Mustafa Koç’u ve arkadaşlarını kıyı intikal ettirdiler. Olay 20:30 sularında meydana geldi. Daha önce Fenerbahçe Öreke Taşı önünde bulunan bu iki yassı şamandıra sandal büyüklüğündedir, gemilerin bağlanması için Çırağan sarayı ile Orta Koy arasında sahile yakın olarak tonozlanmıştı. Gece seyri sırasında boğazda sahile yakın seyretmek zorunda olan küçük tekneler için ışıksız ve boyasız olması ile tehlikelidirler.

Bu şamandıralarda yılardır birçok kazada yaşandı bazıları son anda kurtardı teknelerini bir iki çizikle. Zifiri karanlıkta akıntı üstünde, rüzgar ve  boğaz trafiği içersinde manevra yeteneğiniz sınırlıdır. Gezi süratinde bile olsanız (6 deniz mili) son anda karşınıza çıkabilen uyarısız  tonoz şamandırasından kaçmak çok zor. Bu tip boğazdaki şamandıralar uyarı işaretleriyle markalanmalı. Omuzluğundan şamandıraya vuran Halas yatı su almaya başladı. Kaza sırasında ise  Mustafa Koç tekne içinde çarparak ayağını kırdı. Mustafa Koç hastaneye yetiştirilirken,batma tehlikesinde olan Halas yatı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tekneleri tarafından güvenle yedeklenerek Kalamış Setur Marinaya çekildi. Derhal Amerikan Hastanesi Acil Servisine kaldırılan Mustafa Koc un sağ diz altında kırık saptandı. Amerikan Hastanesi ziyaretci akına uğradı.

Haberin Devamı

İyi bir denizci ve yelkenci  olan Sayın Mustafa Koç  aynı zamanda başarılı bir yelken sporcusu da, kendisine geçmiş olsun der bir an önce sevdiği denizlere ve teknesine kavuşmasını dileriz. İstanbul Boğazın da yoğun  deniz trafiği içinde  bir çok ışıksız  şamandıra küçük büyük ticari ,gezi her tekne,gemi için çok büyük tehlike,çaparız oluşturduğunu düşünmekteyim, umarız en kısa sürede gereği yapılır.

Konuyla ilgili Ali koçun yaptığı detayli açıklama da "ENDİŞE EDECEK BİR ŞEY YOK"  dedi.

Kendi kullandığı tekneyle kaza geçiren ve VKV Amerikan Hastanesi'nde kırılan sağ bacağından ameliyat edilen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un sağlık durumuyla ilgili bilgi veren, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, "Başarılı bir ameliyat geçirdi. Endişe edecek bir şey yok" dedi.

Haberin Devamı

Ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Demirhan ve Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu ile hastanede kameraların karşısına geçti. Ali Koç, kazanın dün saat 20.45 sıralarında Haliç'teki bir toplantıdan dönerken, Çırağan Sarayı açıklarında teknenin bir dubaya çarpması sonucu meydana geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Kaza sonrası teknede bulunan Mustafa bey'in de aralarında bulunduğu 5 kişi, gerekli yerlerden ve bizden yardım istedi. Olaya ilk önce Sahil Güvenlik daha sonra da bizlerin tekneleri ulaştı. Tekne batması veya insanların denize saçılması gibi bir konu mevcut değildir. Kaza geçiren arkadaşlarımız Amerikan Hastanesi acil servisine getirildiler. Mustafa bey bu sabah ayağından başarılı bir operasyon geçirdi. Şu anda normal odaya alındı. Kendisini ziyaret edenlerle de görüştü. İnşallah hery şey yolunda giderse birkaç gün içinde taburcu edilecek"

Haberin Devamı

Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti, Ambulans servisi ve Amerikan Hastanesi'ne teşekkür eden Ali Koç, endişe edecek bir durumun olmadığını belirterek, bunun kamuoyuna duyurulmasını istedi. Kazanın "dubanın iyi aydınlatılmamasından mı kaynaklandığı", sorusu üzerine Ali Koç, "Dubanın aydınlatılması yada boyanması konusunda geçmişte başvurularımız oldu. Ancak bu dubalar denizcilik haritalarında geçen senelerdir orada olan dubalardır. Gece görünmesi çok zordur. Boyanması veya daha iyi görülecek şekilde konumlandırılması herkes için daha iyi olur. Eminim her gün birçok tekne çok yakınından geçmektedir. Dün de talihsiz bir kaza yaşandı." dedi. Ali Koç, "Tekneyi Mustafa bey mi kullanıyordu" sorusunu yanıtlarken şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Mustafa bey, Rahmi bey ve ben, kendi teknelerimizi kendimiz kullanırız. Bunun için gerekli tecrübelerimiz vardır. Aynı zamanda hepimizin kaptanları da vardır. Mustafa bey 40 yıldır, kendi teknesini kendisi kullanmaktadır. Teknenin dubaya çarpması sırasında ayağı teknede bir yere çarpmıştır. Kaza sırasında teknede bulunanların denize düşmesi sözkonusu değildir. Olay sırasında teknede bulunan kaptan ve yardımcılarının da olduğu 4 kişide ufak tefek sıyrık ve yaralanmalar olmuştur. Hepsinin de sağlık durumu iyidir."

aerdem@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!