Mustafa Çulcu: Şiddete en çok maruz kalan topluluğuz

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Çulcu: Şiddete en çok maruz kalan topluluğuz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2006 17:27

Futbol Federasyonu Başkan Vekili Kemal Kapulluoğlu, kulüplere '250 milyar lira ceza vermek yerine bize bir miktar menfaat sağlayın' diyen kötü niyetli taraftarlar olduğunu belirtti. MHK Başkanı Mustafa Çulcu ise, şiddete en çok maruz kalan topluluk olduklarını söyledi.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) ve Futbol Federasyonu'nun birlikte düzenlediği "Fair Play Işığında Sporda Şiddet ve Ayrımcılıkla Mücadele" konulu panel Ataköy Olimpiyatevi'nde yapıldı.

Panelde, Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Başkanı Türker Arslan'ın oturum başkanlığını yaptığı ikinci oturumda konuşan Futbol Federasyonu Başkan Vekili Kemal Kapulluoğlu, sezon başında küfür ve kötü tezahüratı önlemek için aldıkları yeni kararların ağırlığı nedeniyle eleştirildiğini söyledi.

Yeni kararlardan sonra küfürün azaldığına dair duyumlar aldıklarını kaydeden Kapulluoğlu, "Ama bize ulaşan bilgilere göre birçok kulübümüze '250 milyar lira ceza vermek yerine bize bir miktar menfaat sağlayın' diyen kötü niyetli taraftarlar varmış. Bu konuyla da ilgili çalışmalarımız var" dedi.

Kemal Kapulluoğlu, 5149 sayılı yasada önemli sorunların bulunduğunu ifade ederek, "Şiddet neticede futbolun veya sporun konusu değil. Futbol, izlemeye gelen bazı kötü niyetli insanların imkan buldukları alan. Bu ne kulüpler, ne federasyon, ne hakemlerimizin sorunu. Toplumsal olarak, insanlar bir araya geldiğinde kontrol edemiyoruz. Her biri aranarak, girip çıktıkları stat içinde suç işleyen kişilere biz hiçbir şey yapmıyoruz. Şiddetin düzenlenmesi için yasa çıkartabilirsiniz ama yasa uzun vadede etki edebilir. Önlemek için yapısal tedbirler ortaya koymanız lazım. Statlarda konforlu, düzenli, şiddetin olmadığı izleme alanı yaratılmalıdır." diye konuştu.

Emniyet kuvvetleri olmadan statlarda uygunsuz davrananlara müdahale edilmesi mümkün olmadığını vurgulayan Kapulluoğlu, "Fakat bir kargaşada toplumsal olaya müdahale eder gibi müdahale etmesi bence çözümsüzlüktür. Özel güvenliklerin işaret ettiği kişiyi emniyet yetkilileri stattan çıkarırlarsa önemli bir gelişme olur. Yasa yaklaşık 2 yıldır yürürlükte. Özel güvenlikle ilgili yüküm 5 yıl sonra uygulanacak. Yasada, '5 yıldan sonra eğer özel güvenlik görevlisi bulundurmazsanız para cezası ödersiniz' var. Bu kadar önemli bir konuda para cezası veriliyorsa, hiç koymasaydık.
Şiddet ve düzensizlikle ilgili herkes üzerine düşeni yaparsa, ne kanuna ne de federasyonun tedbirlerine gerek kalmaz. Federasyon olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz ama bütün paydaşların olması gerektiği gibi davranma yoluna yönlendirilmesi temel çözümdür." dedi.

Ayrımcılığın Türkiye'nin sorunu olmadığını kaydeden Kapulluoğlu, FIFA'nın talimatı gereği sezon başında aldıkları kararlarda ayrımcılığa da yer verdiklerini belirterek, "Irkçılıkla ilgili tedbiri de bu vesileyle aldık" dedi.

ÇULCU: "ŞİDDETE EN ÇOK MARUZ KALAN TOPLULUĞUZ"

Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Mustafa Çulcu, hakemlerin sorumlulukların bilincinde olarak sahaya çıktığını belirterek, "Bizi en çok üzen şey, şiddete en çok maruz kalan topluluk olmak. Toplumda kurallar çok iyi bilinmiyor. Yanlışlardan biri eskiye dayalı bilgi birikimle, 'Ben bu işin üstadıyım' diyerek kamuoyunu yanlış yönlendirmek. Toplumumuz hakem hatalarını kabul ediyor, ancak hakem hatalarının arkasında üretilen komplo teorileri şiddeti körüklüyor. Yapılan hatalardan rant beklentisi, 'benim lehine daha çok yapılsın' arzusu olayı körüklemekte" diye konuştu.

Çulcu, bir soru üzerine, "Bizi eleştiren, hakem kararlarını yorumlayan insanlar, bu sene bir seminerimize dahi gelmedi" dedi.

Her derbi maçta hakem soyunma odasına çiçek gönderdiklerini vurgulayan Mustafa Çulcu, "Federasyonumuzun anlaştığı çiçekçiyle en son oynanan Galatasaray-Beşiktaş maçında bunu yaptık. Çiçek gitti, çiçeği ben görmedim. Evimde maçı izlerken beni arayanlar, 'Başkanım sarı-kırmızı çiçek göndermişiniz' dediler. Oradaki muhabir arkadaş 'MHK Başkanı hakemlere sarı-kırmızı çiçek gönderdi' demiş. Göndereceğim çiçeğin renklerine de mi dikkat etmeliyim? Taktığımız kravata bile dikkat etmeliyiz. Çok seviyesi düşük ve çok kırıcı ve üzücü bir yorumdu. Şahsım ve camiam adına çok üzüldüm, ama çiçekleri göndermeyi devam edeceğim" diye konuştu.

Mustafa Çulcu, bu hafta yapılan Sivasspor-Fenerbahçe maçında Ümit Özat'ın tedavisi sonrası oyuna girmesi pozisyonuyla ilgili olarak da şunları söyledi:

"Pozisyonu maçın hakemi İsmet Arzuman'a sordum. 'Top taça çıktı, Ümit'e gel dedim, gel dediğim anda top oyuna girdi, girdiği bölgeye top gelince o da müdahale etti' dedi. Ümit de beni aradı 'Hakem arkadaşımız burada haklı. Çünkü top oyun dışındayken ben kale arkasından girdim. Fakat ekranda farklı geldi, ekrandaki yorumcular da farklı yorumluyorlar' dedi. Bunu yorumcu arkadaşımıza söyledim. Yorumcu arkadaş 'Yok yok öyle değil, hakem arkadaş kurallara aykırı hareket etti' dedi. Eğitime ciddi şekilde bir ihtiyacımız var."

ARSLAN: "CEZA İLE SUÇ ARASINDA ORANTI KURULMALI"

Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Başkanı Türker Arslan da yeni kurallarda çirkin ve kötü söz ve hareketin ne şekilde cezalandırılacağının açıklıkla belirtilmesi gerektiğini ifade ederek, "Kurulumuzun özellikle üzerinde durduğu konu ceza ile suç arasındaki orantı nispetidir" dedi.

TMOK Başkan Yardımcısı ve Fair Play Komisyonu Başkanı Erdoğan Arıpınar, okullarda Fair Play'ı anlatmayı düşündüklerini ifade ederek, "Çocuklarımıza bunu iyi anlatabilirsek, ilerde ne şiddet olur, ne ayrımcılık olur. Zaten Türkiye'de ayrımcılık yok. Türkiye'de siyahlar hiçbir zaman ayrımcılık görmemiştir" dedi.

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Başkanı Esat Yılmaer ise medyanın da şiddetten kendini soyutlayamayacağını belirterek, "Maalesef zaman zaman kulüp yöneticilerin ortamı geren demeçleri, basınımız tarafından seviliyor. Basın mutlaka kendini bir disiplin altına alınmalı, kışkırtıcı yayınlardan uzak kalmalı" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!