Mustafa Çulcu haftanın hakem atamalarını değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Çulcu haftanın hakem atamalarını değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2015 16:43

MHK milli maçlar nedeniyle verilen arada yapılan seminerde gündemden düşmeyen hakem hatalarını masaya yatırdı ve UEFA Eğitmenleri Jaap Uılenberg hakemlere, Giovanni Stevenato ise yardımcı hakemlere pozisyonlar hakkında görüşlerini, eleştirilerini, UEFA standartlarını anlattı. Bakalım, bu haftadan itibaren seminerin olumlu yansımalarını sahalarda görebilecek miyiz?

Haberin Devamı

Sezon başında 39 olan Süper Lig hakem kadrosu geçen hafta bir hakem bırakınca 38 e indi. Atamalara baktığımızda kadroda bulunmasına rağmen 9 hakemin henüz Süper Lig'de siftah yapamadığını, 10 hakemin sadece 1'er maç aldığını, 6 hakemin 2'şer maç, 6 hakemin 3'er maç ve 8 hakemin de 4'er maç aldığını görüyoruz..

Takip ettiğim kadarıyla MHK'nın politikası; hakemlik çizgisi bilinen bir grup hakem tespit ettiler ki o grup ligin ilk yarısında maç alamayacak ya da çok az şans bulacak. Bu arada yeni yüzler sahaya sürülerek şans verilip kazanılmaya çalışılacak.

Eğer başarabilirlerse devre arası başaramazlarsa sezon sonu klasman kadrolarında radikal değişikliklere gidilecek ve bazı hakemlerle yollar ayrılacak. Bir alt lige indirilecek. Mevcut kadro Üst Klasman ve PTT Ligi diye ikiye bölünecek.

MHK'nin verdiği fırsatları D. Ateş Bitnel, Alper Ulusoy, Serkan Çınar, Serkan Tokat, Bülent Birincioğlu, Suat Arslanboğa ve H. Umut Meler şu ana kadar en iyi kullananlar olarak öne çıktılar.

Tolga Özkalfa Sivasspor-Osmanlı maçından sonra 5 hafta, Özgür Yankaya Bursaspor-Gaziantepspor maçından sonra 6 hafta, İlker Meral Akhisar-Gaziantepspor maçından sonra 4 hafta, Özkan Çeliker Antalyaspor-Gençlerbirliği maçından sonra 6 hafta, Kutluhan Bilgiç Akhisar-Mersin İY maçından sonra 6 hafta, Y.Kemal Uğurlu Mersin İY-Kayseri maçından sonra 5 hafta geçti hala ligde yoklar. Geride kaldılar. Süleyman Abay, Abdullah Yılmaz, Volkan Bayrarslan'da ise MHK bir türlü istediği performansı bulamıyor, aradığı ışığı göremiyor.

2013 sezonunda Zekeriya Alp MHK'sının Süper Lig hakem kadrosuna aldığı ve sadece 1 maç verdikleri Murat Özcan bu hafta Konyaspor-Gaziantepspor maçında görev yapacak. Kariyeri için önemli bir sınava çıkacak. Umarım verilen şansı en iyi şekilde değerlendirir ve başarılı olur.

Suat Arslanboğa 3 hafta dinlendikten sonra Osmanlı-Başakşehir maçıyla ligde 8. haftada 3. maçına çıkacak. Deneyimli bir hakem ancak vites büyütmeli. Bu maçlar ona yetmemeli.

Hakem Çağatay Şahan bu sezon sanki hakemlik karakterini değiştirdi. Önceki sezonlara oranla sarı kartlarını daha az kullanıyor, daha sakin, kararlı ve olgun bir duruş sergiliyor. Galatasaray-Gençlerbirliği maçları her zaman zor geçer. Ancak bir hafta sonra Fenerbahçe-Galatasaray derbisi var. Derbi öncesi oynanacak bu maçın zorluk derecesi daha da fazla. Çoğu zaman derbi öncesi oynanan maçlarda hakem yönetimleri MHK'ları zorda bırakmıştır. Hakemlerin çok dikkatli olması gerekir.

Ligin en deneyimlileri 2'şer hafta dinlenmeyi müteakip Cüneyt Çakır Bursaspor-Antalyaspor maçıyla, Fırat Aydunus Akhisarspor-Eskişehirspor maçıyla lige dönüyorlar. Son haftalarda hakemlerden yana çok tepkili olan Trabzonspor'un zorlu Mersin İY deplasmanında Bülent Yıldırım görev yapacak. Deneyimli 3 hakemin sahaya ustalıklarını yansıtarak MHK'yı rahatlatacaklarını, güven tazeleyeceklerini düşünüyorum.

Trabzon bölgesi hakemi Bülent Birincioğlu iyi bir çıkış yakaladı. Maçları bir dolu bir boş, sisteme bağladı. Hakemliği kabul görüyor. Öyle ki Kasımpaşa-Sivasspor maçıyla 8. haftada 3.maçına çıkıyor. Güzel de maçlar yönetiyor.

En son yönettiği Gaziantepspor-Osmanlıspor maçında çok formda bir Mete Kalkavan izledik. Kendinden emin, ne yaptığını bilen; hatta 2 nolu yardımcının kaldırdığı hatalı ofsayt kararını düzelterek örnek hakemlik yaptı. Bunu fırsat bilen MHK derbi öncesi zorluk derecesi çok yüksek Kayserispor-Fenerbahçe maçına atayarak hem maçı hem kendini garanti altına almış.

Bu sezon iyi çıkış yapan ve her geçen gün üstüne koyarak devam eden Alper Ulusoy önce Trabzonspor sonra Galatasaray maçları şimdi de Beşiktaş-Rizespor maçı.... FİFA listesine girecek en güçlü adaylardan biri ve formda bir hakem.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!