Muş’ta Mezuniyet Sevinci

Güncelleme Tarihi:

Muş’ta Mezuniyet Sevinci
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2015 19:43

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ (MŞÜ) 2014- 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MEZUNİYET TÖRENİ DÜZENLEDİ

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) 2014-2015 eğitim öğretim yılı mezuniyet töreni düzenledi.
Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Vali Vedat Büyükersoy ve eşi Zehra Kadriye Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Sönmez, İl Emniyet Müdürü Ahmet Cemal Çalışkan, Muş Baro Başkanı Av. Feridun Taş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, kamu kurum amirleri, üniversite öğretim üyesi ve öğretim görevlileri ile üniversite öğrencileri katıldı. İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını lisans birincisi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü ikinci öğretim öğrencisi Rukiye Ekin, yaptı. Ekin, Muş Alparslan Üniversitesi’ni tercih ettiği zaman yaşadığı duyguları paylaşarak hocalarına ve ailesine teşekkür etti.
Üniversite birincisinin konuşmasının ardından Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat kürsüye çıkarak üniversitelerin, takriben üç asırdır devam eden bir atalet sürecini farklı boyutlarda yaşaya geldiğini söyledi.
Önceleri Fransız daha sonraları İngiliz ve son dönemde Amerikan modeli üniversitelerin herkesi derinden etkileyen bir şekilde eğitim-öğretim süreçlerini belirlemekte, yönlendirmekte olduğunu ifade eden Polat, şunları söyledi: “İlk zamanlar özenti, sonraları taklit ve en sonunda bütünüyle teslimiyet anlamında değerlendirebileceğimiz birçok gelişme, üniversitelerimizin gelecek perspektifine dair kuşkular oluşturmaktadır. Batı’da üretilen bilimin ve bu bilimi doğuran bilimsel süreçlerin Doğu tarafından tevarüs edilme biçimi, tabiri caizle, damardan ilaç zerkedilmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Damar yoluyla alınan ilacın bünyeye ulaşması çok çabuk olmaktadır kuşkusuz; ancak bünyeye uygun olmayan bir ilacın zehirli etkisi de bir o kadar çabuk olmaktadır. Oysa bu sürecin belki “bir hazmetme süreci” şeklinde tezahür etmesi, toplumlarımız için çok daha uygun olabilirdi. Bu yolla, hazmedeceğimiz nesneyi ilk etapta elimize alabilir, dokunabilir, koklayabilir, tartabilir, ölçebilirdik. Önce çiğneyebileceğimiz büyüklükte bir lokmayı koparabilir, ağzımıza alıp tadına bakabilirdik. Daha sonra onu iyice çiğnemek suretiyle yutmaya hazır hale getirebilirdik. Midemiz de bu malzemeyi alır, belirli aşamalardan geçirmek suretiyle faydalı kısımlarını bünye ile buluşturabilirdi. Ne yazık ki üniversiteleşme olgumuz bu şekilde tebarüz etmedi. Son derece hızlı yaşandığımız süreçler, yapısal ve sistemsel sorunları da beraberinde getirdi. Örneğin küçük şehirlerde üniversiteler şehri, şehirler üniversiteyi kaldıramaz oldu. Akademik düzeyin nerelerde olduğuna gelince, tümüyle bahs-i diğer. İşin belki de sevinilecek tek yanı, Türkiye’de bizzat akademyanın ve entelijansiyanın bu sakim gidişatın farkına varması ve çözümler arama çabası içerisine girmiş olmasıdır.”
17 yıl kadar önce 28 Şubat sürecinde ve yine bundan 35 yıl kadar önce 12 Eylül arifesinde ülkede yaşananlara değinen Rektör Polat, “Üniversitelerimiz açısından iftihar tablosu olmaktan uzaktır. Bu dönemlerde üniversiteler, ancak belirli ideolojilerin söz sahibi olduğu bir imtiyazlılar sınıfına hizmet vermiştir. Bundan da acısı, unvan sahibi profesörler, doçentler ve doktorlar ilimden behresi olmayanlar tarafından maniple edilebilir hale gelmişlerdir. Oysa üniversiteler, sosyolojik anlamda, ideolojilerin ve popüler siyasetin kendisine ayar verdiği bir harde (güruh) değildir; olmamalıdır” dedi.
Rektör Polat’ın konuşmasından sonra Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ve Vali Vedat Büyükersoy’un birer konuşma yapmasıyla birlikte ödül törenine geçildi. Ödül töreninde; üniversite lisans birincisi Rükiye Ekin, lisans ikincisi Sağlık Yüksekokulu Sağlık Kurumları Yöneticiliği Öğrencisi Mahrufe Pirol, lisans üçüncüleri Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği öğrencisi Bahar Dağgülü ve İktisadi Bilimler Fakültesi İktisat İkinci Öğretim Öğrencisi Abdulmenaf Akyıldız, önlisans birincisi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları öğrencisi Reyhan Karataş, önlisans ikincisi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Yapı Denetim İkinci Öğretim öğrencisi Deniz Güven, önlisans üçüncüleri Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Yapı Denetim İkinci Öğretim öğrencisi Zeynep Gözalıcı ve Elektrik Öğrencisi Mustafa Kantaş’a saat ve uçak biletleri hediye edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!