GeriSeyahat Mr.Gurme
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mr.Gurme

Mr.Gurme

Çek yemekleri

Prag'da geçirdiğim dört gün içinde ulusal yemeklerin önemlice bir bölümünü tattım.

Orada uyguladığım taktik tur şirketinin düzenlediği yemeklerin dışına çıkıp, mümkün olduğunca lokal ahalinin gündelik lokantalarına gitmekti. Ancak sonradan öğrendim ki De-Tur'un bazı yemekler için anlaşmalı olduğu mekanlar da son derece hoşmuş.

Örneğin Prag'a iki saatlik mesafede olan ve içme sularıyla ünlü Karklovy Vary'de biz nehrin hemen kenerındaki ‘Bar Blau’da yemek yedik.

Halbuki tur şirketi öğle yemeği anlaşmasını ‘Grand Hotel Pubb’ ile yapmış.

Sonradan oteli gezdiğimizde neredeyse ağzımız düşüyordu çünkü inanılmayacak derecede şık, görkemli bir iç düzenlemeye sahipti.

19'uncu yüzyıl saray şıklığı vardı burada ve öğle yemeğini burada almamamız bence hataydı.

*

Tabii Prag'da uyguladığımız lokanta seçme taktiğini herkese tavsiye etmiyorum. Çünkü biz deneyelim diye herşeyi yedik ama orta gelirli ahalinin gittiği lokantalarda daha çok domuz eti hakim bu da bir çok insana uymaz. Dolayısıyla bu konuda duyarlılığı olanların tur yetkililerinin tavsiyesine uymalarında yarar var.

*

Çekler genelde et yiyorlar. Sebze ve meyve ile başları pek hoş değil.

Ya domuz eti ya da biftek yanında mantı, patates veya pilav ile birlikte servis ediliyor.

Çek Cumhuriyeti'nde av hayvanı zenginliği var, bu nedenle av eti yemekleri de son derece güzel. Bunun dışında kuzey denizinden haftada iki kez Prag'a deniz ürünleri sevkiyatı da yapılıyor. Somon bolca bulunuyor ama tavsiyem bu ülkede et yemeklerinden şaşmamanız.

Sosisi en güzel sokakta yiyebilirsiniz.

Sokak satıcıları Klobasy denilen grilde pişirilmiş sosisleri satıyorlar. Bir karton üzerine bolca ketçap ile sosisi koyuyorlar elle yiyorsunuz. İnanılmayacak kadar lezzetli, haberiniz olsun.

Yemek yanında verildiğini söylediğim mantı bizim bildiğimiz mantıdan değil. Üç santim çapında yuvarlaklar halinde kesilmiş ekmekler aslında bunlar. Etin sosu son derece yoğun olarak verildiğinden mantının bu sosa batırılarak yenilmesi tavsiye olunur.

Veprovy Rizek ise kızartılmış domuz bifteği (schnitzel). Bunu yanında sıcak haşlanmış patates ya da soğuk patates salatasıyla servis ediyorlar.

Yine herkese tavsiye etmeyeceğim ama Prag'a yolu düşen cesur insanların mutlaka denemesini istediğim bir yemek var: Kızartılmış domuz dizi. Bu 10-12 santim uzunluğunda, beş ya da altı santim genişliğinde, kalın kemikli bir et canavarı.

Servisi bizim gittiğimiz restoranda bıçağı ve çatalı ete saplayarak yapıyorlardı.

Yanında hardal ve acı turpla getiriyorlar eti. Bir kez yemeye başladınız mı duramayacağınız bir yemek bu.

*

Prag'da güzel şarap bulmak zor. Lokal şaraplar iyi değil. Moravya şaraplarının güzel olduğunu söylediler ama bunu kötünün iyisi olarak yorumlamak gerekiyor.

Tabii ki Çek Cumhuriyeti biranın ana yurdu.

Burada kişi başına Almanya'dan çok daha fazla bira içiliyor. Amerika'daki isim benzeriyle alakası bulunmayan orijinal ve harika Budwiser veya Budwar'ı tavsiye ederim.

Ayrıca Staropramen, Pilsner Urquel ve olağanüstü siyah bira Velvet'i de denemeden sakın ha dönmeyin. Bira dışında Çekler Becherovka adında sarı renkli, bitkisel bir likörü de hem aperatif hem de digestif olarak içiyorlar.

Bunun tadını çok beğendim, ağır yemekten sonra insanı gerçekten rahatlatıyor.

Ayrıca birçok ülkede yasaklanmış olan Absinthe'yi de Prag'da içebilirsiniz.

*

Prag için, kısa restoran tavsiye listem şöyle:

Pivnice Skorepka: Skorepka sokağı No 1. İsteyen domuz dizini burada yiyebilir. Mükemmel yapıyorlar.

U Cizku: Karlovo namesti 34. Özellikle kış aylarında lokal ahalinin müdavimi olduğu aile lokantası. Porsiyonlar çok büyük.

U Maltezskych rytiru (Malta Şövalyeleri: Prokopska 10, Praha 1. Harika havası olan bir mahzen. Ancak av yemekleri ortalama kalitede ve yabancı şaraplar da çok pahalı. Kaliteli bir şarabı ortalama 80 dolardan aşağıya içemezsiniz. Canlı piyano müziği de var.

Kogo Pizzeria and Caffeteria: Havelska 27, Praha 1. Şık insanların geldiği, güzel İtalyan şaraplarının ve son derece lezzetli pizza ile makarna yemeklerinin sunulduğu bir mekan.

U Kalicha: Na bojisti 14. İki müzisyenin masalar arasında dolaşarak şov yapmaları lokantanın en iyi yanını oluşturuyor. Arslan Asker Şvayk teması kullanılmış bütün mekanda. Yemekleri fazla beğenmedim. Soğan çorbası ise net olarak kötüydü.

Reykavik: Karlova 20, Praha 1. İlla da deniz ürünü diyenler için güzel bir bar restoran. Şarapları bütçeye göre ve oldukça taze istridye bile var.

Restaurant U Kolowrata: Valdstenska 18, 110 00 Praha 1. Milletvekillerinin müdavimi olduğu bir mekan.

Pravda: Parizska 24, Praha 1. Vakit darlığından gidemedim ama şu anda Prag'ın en gözde mekanlarından bir tanesi. İçi çok şık ve dinamik.

False