GeriSeyahat Mr.Gurme
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mr.Gurme

Mr.Gurme

Peynirlerimiz

Artun Ünsal harika bir iş yaptı ve Türkiye'de varolduğundan haberdar bile olmadığımız peynirleri antropolog gibi arayıp buldu.

‘Süt Uyuyunca- Türkiye Peynirleri’ adlı kitap bu titiz çalışmanın sonucunda hazırlandı.

Her fırsatta Türk mutfağına destek veren Divan Oteli, 21 Mayıs 1997 akşamı bir yemek düzenleyerek ‘Peynirlerimiz’ temasını işledi.

Bugüne kadar Divan Otel'de ne zaman yemek yediysem hep muazzam bir tatmin olma duygusuyla ayrılıyorum masadan.

Bu kez de öyle oldu.

Otelin usta şefleri şöyle bir mönü hazırlamışlardı o akşam için:

Ezine'nin tam yağlı beyaz peyniri ile lezzetlendirilmiş domatesli karides salatası.

Ayvalık'ın kirli hanım ve İzmir'in küflü acı peyniri ile servis edilen Ege usulü erişte.

Trakya'nın tam yağlı eski kaşar peyniri ile hazırlanmış hünkar beğendi.

Ege'nin keçi peyniri ile tatlandırılmış cevizli kıvırcık salatası.

İzmir'in tuzsuz lor peyniri ile hazırlanmış lor tatlısı.

Tatlı servisinden önce bütün davetliler kalkıp yan salonda açık büfe şeklinde hazırlanmış, Türkiye'nin bütün yörelerinden getirtilen peynirlerin sunulduğu bölüme geçtik.

Siyah üzüm, ceviz ve ekmek çeşitleriyle bu bölüm başlı başına bir yemek olayıydı zaten.

Hünkar Beğendi ile Kavaklıdere Selection Kırmızı 1995, diğerleriyle ise Kavaklıdere Muscat 1997 ikram ettiler.

Peynirlerle birlikte Kavaklıdere Tatlı-Sert Kırmızı 1997 aldık. Peyniri mükemmel tamamlayan bir tat verdi tatlı şarap.

Geceye emeği geçen bütün Divan oteli çalışanlarını ve tabii ki bütün olayı yaptığı çalışmayla başlatan Artun Ünsal'ı kutluyorum.

*

Bence meyhaneye gitmenin en iyi mevsimi şu aralar.

Havalar serin. Rakıyı çektikten sonra dışarı çıktığınızda hafiften de olsa ayılmanızı sağlıyor bu hava.

Biz de ilk sezon açılışını Yakup-2'de yaptık.

Rezervasyonsuz giderseniz kesinlikle yer bulamayacağınız bir meyhane burası. Çok popüler bir mekan.

Servis mükemmeldi o gece.

Yemekler de iyiydi ancak ben gelen böreğe hiç özen gösterilmemiş olmasına doğrusu çok şaşırdım.

Tıka basa kıyma doluydu börek ve iyi pişmemişti.

Gerçi genel ortam içinde kafaya takmayabilirsiniz ama ben Yakup-2'ye böyle bir aksamayı da doğrusu yakıştıramadım.

Benim yediğim arnavut ciğeri ise bir klasikti.

Adam başı 5 ile 6 milyon civarında bir hesap ödemeye hazır olun.

Adres: Asmalımescit Sokak No.35

Tünel (212) 249 2925

*

Ocakbaşı olayını seviyorsanız ve benim gibi kebap düşkünüyseniz size bir yer tavsiye edeceğim.

Musa Ocakbaşı.

Adresi bilmiyorum , telefonu da.

Ancak tarif edebilirim yeri. Taksim'den Tünel'e doğru İstiklal Caddesi'nde yürümeye başlayın.

Sol köşede McDonald's görüldüğünde hemen o sokağa sapın.

Adana kebap-Ocakbaşı Musa'nın Yeri'ni hemen karşınızda göreceksiniz.

Kuşbaşı şiş, kaburga, adana kebap, kanat, harika lezzetliler.

Ocaktan sıcak sıcak et geliyor, lavaşlara şişten çekip, dürüm yapıp yiyorsunuz.

Hava çok sıcak olmadığında ocak başında oturmanızı tavsiye ederim. Güzel şalgam suyu da var.

Fiyatlar da çok makul. Bayağı yiyip, bir küçük rakı da içerseniz adam başı 3 milyon civarında hesap ödersiniz.

*

Rejim yapıyorsanız veya gün boyu fazla yememeye çalışıyorsanız iki harika atıştırmalık tavsiye edeceğim.

‘Otacı’ tarafından çıkarılan ‘Diet life- Brunch’da kapağında yazdığı gibi ‘yağ yok, tuz yok, şeker yok’. Buğday ve meyve lifli bu kıtırı acıktıkça atıştırın.

Hem midenizi bastırıyor hem de bol su içerseniz lifler midede şiştiğinden tok tutuyor.

Diğer ürün de memleketimize birçok ürünü ile giren Pepperridge Farm'dan.

Onların ‘Pretzel Snack Sticks’i harika bir lezzet.

Tabii bu yağsız ama tuzlu bir kraker.

Pretzel, viski içerken de meze olarak harika bir tamamlayıcı oluşturuyor.

*

Okuyuculardan şikayet mektupları geliyor.

Bu arada turgut@superonline.com adresine e-mail çekerseniz bana çok daha rahatlıkla ulaşabilirsiniz bunu unutmayın.

Şikayetler arasında beni en çok şaşırtan, Liman Lokantası hakkında şikayette bulunan insan sayısının fazla olmasıydı.

Ben oraya gittiğimde servisi mükemmel buluyorum. Yemekleri de beğeniyorum.

Ama gelen mektuplarda samimi olduklarına inandığım okurlarım gerek servisten, gerek getirilen yemeklerin kalitesinden şikayetçi oluyorlar.

Galiba gerçek bir sorun yaşanmakta Liman'da. Dikkatlerini çekmek istedim, çünkü ben mekan olarak orayı gerçekten sevdim.

*

İzmir'den e-mail atan okuyucum Hakan Özdemirci, Karşıyaka'daki Pizzeria Venedik'ten şikayet etmiş.

Sipariş edilen iki pizayı aralarına sadece şeffaf film koyarak eve getirmişler ve tabii ki bu iki piza birbirine karışmış.

Okurum daha önce Alsancak Pizza Hut'dan almış olduğu pizanın korumasının mükemmel yapıldığını söylüyor ve Karşıyaka'daki pizacıdan da aynı itinayı göstermesini istiyor.

*

Le Select restoranın sahibi dostum Kemal Koç bu sezon sadece restoranına konsantre olacağını, yazlık başka yerde işletmeye girmeyeceğini söyledi.

Le Select ayrıca ‘catering’ olayına da yoğun bir şekilde girecekmiş.

Kemal ile konuyu konuşmak isteyenler (212) 268 2120'den ona ulaşabilirler.

Bu arada Le Select'in bahçesini de özledim, havaların tam iyileşmesini bekliyorum. Size de tavsiye ederim.

Adres: Manolya Sokak No.21 Levent

False