Motorin ve otogaz bastırdı benzin tüketimi hızla geriledi

PETDER Başkanı ve Petrol Ofisi Genel Müdürü Melih Türker, 2008’de benzin tüketiminde yüzde 11 gerileme olduğunu belirterek, bunu otogaz ve motorin tüketiminin artmasına bağladı. Türker, benzin tüketiminin bu yıl da aynı oranda gerilemesini beklediklerini söyledi.

PETROL Ofisi Genel Müdürü Melih Türker, ekonomik olumsuzluklara rağmen 2009 yılında da yapılması gereken yatırımları sürdüreceklerini belirterek, "Dikkatli adımlarla yatırımlarımıza devam edeceğiz. Önümüzdeki maçlara bakacağız" dedi. Aynı zamanda Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Başkanlığı’nı da yürüten Melih Türker, dünyada yaşanan ekonomik krizden akaryakıt dağıtım sektörünün de etkilendiğini, pazarın daraldığını ve bu daralmanın 2009’da da devam etmesini beklediklerini belirtti. Petrol Ofisi Genel Müdürü Melih Türker ile akaryakıt dağıtım sektörünü, krizin etkilerini ve 2009 beklentilerini konuştuk.

Sektör 2008’i nasıl geçirdi?

- 2008, sektörümüz açısından çok ilginçti. Petrol fiyatlarının çok dalgalandığı, zirveler yaptığı bir yıldı. Özellikle ilk yarıda artış trendinde yıl ortasında 140 dolarlara kadar çıkan ham petrol fiyatlarında ikinci yarıda inanılmaz düşüşler yaşandı. Sektördeki 20 yıllık deneyimimde hiç bu kadar uç hareketler olduğunu hatırlamıyorum. Yılın ikinci yarısı, özellikle eylül ayından itibaren sektörün daraldığını gerçekten şiddetli bir şekilde hissettik. Özellikle endüstriyel üretimin büyük bir hızla düşmesinden etkilendik. Üretim olmayınca, taşıma da olmuyor.

Sektör daha da küçülecek

Pazardaki daralma hangi ürüne ne kadar yansıdı?

- Kasım sonu itibariyle benzinlerde yüzde 11’lik bir düşüş var. Benzindeki düşüşün birkaç nedeni var. Otogaz benzinin yerini alıyor, binek araçlar dizelde yoğunlaşıyor. Dizel araç, benzinlinin önüne geçiyor. Ama bunun ötesinde benzinde de bir düşüş var. Motorin çok daha güzel bir gösterge. Çünkü Türkiye’de satılan ürünün büyük çoğunluğu motorin. Motorinde de kasım sonu itibariyle ufak bir düşüş görüyoruz. Yüksek kükürtlü motorinde yüzde 3-4 düşüş var, ama düşük kükürtlü motorindeki artış bunu karşılıyor. 2008 yılı rakamları ortaya çıktığında 2007 ile ya başabaş olur, ya da yüzde 1 gibi bir daralma görülür. Hem sektör, hem de ekonominin büyümesi açısında bu çok önemli bir gösterge. Genelde GSMH’nin bir puan üzerinde bu işin büyümesi lazım, bu yıl bunu göremedik.

Bu yıla ilişkin beklentileriniz neler?

-2009 yılında sektör olarak şunu görüyoruz. Benzinlerin 2008 yılına göre yaklaşık yüzde 11 daha küçüleceğini tahmin ediyoruz. Toplam motorin tüketiminde de yüzde 1-2 daralma olacağını öngörüyoruz. Otogazda ise yüzde 1-3 artış bekliyoruz. Otogazın sürekli olarak çift haneli büyüdüğünü gözönüne alırsak, aslında burada da ciddi bir daralma olacağı görülüyor.

Kaçak akaryakıt yasada yeniden tanımlanmalı

 Ulusal marker uygulaması amacına ulaştı mı?

- Başlarda sorunlar oldu, ama bunların hepsi aşıldı. Kaçak akaryakıt sorunu kalmadı. Burada halledilmesi gereken daha önemli sorun var. 5015 sayılı yasada kaçak akaryakıt ’Ulusal marker limitleri içinde olmayan akaryakıt kaçaktır" deniyor. Bu son derece tehlikeli bir tanım. Alt limit 97 olması gerekirken ulusal marker 96 çıkarsa bu kaçak akaryakıt olarak nitelendiriliyor. Ürünler zaten Tüpraş’tan ulusal markerlı ve test edilerek geliyor. Bunlar dikkate alınarak yasa anlamında bir şeyler yapılması gerekiyor.

Kur farkı acı verdi ama büyümeyi sürdürürüz

 2008 nasıl bir yıl oldu, 2009 beklentileriniz?

- Birçok sektörde olduğu gibi bizde de kur farkı ciddi anlamda acı verdi şirketlere. 2009 zor bir yıl olacak. Bütün olumsuzluklara rağmen 2009 yılında büyümeye devam edeceğimize inanıyorum.

250 milyon dolarlık yatırım planımız var

 2008’de Petrol Ofisi ne kadarlık yatırım yapmıştı?

- 11 terminalimiz var. Geçen yıl sonunda Batman’da da yeni bir terminal yaptık, 8-9 milyon dolar harcadık. Tam sıkıntının göbeğinde yapılmış yeni bir yatırımdır. 2008’de dağıtım sektörüne ve terminallere yaklaşık 250 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. 2008 çok güzel bitti. Önümüzdeki maçlara bakıyoruz.

MELİH TÜRKER

PETROL Sanayi Derneği (PETDER) Başkanı ve Petrol Ofisi Genel Müdürü Melih Türker, 1959 Ankara doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu. Yüksek lisans ve MBA’ini ABD’deki Gannon Üniversitesi’nde yaptı. 1989’da Exxon’da satış ve pazarlama koordinatörü olarak işe başladı. 1991-1998 yılları arasında Shell’in Türkiye, Ortadoğu, Dubai ve BAE operasyonlarında görev aldı. 1998’de Shell’in ilk Türk genel müdürü olarak Türkiye’nin başına getirildi. 2003-2005 arasında Shell Avrupa Global Madeni Yağlar Genel Müdürü, 2005-2007 arasında Shell Avrupa Global Madeni Yağlar Stratejik İş Ünitesi Genel Müdürü olarak görev yaptı.
Yazarın Tüm Yazıları