GeriSeyahat Moskova ’97
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Moskova ’97

Moskova ’97

Hızla değişmeyi sürdüren Moskova 850. yıldönümünü görkemli törenlerle kutluyor

YÜZ YILLIK ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Rusya'nın en büyük alışveriş merkezi GUM. Bugünkü alışveriş merkezlerinin belki de ilki... 1888-1893 yılları arasında inşaa edilen GUM, 100 yıldan fazla

bir süredir faaliyette. Dünyanın en önemli markalarının da bulunduğu GUM, 250 metre uzunlukta, iki kat üzerine kurulu, üç pasajdan oluşuyor. Kızıl Meydan'ın arkasında bulunan bu dev yapı, Moskova'nın kalbi kabul ediliyor. Fiyatlar hayli yüksek olduğundan, halk sadece vitrinlere bakmakla yetiniyor.

YENİ BİR HAMBURGER

Rus insanı, artık geçmişiyle de alay edebiliyor. Geride kalan sembolleri mizah amacıyla kullanabiliyor. Yıkılan Lenin heykellerinden sonra sıra Lenin'le dalga geçmeye gelmiş. Moskova'da üç şubesi olan hamburger devi Mc Donald's ile Lenin biraraya gelince, yeni bir hamburger doğmuş.

KIZLAR ONA BAYILDI

Deneyimli manken Vahe Kılıçaslan, Moskova'daki Moda Fuarı'nda Rus kızların kalplerini fethetti. Fuarda, Mr. David Jackson olarak lanse edilen Vahe'ye kızlar bayıldı. Vücut yapısıyla dikkat çeken Vahe Kılıçaslan, formunu koruyabilmek için her gün dört saat body çalışıyor. Ayrıca her defile öncesinde de 100 kez mekik çekiyor. Defileye çıkarken de vücuduna çeşitli yağlar sürüyor. Böyle olunca, Rus kızları da gözlerini Vahe'den ayıramadı.

EĞLENMEYİ BİLİYORLAR

Gece hayatını seven Ruslar, eğlenmeyi biliyor. Milli içkileri votkayı bizim alıştığımız gibi limon ya da meyve suyuyla karıştırarak değil, sek içiyorlar. Ayrıca açılan şişe mutlaka bitiriliyor. Bazı kulüplere, sadece yabancılar, pasaportla girebiliyor.

GELİN VE DAMADIN UĞURU

Kızıl Meydan'da dolaşırken, birçok gelin-damat

görebilirsiniz. Çünkü Rus gençlerinin inanışına göre, meçhul asker anıtı ile Kızıl Meydan'daki Kremlin Katedrali'ni

gelinlik ve damatlıkla ziyaret etmek uğur getiriyor. Soğuk havaya ve yağmura rağmen, bembeyaz gelinlikler içinde katediliyor yollar.

REVÜLER MUHTEŞEM

Moskova'ya gidince, gece gezilmez mi? Bolşoy'a mı gitmek istersiniz, yoksa lüks bir gece kulübüne mi? Belki de Go-Go Girls ya da erotik şovları tercih edeceksiniz. Cebinizde dolar olduktan sonra, ne isterseniz var. Sadece yabancıların, pasaport göstererek girebildiği gece kulüplerinde muhteşem revüler ve şovlar var.

Dünyanın sayılı metropollerinden biri olarak kabul edilen Moskova, 850. yılını görkemli törenlerle kutlarken, 1989 yılında demir perdenin kalkmasıyla değişim rüzgarlarının en şiddetli estiği kentlerden biri oldu. Rus insanı her ne kadar sosyalizmin etkilerini hâlâ tam anlamıyla üzerinden atamamışsa da, değişim rüzgarı, Moskova'nın her köşesinde kendini hissettiriyor. Rusya Federasyonu'nun ticari kalbi kabul edilen ve bir fuar kenti haline gelen Moskova, yabancı işadamlarının uğrak yeri olurken, dünya gençliğinin rağbet ettiği fast food lokantalar zincirinin halkaları arasına da eklendi. Moskova'da ilk şubesini açtığında olay yaratan McDonald's, bugün yeniliklere hazır bu muazzam kentteki şube sayısını üçledi. Pizza Hut'ın ne kadar akıllıca bir yatırım yaptığını ise her gün önünde oluşan metrelerce uzunluktaki kuyruktan anlamak mümkün. Moskova aynı zamanda, mobilyadan giyime, sebzeden meyveye kadar herşeyin satıldığı dev marketlere de kavuştu. Rusya'nın en büyük alışveriş merkezi olarak kabul edilen GUM bunlardan biri. Çarlık döneminden kalma bu dev yapı, iki kat üzerinde çok sayıda dükkandan oluşuyor. Merkezde, Dior, Kodak, Sony, JVC ve Galerie Lafayette gibi dünyanın en önemli markalarını bulmak mümkün. Böylece Rusların uzun kuyruklar oluşturduğu, bazı ürünleri ancak torpillerin elde ettiği devirler de tarihe karışmış oluyor. Burada, tanıdık manzaralara da rastlanıyor: Satıcılar, tıpkı Kapalıçarşı'da olduğu gibi, yabancıların etrafını sarıyor, hediyelik eşyalarını pazarlıyor. Ancak GUM'dan alışveriş etmek her Rus'un harcı değil. Alışveriş merkezi sürekli dolu ve satışlar da tatmin edici ama çok az Rus bu lüksü yaşayabiliyor. Böyle olunca da GUM'da kürklü bir hanımla, dilenen yaşlı bir kadını yanyana görmek kimseyi şaşırtmıyor. Turistlerin en sevdiği uğrak yerlerinden biri de İsmailova pazarı. Sadece hafta sonları açık olan bu pazarda, her tür hediyelik eşya bulunuyor.

Moskova denince metrodan sözetmemek olmaz. Oradaki metroya sadece yerin kat kat altında çalışan trenler gözüyle bakmak ise haksızlık olur. Mimarisi, cam boyamaları, freskleriyle her bir istasyonu müze gibi olan Moskova metrosunda zaman zaman rastlayacağınız sokak müzisyenleri de hoş bir atmosfer yaratıyor. Trafiğe gelince... Yollar beşer şeritli olmasına, tramvay işlemesine rağmen, trafik İstanbul'dan farksız.

False